WEDSTRIJDVERSLAGEN 2016-2017

 

Wedstrijdverslagen 2016-2017

30ste speeldag : Tempo Overijse - Spouwen-Mopertingen   4 - 0

Spouwen-Mopertingen overtrof het afgelopen seizoen zijn eigen verwachtingen. Bestuur en technische staf beoogden na de onverwachte promotie uitsluitend het behoud, maar geel-blauw draaide ondanks wat blessures bovenin mee. De keerzijde van de medaille is dat de club botste op haar eigen limieten. Toen een eindrondeticket een haalbare kaart werd, drong zich de vraag op of er een licentie voor de eerste amateurklasse moest aangevraagd worden. Het antwoord was negatief. Zowel op sportief als financieel en infrastructureel vlak bleek dat de vereniging van voorzitter Janssen daar niet klaar voor is. De leefbaarheid van een club uit twee kleine dorpsgemeenschappen is op dit niveau geen vanzelfsprekendheid. Dat het eerste jaar in de tweede amateurklasse een succes was, mag voor een stuk op het conto van trainer Jan Schoefs geschreven worden. Hij is niet alleen coach, maar ook sportief manager. Het transferbeleid is vrijwel zijn domein. Dankzij hem werden talenten als Timmermans, Kerstenne en La Mantia ontdekt. Het vertrek van eerstgenoemde naar THES laat voorin een grote leemte achter.

Trainer Jan Schoefs

“Wij hebben niet de middelen om grote namen binnen te halen”, zegt coach Schoefs over het bewuste transferbeleid van de club. “Daarom moeten we blijven zoeken naar jonge spelers met een groeimarge. In de eigen regio is dat moeilijk, omdat iedereen hier de getalenteerde jongeren kent. Dat is de belangrijkste reden waarom wij focussen op Nederland en het Luikse. Wij hebben daar al jaren goede ervaringen mee.”

OVERIJSE: De Boodt; Loenders (66' Fariat), Taelemans, Buyuk (75' Michiels), Janssens (69' Claes); Delorge, Weynants, Hermans, Charlier; Benazzi, Coquelle

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Grootaers; Haenen, Kerstenne, L'Ortye, Berger (40' La Mantia); Wang, Geurts, Voorjans (82' Koopmans), Didden (64' Farssi), Dingenen; Timmermans

DOELPUNTEN: 19' Benazzi 1-0, 45' Benazzi 2-0, 47' Janssens 3-0, 71' Benazzi 4-0

GELE KAARTEN: 35' Timmermans, 68' Geurts

29ste speeldag : Spouwen-Mopertingen - K. Olympia S.C. Wijgmaal   6 - 4

Dankzij een overwinning in de laatste thuismatch rondde Spouwen-Mopertingen de kaap van vijftig punten. Wijgmaal geraakte drie keer op voorsprong, maar de thuisploeg kwam telkens terug en nam in het slotkwartier afstand. “Mooi dat de jongens dit nog konden opbrengen”, zei assistent-coach Peter Bronzwaer.

Een eindeseizoensmatch staat niet noodzakelijk voor een saai en inspiratieloos duel. Net als in de heenwedstrijd, die eindigde op 3-5, serveerden Spouwen-Mopertingen en Wijgmaal een leuke pot voetbal. Beide teams trakteerden de schaarse toeschouwers op een vooroorlogse uitslag.

Er werd niet altijd scherp verdedigd, maar net daardoor ontstond er behoorlijk wat ruimte en konden de aanvallers zich uitleven. Dat gold vooral voor Timmermans. De Luikenaar, die nog altijd niet weet waar hij volgend seizoen speelt, bood Didden telkens na een bijzonder fraaie actie twee goals aan. Bovendien scoorde hij zelf vanop de stip.

“Jammer dat hij vertrekt, maar na drie mooie seizoenen is het normaal dat hij elders zijn kans wil gaan”, zei Peter Bronzwaer, die op de bank de plaats innam van coach Jan Schoefs. “Nu is het aan de technische staf om ervoor te zorgen dat we weer een competitieve ploeg op het veld brengen. We mogen terugblikken op een uitermate geslaagd seizoen. Er wordt wel eens gezegd dat het tweede jaar in een nieuwe reeks altijd het moeilijkste is, maar wij gaan proberen het tegendeel te bewijzen.”

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Grootaers; Haenen, Kerstenne, L'Ortye, Berger; Wang, Geurts, Voorjans, Didden (84' Coen), Dingenen (31' Pannemans, 41' Koopmans); Timmermans

WIJGMAAL: De Jonge; De Donder, Vanherberghen, Bammens, De Keukeleere; Colson, Stockx, Nijs (73' Da Silva), Poukens (73' Vermeylen); Fannes, Peeters ((46' Acke)

DOELPUNTEN: 13' Poukens 0-1, 21' Timmermans 1-1 (penalty), 22' Colson 1-2, 43' Geurts 2-2, 55' Acke 2-3, 64' Didden 3-3, 76' Voorjans 4-3, 82' Didden 5-3, 84' Wang 6-3, 85' Acke 6-4

STRAFSCHOPPEN: 21' Timmermans (omgezet)

GELE KAARTEN: geen

SCHEIDSRECHTER: Deckers

TOESCHOUWERS: 150

28ste speeldag : Rc Hades - Spouwen-Mopertingen   4 - 0

Hades heeft het behoud sinds vorige week definitief op zak en dat was er aan te zien in de derby. Een fris en ontspannen voetballende thuisploeg had geen kind aan een mak Spouwen-Mopertingen en was al bij rust (3-0) zegezeker. Voor Hades een mooie opsteker na een zwaar seizoen.

Geen grote frustraties bij SpoMo na de zware nederlaag. Eerder gelatenheid. “Tot de eerste tegengoal vond ik ons vrij goed, maar na die goal was het over”, vertelde coach Jan Schoefs. “Hades was agressiever en werd daar ook niet voor afgestraft door de ref. Zij deden ons pijn op hun rechterflank met een sterke Jens Meeus. Alle drie goals in de eerste helft begonnen op zijn flank. Berger had het nogal lastig met hem om het vrij zacht uit te drukken.” Schoefs was begrijpelijk niet onder de indruk van zijn team. “Ik heb vrijdag ook onze beloften met 0-8 zien verliezen. Wel, uit die match heb ik meer voldoening gehaald dan uit deze nederlaag.”

HADES: Gijbels, Spitz, Gueroui, Schoofs, Frenda (68’ Swerten), Wi. Claes, Alessandro (80’ Wa. Claes), Decuypere, Bloemen, Meeus, Put (74’ Sögütcü).

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Grootaers, Berger, Wang (68’ Koopmans), Dingenen, Timmermans (80’ Coen), Voorjans, L’Ortye, Didden (78’ Coenegrachts), Geurts, Haenen, La Mantia.

DOELPUNTEN: 31’ Meeus 1-0, 34’ Decuypere 2-0, 43’ Bloemen 3-0, 89’ Sögütcü 4-0.

GELE KAARTEN: Frenda, La Mantia, Timmermans, L’Ortye.

SCHEIDSRECHTER: Lucas.

TOESCHOUWERS: 200.

27ste speeldag : Spouwen-Mopertingen - Hoogstraten VV   3 - 1

Spouwen-Mopertingen pakte tegen Hoogstraten een verdiende overwinning. Een opsteker na de magere 2 op 12 uit de jongste vier wedstrijden. “Ik zag weer de ploeg van het begin van het seizoen op het veld”, sprak coach Jan Schoefs, die vrijwel zijn volledige defensie moest missen. Daardoor liet hij Berger sneller wederoptreden dan verwacht. Geurts opende halfweg de eerste helft de score, even voor het uur verdubbelde Didden de voorsprong. Vets maakte het nog even spannend, maar invaller La Mantia nam in de slotminuut alle twijfels weg. “Het deed goed om de jongens nog eens vrijuit te zien voetballen”, zei Schoefs nog. “Als we over alle spelers beschikken, kunnen we iedereen aan. Neem nu Farssi: schitterende voetballer, zonder discussie een meerwaarde. Helaas heeft die jongen dit seizoen te veel last gehad van blessures.”

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Grootaers; Kerstenne, L’Ortye (88’ Haenen), Berger; Wang, Geurts, Voorjans, Didden (62’ La Mantia), Dingenen; Timmermans, Farssi (90’ Diren)

HOOGSTRATEN: Brosens; G. Vander Linden, Meyvis, R. Vander Linden, Bouyfoulkitne (76’ Gessner); Faria da Silva, Vets, Swaegers, Fockaert; Van Hoof (67’ Lauryssen), Meeuwis

DOELPUNTEN: 23’ Geurts 1-0, 55’ Didden 2-0, 77’ Vets 2-1, 90’ La Mantia 3-1

GELE KAARTEN: 58’ Kerstenne, 65’ R. Van der Linden

RODE KAART: G. Van der Linden

SCHEIDSRECHTER: Bury

TOESCHOUWERS: 150

26ste speeldag : V.V. Thes Sport Tessenderlo - Spouwen-Mopertingen   3 - 1

Beeldverslag  Thes Sport - SPM

THES won de topper tegen Spouwen-Mopertingen met 3-1. Na een zwakke eerste helft ging een onherkenbare thuisploeg met een 0-1-achterstand de kleedkamer in, maar na de rust zette een sterk THES de scheve situatie recht. De leider in de stand legt daarmee een zware druk op de schouders van eerste achtervolger Berchem.

De thuisploeg speelde een zwakke eerste helft en de betere kansen waren voor de bezoekers. Eerst ging een lage vrijschop van Farssi een half metertje naast, maar op het kwartier kon de vrijstaande Kerstenne er van dichtbij 0-1 van maken. In de tweede helft toonde THES een ander gelaat. Na vijf minuten ging de bal al op de stip na een voorzet van een gretig ingevallen Convents, Van Oudenhove miste niet: 1-1. En toen ging het snel. Eerst was Ghijssens attent toen Geurts een schot van Farssi devieerde. Aan de overkant zette Vanwelkenhuysen zijn verdediger in de wind, waarna de aanvaller op snelheid doorging en het leer mooi voorbij de keeper plaatste: 2-1. De thuisploeg drukte de bezoekers weg en liep verder uit toen Bennassar er met een vluchtschot 3-1 van maakte, Brulmans miste wat later voor een lege goal.

Jan Schoefs van Spouwen-Mopertingen was tevreden over de prestatie van zijn ploeg. “We speelden een sterke eerste helft, ik denk niet dat THES ook maar één uitgespeelde kans gehad heeft. Maar we misten zeven basisspelers en dan weet je dat je dat met die jonge gasten niet kan volhouden. Die 1-1 viel uit het niets, maar vanaf dat moment wist je wél dat het moeilijk zou worden. Ondanks dat hebben we ons niet ingegraven en zijn we blijven voetballen.”

THES: Ghijsens, Van Tilburg, Moutawakil, Annab (88’ Meynen), Willems, Kardes, Stefani (46’ Convents), Van Oudenhove, Bennassar (90’ Reynders), Vanwelkenhuysen, Brulmans.

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Grootaers, Kerstenne, Wang, Dingenen, L’Orteye, Geurts, Haenen (33’ Koopmans, 70’ Pannemans), La Mantia, Farssi, Didden, Salih (87’ Vandebosch).

DOELPUNTEN: 17’ Kerstenne 0-1, 51’ Van Oudenhove (strafschop) 1-1, 55’ Vanwelkenhuysen 2-1, 68’ Bennassar 3-1.

GELE KAARTEN: Moutawakil, La Mantia, Van Tilburg, Farssi, Wang.

SCHEIDSRECHTER: Vanlommel.

TOESCHOUWERS: 1200.

25ste speeldag : Spouwen-Mopertingen - K. Bocholter V.V.   1 - 1

Beeldverslag  SPM - Bocholt

In een weinig academische derby met veel strijd, gele kaarten en spelonderbrekingen hielden Spouwen-Mopertingen en Bocholt elkaar in evenwicht. De bezoekers kwamen voor de pauze op voorsprong via Janssen, maar La Mantia zorgde in de tweede periode voor de gelijkmaker. Een correcte uitslag.

Was Bocholt na de weinig opwindende prestaties tegen Hades en Wijgmaal in staat om een overtuigende prestatie op het kunstgras te leggen? Dat was de vraag die allicht heel wat supporters van de bezoekers zich stelden bij de aftrap van de derby op het veld van Spouwen-Mopertingen. Voor die opdracht wijzigde coach Johan Lauryssen zijn team op twee plaatsen. De geblesseerde Pellegritti en Marchal (bankzitter) werden vervangen door Janssen en Vanhaen.

Uitgerekend laatstgenoemde bracht zijn team halfweg de eerste helft op voorsprong met een knap afstandsschot. Het was het eerste echte gevaar in een tot dan weinig begeesterende partij. Beide ploegen probeerden weliswaar de aanvallende kaart te trekken, maar de meeste acties bleven steken in het stadium van de goede bedoelingen.

Na de openingstreffer kreeg Bocholt meer greep op de gebeurtenissen. Helemaal verwonderlijk was dat niet, want de thuisploeg begon met een vertimmerd elftal aan de wedstrijd. Trainer Jan Schoefs kon geen beroep doen op de vleugelbacks Braeken en Berger. Bovendien ontbrak ook de langdurig geblesseerde Mombaerts nog steeds. Daardoor ging geel-blauw met een nooddefensie van start.

In de aanvallende sector ontbraken de geschorste Didden en de geblesseerde Tambak, zodat de nog niet volledig fitte Farssi aan de bak moest. Eén en ander had voor gevolg dat de Haspengouwers voor de pauze nauwelijks een voldragen actie in elkaar geknutseld kregen. Aan de overzijde was de opwinding niet veel groter, maar de gasten gaven toch een iets homogenere indruk.

Meteen na de onderbreking was het ei zo na over en uit voor Spouwen-Mopertingen. Janssen kreeg een dot van een kans, maar stuitte op de goed uitgekomen Grootaers. De gastheren reageerden onmiddellijk via La Mantia, wiens poging van de lijn werd gehaald. Het was slechts uitgesteld voor de getalenteerde Luikenaar. Even voorbij het uur liet hij Wintjens kansloos met een knap vluchtschot, dat werd gedragen door de wind.

De gelijkmaker was niet onverdiend, want in het voorgaande kwartier duwden Lance Voorjans en zijn ploegmaats hun tegenstander op de eigen helft terug. Daarna viel de partij in evenwicht. Beide teams zochten de zege, maar aan de stand wijzigde niets meer. Met het gelijkspel had geen van beide ploegen reden tot morren.

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Grootaers; Kerstenne, L'Ortye, Haenen; Dingenen, Geurts, Wang, La Mantia, Voorjans; Timmermans, Farssi

BOCHOLT: Wintjens; Schildermans, Spruyt, Vanhaen, Dieme; Maes, Jeunen (84' Marchal), Palmans, Van Den Putte, Poell; Janssen (90' Van De Paer)

DOELPUNTEN: 22' Vanhaen 0-1, 63' La Mantia 1-1

GELE KAARTEN: 23' Voorjans, 33' Vanhaen, 39' Haenen, 53' Dieme, 64' Dingenen, 86' Janssen, 90' Timmermans, 90' Palmans

TOESCHOUWERS: 300

SCHEIDSRECHTER: Mollu

24ste speeldag : K.Berchem Sport 2004 - Spouwen-Mopertingen   4 - 2

Beeldverslag  Berchem - SPM

Spouwen-Mopertingen kon op het veld van Berchem zijn uitreputatie niet waarmaken. Het team van Jan Schoefs verloor met 4-2 van de viceleider en verzuimde daardoor buur THES een handje toe te steken in de titelstrijd.

Was het een goede beslissing van de clubleiding van Spouwen-Mopertingen om geen licentieaanvraag voor de eerste amateurklasse in te dienen? Na de nederlaag tegen Berchem zal die vraag in de bestuurskamer wellicht bevestigend beantwoord worden. De prestatiecurve van geel-blauw is te grillig om hoger te mikken dan de tweede amateurklasse. In het derde kwartier zag het er nochtans uitstekend uit voor de bezoekers. De thuisploeg eiste balbezit op en duwde de Haspengouwse tegenstander weg, maar rond het halfuur liet Timmermans doelman Appels kansloos met een stiftbal. Vier minuten later maakte Berger er zelfs 0-2 van. Een mooie rustscore was dichtbij, maar net voor de onderbreking zorgde Van Kruyssen vanop de stip voor de aansluitingstreffer.

“In de tweede helft was er geen houden meer aan”, verduidelijkte Olivier Geurts na afloop. “We hielden stand tot een twintigtal minuten voor tijd, maar dan was het plots over. Op het grote veld kregen wij de ruimtes niet meer belopen, onder meer omdat enkele jongens van ons conditioneel nog niet top zijn. Dingenen is nog maar enkele weken opnieuw aan het voetballen en voor de ingevallen Farssi waren het pas de eerste speelminuten na een langdurige blessure. Maar goed, deze nederlaag betekent niet dat we al aan uitbollen denken. Dat zou zonde zijn na een mooi seizoen.”

Berchem Sport: Appels, Addo (46’ Zorbo), Vande Velde, De Wilde, Djoum, Van Minnebruggen, Absisan, Mauro, Hairemans (81’ Nwokoro), Verstraeten (67’ Carrez) en van Kruijssen.

Spouwen-Mopertingen: Grootaers, Geurts, Haenen, L’Ortye (87’ Koopmans), Dingenen, Wang, Didden (77’ La Mantia), Berger (46’ Farssi), Kerstenne, Voorjans en Timmermans.

Doelpunten: 35’ Timmermans 0-1, 39’ Berger 0-2, 41’ van Kruijssen 1-2 (pen), 68’ Zorbo 2-2, 83’ Absisan 3-2, 91’ van Kruijssen 4-2.

Gele kaarten: L’Ortye, De Wilde, Kerstenne, Didden.

23ste speeldag : Spouwen-Mopertingen - K.S.C. Grimbergen   0 - 0

Spouwen-Mopertingen blijft het moeilijk hebben om een thuismatch naar zijn hand te zetten. Net als drie weken eerder tegen Cappellen geraakte het team van Jan Schoefs tegen een stug Grimbergen niet verder dan een doelpuntenloos gelijkspel. “We lieten het liggen in de eerste helft”, zei de 54-jarige coach.

Slechts een handvol toeschouwers, een koude wind, een striemende regen: het Norbert Beulsstadion was gisteren niet de setting waar een voetballer van droomt. De wedstrijd was navenant. Spouwen-Mopertingen probeerde het spel te maken, maar vond alleen in de beginfase openingen in de afweer van een terugplooiend Grimbergen. Nadien had geel-blauw een uitstekende doelman Grootaers nodig om de nul te houden.

“De match had na één helft gespeeld moeten zijn”, zuchtte Jan Schoefs. “We dwongen genoeg kansen af, maar als je die niet benut, weet je dat het nadien lastig wordt. Het is nog maar eens gebleken dat we op eigen veld moeilijk het spel kunnen maken. Positief is dan weer dat we weinig weggaven. Dat biedt perspectieven voor de verplaatsing van volgend weekend naar Berchem.”

Vooral Ben Didden had voor de zege kunnen zorgen. De rijzige middenvelder liet in het eerste kwartier drie kansen liggen en geraakte ook rond het halfuur niet voorbij doelman Espeso. Aan de overzijde stond Grootaers geruime tijd te koukleumen, maar even voorbij het halfuur zag hij een schot van Kambala op de lat belanden en op slag van rust zweefde hij een schot van Naâmane uit zijn doel. In een saaie tweede helft gebeurde nauwelijks nog wat. Een tiental minuten voor het einde stuurde ref Schepers Mabika terecht naar de douches na een trekfout op de doorgebroken Timmermans.

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Grootaers; Braeken, Haenen, Kerstenne, Berger; Dingenen, Geurts, Wang (84' Pannemans), Didden (72' Tambak), Voorjans; Timmermans

GRIMBERGEN: Espeso; Vanhamel, Mabika, Carrez; Vander Voorde, Zénoun, Williot, Gabrielli, Naâmane; Tonini (84' Zibaka), Kambala

Rode kaarten: 80’ Mabika

SCHEIDSRECHTER: Schepers

TOESCHOUWERS: 150.

22ste speeldag : K.V.K. Tienen - Spouwen-Mopertingen   0 - 3

Spouwen-Mopertingen behaalde bij het bedreigde Tienen al zijn achtste uitoverwinning van het seizoen. Daarmee blijft geel-blauw stevig in de top drie. Timmermans scoorde twee keer, aanvoerder Voorjans zette in de slotminuten de eindstand op het bord. “De titel wordt moeilijk, maar de top drie is ook al mooi voor ons eerste seizoen in de tweede amateurklasse”, stelde de matchwinnaar.

Voor de verplaatsing naar het Bergéstadion kon trainer Jan Schoefs weer een beroep doen op Berger, die terugkeerde uit schorsing. Ook Geurts, de week voordien nog bankzitter omdat hij niet helemaal hersteld was van griep, verscheen aan de aftrap. Daardoor moesten Wang en La Mantia genoegen nemen met een plaats in de dug-out.

De partij kon voor de Haspengouwers nauwelijks beter beginnen. Rond het kwartier werd de lokale defensie ontregeld met een fraaie combinatie tussen Voorjans en Didden, die Timmermans op weg zette naar doel. De Luikenaar werd gehaakt in de zestien en zette zelf de strafschop om. Spouwen-Mopertingen nam de match in handen en gaf het initiatief niet meer af.

Rond het uur verdubbelde Timmermans de voorsprong op aangeven van Voorjans, die helemaal op het einde een afgeweerd schot van La Mantia succesvol hernam. ”Scoren is altijd leuk, maar ik ben vooral blij dat we na een slecht begin van 2017 weer in de buurt komen van ons beste niveau”, zei Lance Voorjans. “De titel wordt moeilijk, maar de top drie is ook al mooi voor ons eerste seizoen in de tweede amateurklasse. We zouden thuis nog wat meer punten moeten pakken, maar dat is niet altijd vanzelfsprekend. Op verplaatsing krijgen we meer ruimte dan voor eigen publiek. De meeste ploegen komen naar Spouwen-Mopertingen in een afwachtende veldbezetting. Ze laten ons het spel maken. Buitenshuis is dat minder het geval, waardoor we de snelheid van Timmermans veel beter kunnen benutten.”

TIENEN: Beelen, Puttenaers (50’ Jellal), Vos, Renson, Candel, Weeghmans, Grancea, Diouck, Singh, Willems, Tits (72’ Dirix).

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Grootaers, Kerstenne, Braeken, Berger, Tambak (77’ Dingenen), Timmermans, Voorjans, Lortye, Didden (74’ La Mantia), Geurts (80’ Wang), Haenen.

DOELPUNTEN: 18’ Timmermans 0-1 (pen.), 64’ Timmermans 0-2, 90' Voorjans 0-3

SCHEIDSRECHTER: Vanboven.

21ste speeldag : Spouwen-Mopertingen - R. Cappellen F.C.   0 - 0

Spouwen-Mopertingen slaagde er niet in de drie punten thuis te houden tegen het bedreigde Cappellen. De Haspengouwers verdienden de zege ook niet. De bezoekers kozen voluit voor het offensief en dwongen de beste kansen af, maar werden van een doelpunt gehouden door een uitstekende Grootaers. “Zo kan ik de trainer bedanken voor het vertrouwen”, aldus de keeper.

“De match leek wel drie speelhelften te duren”, zuchtte een supporter van Spouwen-Mopertingen na afloop. De man had een punt. Geen goals, weinig vloeiende acties, nogal wat overtredingen: het was geen match om lyrisch van te worden. Je kon de trainers niet aanwrijven dat ze voor een behouden veldbezetting kozen, maar door de stugheid van de verdedigers en een verregaande slordigheid in de passing kwam de wedstrijd nooit los.

Bij de thuisploeg mochten ze een kaarsje branden voor Tom Grootaers, die zijn team net als de week voordien in Duffel recht hield met enkele uitstekende tussenkomsten. In de eerste helft schudde hij een prima redding uit zijn mouwen bij een poging van Robbe Kil, na de pauze ranselde hij prima schoten van onder meer Van den Heuvel en Lenaerts uit zijn doel.

Collin Van Eijk zal zijn borst nat moeten maken om zijn plaats onder de lat terug te krijgen. De Nederlander is voor trainer Jan Schoefs de eerste keuze, maar de afgelopen weken kon hij door zijn werk nauwelijks trainen. Daardoor kreeg Grootaers de voorkeur. “Ik geef toe dat ik het in de heenronde moeilijk had om op de bank te zitten, maar ik kwam pas helemaal op het einde van de transferperiode van Patro. De coach had toen al een keuze gemaakt. Net voor de winterstop kreeg ik door een vingerwonde van Collin eindelijk mijn kans. We pakten zes op zes, maar toch moest ik opnieuw naar de bank. Dat was een teleurstelling, maar ik ben er de man niet naar om dan met de vuist op tafel te slaan. Na een goed gesprek met de trainer kon ik me verzoenen met mijn situatie.”

”Voor volgend seizoen staat nog niets op papier, maar ik heb al signalen opgevangen dat ze met me willen doorgaan. En ik ben graag bij Spouwen-Mopertingen. Ik voel dat ik de club nog veel diensten kan bewijzen.”

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Grootaers; Tambak, Haenen, L'Ortye, Braeken; La Mantia (56' Dingenen), Kerstenne, Wang (76' Coen), Voorjans; Didden (73' Geurts), Timmermans.

CAPPELLEN: Vandenbossche; Volant, Van Hemert, Lenaerts, Deckers; R. Kil, Kempeneers, Engelen, S. Kil; Van den Heuvel (76' Willemsen), Claessens (70' Mathyssen).

GELE KAARTEN: 51' L'Ortye, 59' R. Kil, 72' Van Hemert, 74' Wang.

SCHEIDSRECHTER: Lamberigts

TOESCHOUWERS: 250.

20ste speeldag : K.F.C. Duffel - Spouwen-Mopertingen   1 - 2

Na twee opeenvolgende nederlagen kon Spouwen-Mopertingen weer winnen. Met dank aan doelman Grootaers, die een puike wedstrijd speelde. “Hij hield ons in leven, maar dat is geen schande”, gaf aanvoerder Lance Voorjans toe.

Trainer Jan Schoefs kon geen beroep doen op doelman Van Eijk. De Nederlander trainde vorige week nauwelijks door beroepsbezigheden en werd vervangen door Tom Grootaers, die het net als bij vorige vervangbeurten uitstekend deed. Ook Geurts was er wegens ziekte niet bij. Daardoor kwam in de basis een plaats vrij voor Tambak.

De bezoekers zaten vlug op rozen. Haenen opende al na enkele minuten de score met een kopbal, maar de vreugde was van korte duur. Vier minuten later bracht Benali de thuisploeg langszij en viel alles te herdoen. Daarna kon het zowel voor als na de rust alle kanten op. In de slotfase legde Voorjans de wedstrijd in een beslissende plooi. “Deze zege doet enorm veel deugd”, sprak de Maastrichtenaar. “In 2017 liep het nog niet echt goed, maar we hebben de afgelopen week hard gewerkt. Die arbeid heeft geloond. We moeten ook wel durven toegeven dat Grootaers ons in leven hield, maar daar hoeven we ons niet voor te schamen. Een doelman maakt nu eenmaal deel uit van de ploeg.”

FC Duffel: Hofmans, Van den Brande, Gloub, Luckermans (63’ Nelson), Martin, Spreutels, Rymenants, Vermeerbergen, Asubonteng, Marien, Benali (84’ Kerckhofs).

Spouwen-Mopertingen: Grootaers, Kerstenne, Braeken, Bergen, Tambak (79’ Dingenen), Timmermans (90’ Vandebosch), Voorjans, Lortye, Didden (90’ Pannemans), Haenen, La Mantia.

DOELPUNTEN: 3’ Haenen 0-1, 6’ Benali 1-1, 71’ Voorjans 1-2.

GELE KAARTEN: Luckermans, Rymenants, Lortye, Kerstenne.

SCHEIDSRECHTER: Timmermans.

19de speeldag : Spouwen-Mopertingen - K.F.C. Zwarte Leeuw   2 - 4

Spouwen-Mopertingen verloor voor de tweede keer op een rij. Geel-blauw was tegen Zwarte Leeuw voortdurend op achtervolgen aangewezen. “We gaven te gemakkelijk kansen weg”, aldus trainer Jan Schoefs.

Een moeizame overwinning tegen hekkensluiter Woluwe-Zaventem, nederlagen tegen Londerzeel en Zwarte Leeuw en zeven tegengoals in die twee partijen: Spouwen-Mopertingen is niet bepaald zwierig 2017 ingestapt.

Net als de week voordien keken de Haspengouwers tegen een vroege achterstand aan en na twintig minuten stond het al 0-2. Didden scoorde rond het halfuur tegen en La Mantia kreeg tot drie keer toe de kans op de gelijkmaker, maar na de tweede goal van Cornelissen op slag van rust was het over en uit voor de thuisploeg.

De tweede helft was een langgerekte geeuw. “Misschien hebben we voor Nieuwjaar een beetje boven onze stand geleefd”, zei Schoefs. “Het is nu wel duidelijk dat we een aantal afwezige spelers hard missen. Op het middenveld zag ik jongens die het spel wilden maken, maar dat niet kunnen. Bovendien is Timmermans in mindere doen en slikken we te veel doelpunten. De komende weken zullen we uit een ander vaatje moeten tappen.

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk; Braeken, Haenen, Mombaerts, Berger; Wang (82' Pannemans), Geurts (22' Tambak), La Mantia, Didden, Voorjans; Timmermans.

ZWARTE LEEUW: Brughmans; Wellens, Huygen, Schrauwen, R. Meynendonckx; Adriaensen (90' Vos), Hofstede, Cornelissen, Vanderheyden; Lauryssen (87' M. Meynendonckx), Peeters (81' Alberto Antonio).

DOELPUNTEN: 15' Huygen 0-1, 20' Cornelissen 0-2, 34' Didden 1-2, 44' Cornelissen 1-3, 58' Lauryssen 1-4, 84' Didden 2-4.

GELE KAARTEN: 47' La Mantia, 51' Didden, 64' Hofstede, 68' Huygen, 81' Wang, 90' Timmermans.

SCHEIDSRECHTER: Gijsen.

TOESCHOUWERS: 250.

18de speeldag : K. Londerzeel S.K. - Spouwen-Mopertingen   3 - 0

Beeldverslag  Londerzeel - SPM

In de heenronde leek Spouwen-Mopertingen op verplaatsing haast onklopbaar. Geel-blauw won zes van de acht uitwedstrijden, verloor één keer en speelde één keer gelijk. Gisteren was die sterke reputatie buitenshuis ver zoek. Trainer Jan Schoefs kon weliswaar geen beroep doen op de geschorste Haenen en de geblesseerde Farssi, maar de oorzaak voor de nederlaag moet elders gezocht worden.

Lance Voorjans en zijn ploegmaats bleven collectief onder hun niveau en moesten hun meerdere erkennen in de thuisploeg, die zeker in de aanvangsfase een stuk sterker was. De openingsgoal van Lkoutbi kwam dan ook niet onverwacht. Spouwen-Mopertingen herstelde daarna geleidelijk het evenwicht en dwong enkele kansjes af. Onder andere Timmermans en Voorjans kwamen in de buurt van de gelijkmaker, maar net voor de pauze verdubbelde Van Eyk de voorsprong van zijn team en meteen na de onderbreking maakte hij er 3-0 van.

Daarmee was het over en out voor de gasten. Kerstenne trof weliswaar de lat, maar aan de overzijde moest doelman Van Eijk zich enkele keren onderscheiden om de score niet hoger te laten oplopen. Tegen Zwarte Leeuw moet het beter, beseft Jan Schoefs. Voor dat duel kan hij geen beroep doen op Kerstenne en L'Ortye, die allebei geschorst zijn.

“Tegen Woluwe-Zaventem was al duidelijk dat we niet zo goed uit de winterstop kwamen”, zegt de 54-jarige coach. “Na een moeizame start vond ik ons tegen Londerzeel nochtans niet slecht voetballen, maar jammer genoeg werden we juist voor en na de pauze koud gepakt. Ik wil van dit verlies zeker geen drama maken. We hebben al een mooi parcours afgelegd, maar we moeten ons wel gaan herpakken.”

LONDERZEEL: Sulmon, Van Den Broeck, Snoeys, Van den Winckel, Cloetens, Stoclet, Vits (84’ Onyeka), Rijmenams, Luyckx (76’ Van Der Jeugt), Lkoutbi (88’ De Boeck), Van Eyk.

SPOUWEN - MOPERTINGEN: Van Eyk, Kerstenne, Braeken, Mombaerts, Bergen, Wang, Timmermans, Voorjans, Lortye (50’ La Mantia), Didden (58’ Tambak), Geurts.

DOELPUNTEN: 15’ Lkoutbi 1-0, 45’ en 50’ Van Eyk 2-0 en 3-0

17de speeldag : Spouwen-Mopertingen - K.V. Woluwe Zaventem   2 - 1

Kunstgras is niet het ultieme alternatief voor slecht bespeelbaar natuurgras. Door het dooiwater lag het veld in het Norbert Beulsstadion er erg glad bij. De technisch vaardige bezoekers leken daar het minste last van te hebben. Het begon nochtans goed voor de thuisploeg.

Al in de eerste minuut trof Geurts raak met een pegel in de kruising. Twintig minuten later verdubbelde Voorjans de score met een vrije trap. Match gespeeld, zo leek het, maar Woluwe-Zaventem nam de wedstrijd in handen. Van Driessche wandelde door de lokale defensie en maakte er 2-1 van.

Vlak voor rust trof Didden de paal. Na de pauze was het bij Spouwen-Mopertingen geregeld vrouwen en kinderen eerst, maar onder anderen Nsingi Bibuangu en Maluka lieten open kansen liggen.

“Opdracht volbracht, veel meer valt over deze match niet te zeggen”, stelde trainer Jan Schoefs. “De spelers van Zaventem hadden minder moeite met het veld. Wij hielden het niet eenvoudig genoeg. Maar kom, de drie punten zijn binnen. Nu hoop ik maar dat de blessure van Farssi meevalt. Ik moest hem van het veld halen omdat hij last had van de achillespees.”

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk; Braeken, Haenen, Mombaerts, Berger; Wang, Geurts, Didden (63’ Tambak), Voorjans, Farssi (46’ La Mantia); Timmermans (90’ Vandebosch)

WOLUWE-ZAVENTEM: Greven; Godfroid, Nsingi Bibuangu, Mathe-Luvagho, Javorina; Nerinckx (90’ De Marrée), Diakhite, Necipoglu (81’ Karagianis), Van Driessche (71’ Nzinga Ngimbi); Hakizimana, Maluka

DOELPUNTEN: 1’ Geurts 1-0, 20’ Voorjans 2-0, 24’ Van Driessche 2-1

GELE KAARTEN: 63’ Haenen

SCHEIDSRECHTER: Krieken

TOESCHOUWERS: 200

16de speeldag : K. Rupel-Boom FC - Spouwen-Mopertingen   2 - 4

Beeldverslag  Rupel Boom - SPM

Spouwen-Mopertingen won op het veld van Rupel Boom al voor de zesde keer buitenshuis. Twee Luikenaars namen elk twee goals voor hun rekening: Kerstenne en de onvermijdelijke Timmermans, die weer constant dreigde. “Hij maakte nog maar eens het verschil”, zegt aanvoerder Lance Voorjans.

Rupel Boom is voor Spouwen-Mopertingen één van de verste verplaatsingen, maar de terugrit was allesbehalve saai. Nog maar eens een uitzege en een uitstekend begin van de terugronde, daar hoorden in de bus wat decibels bij. Dankzij de overwinning in de baksteengemeente blijft geel-blauw onverwacht op de derde plaats achter THES en Berchem.

Voor de aftrap had trainer Jan Schoefs nochtans enkele selectieproblemen, want hij kon geen beroep doen op de geschorste La Mantia en Geurts, die in laatste instantie geblesseerd uitviel. In hun plaats kwamen Braeken (terug uit schorsing) en Didden. Die wijzigingen vielen nauwelijks op. De thuisploeg vlakte twee keer een achterstand weg, maar na het derde doelpunt liet geel-blauw dat niet meer gebeuren.

“Wij wilden de zege meer dan zij”, zegt Lance Voorjans. “Rupel Boom kreeg bij een 1-2-stand een onterechte strafschop, maar wij staan mentaal sterk genoeg om na zo'n tegenslag terug te vechten. Dat we op verplaatsing meer punten pakten dan thuis, ligt volgens mij aan het feit dat de meeste ploegen bij ons vanuit een defensieve stelling komen voetballen. Daardoor hebben we voor eigen publiek minder ruimte.”

Door de langdurige inactiviteit van Dingenen draagt de bijna 26-jarige Maastrichtenaar de aanvoerdersband. Toeval of niet, de voorbije weken is zijn impact op de ploeg gegroeid.

“Hou het maar op toeval”, lacht Voorjans. “Dat ik nu bevrijd voetbal, heeft vooral te maken met mijn fysieke paraatheid. Na de openingsmatch tegen Rupel Boom stond ik geruime tijd aan de kant met een adductorenletsel. Gelukkig heb ik daar geen last meer van. Daardoor kan ik weer genieten op het veld, zeker nu het zo goed gaat. Waar we gaan eindigen, weet ik niet, maar we zijn alleszins aan iets moois bezig. Als we nog wat slimmer worden, gaan we geen dom puntenverlies meer lijden zoals tegen Cappellen, THES en Hades. Wie weet waar ons verhaal dan eindigt?”

Na amper zes minuten spelen opende Kerstenne de score met een kopbal na een vrije trap van Farssi. Geel-blauw was gedurende het grootste gedeelte van de match de betere ploeg. Toch kwam Rupel-Boom langszij via Mertens. Timmermans zorgde even later voor de 1-2, maar na een fel aangevochten penalty bracht Muñoz Herrera zijn team vanop de stip weer op gelijke hoogte. Timmermans ontbond nog maar eens zijn duivels en zette twintig minuten voor het eindsignaal de 2-3 op het bord. Kerstenne nam de vierde goal voor zijn rekening.

Rupel-Boom: Snyders, Van Den Driessche, De Paepe, Lodders, Spaenhoven, Trompet (84’ Goovaerts), Cornelissens, Mees (80’ Pieters), Mertens, Van Hoof (55’ Munoz-Herrera) en Laureys.

Spouwen- Mopertingen: Grootaers, Kerstenne, Braeken, Mombaerts, Berger, Wang, Timmermans (86’ Geerts), Voorjans, Didden (82’ Tambak), Haenen en Farssi (77’ Lortye).

Doelpunten: 7’ Kerstenne 0-1, 56’ Mertens 1-1, 68’ Timmermans 1-2, 70’ Munoz-Herrera 2-2, 72’ Timmermans 2-3, 75’ Kerstenne 2-4.

Gele kaarten: Munoz-Herrera, Mombaerts, Haenen en Timmermans.

15de speeldag : Spouwen-Mopertingen - Tempo Overijse   2 - 1

Na drie opeenvolgende thuisnederlagen kon Spouwen-Mopertingen nog eens winnen voor eigen publiek. Met dank aan de debuterende invallersdoelman Tom Grootaers, die enkele cruciale reddingen uit zijn mouwen schudde. “Eindelijk kon ik me nog eens tonen”, aldus het 30-jarige sluitstuk.

Hoog bezoek in het Norbert Beulsstadion, waar KBVB-voorzitter François De Keersmaecker de aftrap kwam geven. De 58-jarige jurist kreeg geen academisch, maar wel een spannend duel voorgeschoteld. Spouwen-Mopertingen had in de eerste periode moeite met het snelle en directe voetbal van de bezoekers, die enkele uitstekende kansen afdwongen. De beste scoringsmogelijkheid was voor Weynants, maar Grootaers redde prima. De 30-jarige doelman verving Van Eijk, die op het werk een vingerwonde opliep.

Op slag van rust kwam de thuisploeg onverwacht op voorsprong dankzij Timmermans, die na een geweldige soloactie hard binnenschoot. Even voorbij het uur leek het over en out voor Overijse toen Wang, de beste man op het veld, er met een knal 2-0 van maakte. In het slotkwartier scoorde Overijse tegen en werd het nog warm in de rechthoek van Spouwen-Mopertingen, maar het bleef 2-1.

“Blij dat ik me eindelijk nog eens kon tonen”, zei Grootaers, die in het tussenseizoen overkwam van Patro. “Ik moest lang wachten op een kans, maar dat wist ik toen ik naar hier kwam. Op de valreep werd een transfer naar het Nederlandse Osch afgeblazen. Dan mag je blij zijn dat je nog een club vindt.”

“Ik geef toe dat ik het moeilijk heb om op de bank te zitten, maar ik ben pas papa geworden. Als ik na een training thuiskom en die kleine zie, kan ik het goed relativeren. Het zal me moeilijk vallen om volgende week weer op de bank te zitten, maar de honger is nog te groot om al aan een stap terug te denken. Ik speelde vorig seizoen achttien matchen in tweede klasse. Racing Genk of Barcelona zal het niet meer worden, maar deze reeks kan ik zeker nog aan.”

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Grootaers; Haenen, Kerstenne, Mombaerts, Berger; Wang, Farssi (77' Didden), Geurts (83' Tambak), La Mantia, Voorjans; Timmermans (87' Geerts)

TEMPO OVERIJSE: De Boodt; Bergiers (73' Claes), Buyuk, Michiels, Taelemans; Charlier, Coquelle, Delorge, Janssens, Weynants (46' Vander Elst); Benazzi

DOELPUNTEN: 42' Timmermans 1-0, 66' Wang 2-0, 78' Coquelle 2-1

GELE KAARTEN: 37' Buyuk, 61' Taelemans, 65' Bergiers, 75' Mombaerts, 77' La Mantia, 90' Grootaers

SCHEIDSRECHTER: Lamberigts

14de speeldag : K. Olympia S.C. Wijgmaal - Spouwen-Mopertingen   3 - 5

In een spectaculaire partij pakte Spouwen-Mopertingen de drie punten dankzij goals van vijf verschillende spelers. Man van de match was Timmermans, die een constante dreiging was voor de defensie van de thuisploeg.

In de thuiswedstrijd tegen Hades kon trainer Jan Schoefs geen beroep doen op Timmermans, die geschorst aan de kant moest blijven. Dat zijn afwezigheid een grote rol speelde, bleek nog maar eens. Met of zonder de Luikse aanvaller, het is voor de Haspengouwers een wereld van verschil. Hij scoorde gisteren maar één keer, maar had een voet in alle goals.“Ik hoef niet meer te onderstrepen hoe belangrijk hij voor ons is”, zei Schoefs. “Hij is een voorhoede op zich, maar ik mag de verdienste van de andere jongens niet minimaliseren. Ik ben bijvoorbeeld heel tevreden over Farssi, die voor het eerst sinds zijn blessure weer negentig minuten op het veld stond. Als hij fit is, betekent hij zonder twijfel een meerwaarde voor ons.”

De partij begon goed voor geel-blauw. Op het einde van de eerste helft opende Voorjans de score op aangeven van Haenen, maar op slag van rust kwam Wijgmaal langszij. Na de pauze klom de thuisploeg op voorsprong. Groot protest bij de gasten, die vonden dat de ref had moeten fluiten voor een overtreding op doelman Van Eijk. Even later werd het 3-1 en zag het er benard uit voor Spouwen-Mopertingen, maar dankzij een straffe remonte werd het 3-5.Na een fout in de zestien op Timmermans trapte de pocketspits vanop de stip zelf de 3-2 op het bord. Invaller Kerstenne nam de gelijkmaker voor zijn rekening. Via een teruglegger van Timmermans maakte Berger er 3-4 van en even later legde Farssi de eindcijfers vast.

WIJGMAAL: De Jonge, Bammens, Boogaerts, Poukens, Stockx, De Silva, Colson, Vermeylen (85’ Nijs), Vanherberghen, Da Silva, Acke.

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk, Braeken, Mombaerts, Berger, Wang, Timmermans, Voorjans, Geurts (70’ Kerstenne), Haenen, La Mantia (90’ Didden), Farssi.

DOELPUNTEN: 31’ Voorjans 0-1, 41’ Da Silva 1-1, 48’ Bammens 2-1, 61’ Acke 3-1, Timmermans (strafschop) 3-2, 76’ Kerstenne 3-3, 79’ Berger 3-4, 90’ Farssi 3-5.

GELE KAARTEN: Bammens, Wang, Colson, Braeken.

SCHEIDSRECHTER: Verlooy.

13de speeldag : Spouwen-Mopertingen - RC Hades   1 - 2

Het effect van de trainerswissel? Johan Houben was de eerste om een genuanceerd antwoord op die vraag te geven. “Ik heb welgeteld twee trainingen geleid, dan kan je geen wonderen verrichten”, zei de 55-jarige Hasselaar, die vorige week de opgestapte Mirko Licata opvolgde. Wiskundige bewijskracht omtrent zijn aandeel in de overwinning is er niet, maar hij zette in ieder geval een stevig blok neer. Zelfs Sogütcü, die alleen in de spits stond, voelde zich niet te goed om een deel van het defensieve werk op te knappen. Bovendien pakten de ploegwijzigingen van Houben goed uit. Schoofs, Mathei en Bloemen mochten mee naar de aftrap ten nadele van Wannes Claes, Winkels en Sabbadini.

“Ik zag Spouwen-Mopertingen dit seizoen drie keer aan het werk en wist waar we hen pijn konden doen”, zei Houben. “We maakten duidelijke afspraken, die op het veld uitstekend werden uitgevoerd. Met de tweede goal was een beetje geluk gemoeid, maar dat doet niets af van onze degelijke prestatie. Nu moet volgend weekend de bevestiging volgen tegen Rupel Boom, maar die kennen we. (lacht) Daar ben ik enkele jaren geleden nog trainer geweest.”

Andere geluiden bij Spouwen-Mopertingen, waar de afwezigheid van de geschorste Timmermans zwaar werd aangevoeld. Hoe hard Tambak zijn best deed, hij slaagde er niet in de Luikenaar te doen vergeten. Ook na de inbreng van Geerts als tweede spits zat er te weinig scherpte in de aanvalsmanoeuvres van de Haspengouwers. Met één op negen lijken ze in een dip te zitten. “Tegen Hades hebben we het zelf weggegeven”, weerlegde trainer Jan Schoefs die veronderstelling. “Bij beide tegendoelpunten leden we dom balverlies, waardoor zij uit het niets konden scoren. We kregen genoeg kansen om op zijn minst twee goals te maken, maar op het einde zat het helaas niet mee met pogingen van Farssi en Mombaerts. Ik zeg niet dat we een superwedstrijd speelden, maar op basis van de tweede helft verdienden we zeker een punt. Dat moeten we volgende zondag dan maar gaan rechtzetten in Wijgmaal.”

Hades begon met veel volk achter de bal, maar brak geregeld snel uit en kwam rond het halfuur op voorsprong dankzij een schuiver van Wieto Claes. Drie minuten later was alles te herdoen toen Geurts een hoekschop van Voorjans binnenknikte. Na de pauze kreeg de thuisploeg meer balbezit, maar uitgespeelde kansen vloeiden daar niet uit voort. Een twintigtal minuten voor het einde zette Car op een diefje de eindstand op het bord. Farssi en Mombaerts kwamen in blessuretijd nog dicht bij de gelijkmaker, maar Gijbels redde telkens gevat.

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk; Braeken, Haenen, Mombaerts, Berger; Dingenen (74' Farssi), Geurts (79' Geerts), Kerstenne (69' Wang), La Mantia, Voorjans; Tambak

HADES: Gijbels; Thijs, Gueroui, Schoofs, Spitz; Mathei (64' Meeus), Wieto Claes, Car (79' Winkels), Decuypere, Bloemen; Sogütcü

DOELPUNTEN: 26' Wieto Claes 0-1, 29' Geurts 1-1, 68' Car 1-2

GELE KAARTEN: 57' Spitz, 69' Braeken

SCHEIDSRECHTER: Krieken

TOESCHOUWERS: 300

12de speeldag : Hoogstraten VV - Spouwen-Mopertingen   2 - 2

Beeldverslag  Hoogstraten-SPM

Pas in de slotminuut dwong Spouwen-Mopertingen zaterdagavond een gelijkspel af op het veld van Hoogstraten. Het was Kerstenne die een vrije trap van La Mantia voorbij de doelman devieerde. Spouwen-Mopertingen profiteert zo niet optimaal van de zware 1-4 nederlaag van leider THES Sport.

“In de topper van vorige week tegen THES kregen we te weinig, nu net iets te veel”, gaf trainer Jan Schoefs toe. En inderdaad, in sportcomplex Seminarie keek Spouwen-Mopertingen na minder dan een kwartier tegen een 2-0-achterstand aan. Geel-blauw werd weggetikt en ontsnapte voor de rust aan nog meer goals. Schoefs greep al voor de pauze in en verving L’Ortye (die aan de aftrap kwam als vervanger van de geblesseerde Farssi) door Tambak, om zo met twee spitsen te spelen.

Dat bleek een goede zet. De voor Geurts ingevallen Dingenen halveerde de achterstand vanop de stip na een overtreding op Timmermans. De bezoekers bleven aandringen en kwamen op de valreep langszij. Ei zo na werd het nog 2-3 via La Mantia. “Dat zou niet verdiend geweest zijn, maar kunnen wij eraan doen dat Hoogstraten de kansen niet afmaakte? Ook dat is voetbal: profiteren van de situatie. Wij hebben onszelf terug in de match geknokt. Daar ben ik bijzonder tevreden over”, aldus Jan Schoefs.

HOOGSTRATEN: Pauwels, G. Van Der Linden, R. Van Der Linden, Faria Da Silva (69’ Bouyfoulkirne), Van De Vreede, Van De Walle, Vets, Swaegers (80’ Van Hoof), Fockaert, Smet, Meeuwis.

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk, Kerstenne, Braeken, Mombaerts, Berger, Wang (80’ La Mantia), Timmermans, Voorjans, Lortye (20’ Tambak), Geurts (59’ Dingenen), Haenen.

DOELPUNTEN: 9’ Faria 1-0, 11’ Van De Vreede 2-0, 70’ Dingenen (strafschop) 2-1, 89’ Kerstenne 2-2.

GELE KAARTEN: Timmermans, Pauwels, Tambak.

SCHEIDSRECHTER: Schoenmaekers.

11de speeldag : Spouwen-Mopertingen - VV.Thes Sport Tessenderlo   3 - 5

Beeldverslag  SPM - Thes Sport

In een spectaculaire en soms bitsige partij pakte leider THES de drie punten. De bezoekers keken nog voor het halfuur tegen een 3-0-achterstand aan, maar na een sensationele terugkeer haalden zij het met 3-5. In de slotfase maakte Van Oudenhove tegen zijn ex-ploegmaats het vierde en winnende doelpunt. In de laatste minuut deed invaller Vandebroek er nog een goal bovenop.

“Ik kan niet anders dan mijn spelers feliciteren voor de geweldige mentaliteit”, sprak een dolgelukkige THES-coach Wouter Vrancken, die zelf langs alle kanten werden gefeliciteerd. “Zo’n terugkeer kan je niet bewerkstellingen als je er je kop niet voor legt. Na het derde doelpunt van Spouwen-Mopertingen zag het er niet goed uit, maar gelukkig werd het nog voor de rust 3-2”, aldus Vrancken.

Beide coaches kozen voor het offensief. Dat resulteerde in een aangename en bijwijlen bewogen eerste helft, waarin vijf keer werd gescoord. Na een halfuur leidde Spouwen-Mopertingen verrassend met 3-0. De score werd geopend door Voorjans, die het leer na een hoekschop van Farssi beheerst binnenknalde. Een tiental minuten later verdubbelde Braeken de voorsprong van geel-blauw na een knappe soloactie. Wang nam na een teruglegger van Timmermans de derde goal voor zijn rekening.

Over en out voor THES? Een erg voorbarige conclusie, want nauwelijks een minuut later herleidde Janssens de achterstand van zijn team tot 3-1. Dat doelpunt gaf de gasten vleugels. Op slag van rust werd het 3-2 na mistasten Kerstenne, die Bennassar een vrijgeleide richting Van Eijk gaf. Helemaal op het einde van de eerste periode was er nog een opstootje, waarbij de bezoekende coach Wouter Vrancken naar de tribune werd verwezen. In de tweede periode verruwde het spel. De voldragen aanvalsacties werden schaarser, de duels grimmiger.

THES kreeg gaandeweg meer greep op de gebeurtenissen en kwam langszij dankzij Van Tilburg, die van dichtbij scoorde. Beide ploegen leken genoegen te nemen met een gelijkspel, maar drie minuten voor het eindsignaal diende Van Oudenhove zijn vorige ploeg met een geweldige pegel de nederlaag toe. Invaller Vandebroek zette de eindstand op het bord.

“Rond het halfuur zag het er voor ons zo mooi uit”, zei Jan Schoefs, de trainer van de thuisploeg. “Met een 3-0-voorsprong verwacht je niet dat je uiteindelijk met lege handen achterblijft, maar ik kan mijn jongens niet zoveel verwijten. Als je vijf goals incasseert, kan je altijd wel zeggen dat er één en ander fout liep, maar laten we niet vergeten dat de kijkers een heel aangename pot voetbal te zien kregen.”

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk; Braeken, Haenen, Mombaerts, Berger (87’ Tambak); Wang, Kerstenne, Geurts, Voorjans, Farssi (62’ Dingenen); Timmermans (77’ Geerts)

THES SPORT: Ghijsens; Willems, Janssens, Van Tilburg, Battista; Stefani, Moutawakil (71’ Vandebroek), Van Oudenhove, Vanwelkenhuysen; Bennassar (90’ Reynders), Convents (82’ Meynen)

DOELPUNTEN: 10’ Voorjans 1-0, 22’ Braeken 2-0, 29’ Wang 3-0, Janssens 3-1, Bennassar 3-2, 72’ Van Tilburg 3-3, Van Oudenhove 3-4, 90’ Vandebroek 3-5

GELE KAARTEN: 21’ Braeken, 42’ Voorjans, 52’ Convents

SCHEIDSRECHTER: Gijsen

TOESCHOUWERS: 1100

10de speeldag : K.Bocholter VV. - Spouwen-Mopertingen    1 - 2

Na een gelijkspel en een zege (tegen THES en Hades) in de voorbije twee Limburgse confrontaties voor eigen publiek heeft Bocholt tegen Spouwen-Mopertingen kennis gemaakt met de nederlaag. Ondanks een zege grepen de bezoekers echter naast de eerste periodetitel. Een domper op de feestvreugde voor coach Jan Schoefs en co. “Maar wie had gedacht dat we hiertoe in staat waren?”, luidde het.

Dat de spanning tot in de slotseconden te snijden viel, was vooral te ‘danken’ aan de gasten. Bij de rust leek met een 0-2-stand de buit al binnen maar rood-blauw vergat in het vierde kwartier mede door het sterk keepen van Wintjens om de definitieve doodsteek toe te brengen. Zo kon invaller Janssen in een adembenemende slotfase de zenuwen toch nog door ieders kelen jagen. Die gelijkmaker viel zelfs, maar de lijnrechter stak er tot lokale woede letterlijk nog een stokje voor.

“De Zuid-Limburgse overwinning is zeker niet onverdiend, maar echt veel doelkansen hebben we zelfs in die slappe eerste speelhelft niet weggegeven”, analyseerde flankverdediger Pellegritti de ploegprestatie. “Ik vernoem uitdrukkelijk die eerste speelhelft, want toen waren we echt niet bij de zaak. De gasten speelden veel gedrevener, bij ons ontbrak de grinta om de match naar onze hand te zetten. En ja, aanvallend bakten we er bitter weinig van. Die doelpunten? Het eerste was een zondagsschot, het tweede een terechte strafschop.”

Een glunderende Nicolas Mombaerts, die na een weekje schorsing zijn plaats in de centrale as weer innam, slurpte aan de overzijde gretig van zijn drankje. “Dit is toch wel verdiend he”, vertelde hij. “Vooral voor de rust zetten we de match naar onze hand met twee schitterende orgelpunten. Dat we in die tweede periode iets meer lokale druk zouden krijgen, kon je verwachten. Maar ook toen hadden we op de counter mogelijkheden om het zaakje helemaal af te ronden. Maar eind goed, al goed. Dat THES de periode pakt? Jammer maar wie had gedacht dat we hiertoe in staat waren? Iedereen was tevreden met een hoge stek in de rechterkolom, maar dit? En zeggen dat we geregeld een aantal basisspelers moesten vervangen. Laat ons daarom nu genieten van ieder moment en zeker van deze zege op de damburg.”

Na een korte studieronde opende Mombaerts met een pegel de debatten. Wintjens keerde met beide vuisten, maar Voorjans poeierde de rebound via de paal binnen, 0-1. De bezoekers drukten door, maar het vizier van Geurts en Voorjans stond niet op scherp. Nadat Spruyt en Peljto schaarse kansjes niet benutten, verzilverde Timmermans vanop de stip een fout van doelman Wintjens op hemzelf. Bocholt joeg een extra aanvaller in de strijd, maar de beste kansen waren aanvankelijk nog voor invaller Geerts. In de slotfase werd het na de aansluitingstreffer van Janssen nog spannend. Seppe joeg vlak voor tijd zelfs de gelijkmaker binnen, maar de lijnrechter oordeelde er anders over.


BOCHOLT: Wintjens, Pellegriti, van den Putte, Jeunen, Spruyt, Dieme, Maes, Peljto, Palmans, Marchal (46’ Janssen), Vanhaen.

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk, Kerstenne (60’ Geerts), Braeken, Mombaerts, Berger, Wang, Timmermans, Voorjans (81’ L’Ortye), Geurts, Haenen, Farssi (72’ Dingenen)

DOELPUNTEN: 10’ Voorjans 0-1, 44’ Timmermans (strafschop) 0-2, 87’ Janssen 1-2.

GELE KAARTEN: Haenen, Dieme, L’Ortye.

SCHEIDSRECHTER: Claes.

TOESCHOUWERS: 400.

9de speeldag : Spouwen-Mopertingen - K. Berchem Sport 2004   0 - 2

Beeldverslag SPM-Berchem Sport

Spouwen-Mopertingen leed gisteren haar eerste thuisnederlaag van het seizoen. Eén met grote gevolgen, want in de strijd om het eerste periodekampioenschap beschikt THES nu over de beste papieren. “Met de periodetitel zijn we niet bezig. Niet degraderen blijft onze hoofdopdracht,” berustte trainer Jan Schoefs in de nederlaag.

Vanaf het eerste fluitsignaal werd duidelijk dat Berchem geen katje was om zonder handschoenen aan te pakken. De Antwerpse traditieclub met ex-profspeler Jonas de Roeck aan het roer had niet voor niets (op een nederlaag in THES na) al haar uitwedstrijden winnend afgesloten. Na vijf minuten haalde Mauro vanop ruim 25 meter de trekker over. Van Eijk zag tot zijn grote opluchting het leer net over de dwarsligger zoeven. De Nederlandse goalie had even later geluk toen hij in zijn eigen doelgebied de bal ongelukkig tegen Van Kruyssen aanknalde. Pas medio de eerste helft staken de leiders de neus aan het venster. Appels moest zich reppen op een vrije trap van Timmermans. Vlak voor de rust knikte een inlopende Absisan een voorzet van Van Kruyssen net langs het doel. Amper afgetrapt in de tweede helft was de thuisploeg al op achtervolgen aangewezen. Berger gaf Zorbo te veel ruimte, Carrez trapte aan de tweede paal overhoeks binnen: 0-1. Trainer Schoefs greep meteen in en probeerde met Dingenen en Farssi meer aanvallende impulsen aan zijn team te geven. Spomo voetbalde niet onaardig tot aan de zestien, maar een gaatje vinden in de goed georganiseerde Antwerpse burcht bleek geen sinecure. Een kwartier voor het einde vond Dingenen dan toch Voorjans, maar zijn kopbal ging voorlangs. Een uiterst efficiënt Berchem deed er nog een doelpuntje bij. Carrez troefde Braeken af en schoof de 0-2 rustig langs Van Eijk in doel. “We hebben vandaag tegen een goede tegenstander verloren maar dat maakt de nederlaag niet minder pijnlijk,” vond Jan Schoefs. “We kwamen ongelukkig 0-1 achter en hebben dan wat achter de feiten aangelopen. Met Wang en Mombaerts missen we toch enkele belangrijke pionnen. Ook onze invallers konden niet verbergen dat ze nog wat matchritme ontbeerden.”


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk, Kerstenne, Braeken, Berger, Timmermans, Geerts (54’ Dingenen), L’Ortye (40’ Voorjans), Didden, Geurts, Haenen, La Mantia (60’ Farssi).

BERCHEM: Appels, Addo, De Wilde, Van Minnebruggen, Kamneng Djoum, Van Kruyssen, Absisan (93’ Vande Velde), Zorbo (92’ Russo), Verstraeten, Mauro, Carrez (83’ Nwokoro).

DOELPUNTEN: 48’ Carrez 0-1, 82’ Carrez 0-2.

GELE KAARTEN: Van Eijk, Timmermans, La Mantia.

SCHEIDSRECHTER: Boelen.

TOESCHOUWERS: 430.


8ste speeldag : K.SC.Grimbergen - Spouwen-Mopertingen    0 - 1

Beeldverslag Grimbergen-SPM

Spouwen-Mopertingen pakte zaterdagnamiddag op het veld van Grimbergen zijn derde uitzege en blijft verrassend aan de leiding. Mombaerts maakte rond het halfuur op een hoekschop van La Mantia het enige doelpunt van de partij.

“We zijn bijna gered”, lachte een supporter van Spouwen-Mopertingen na de match. Met 19 op 24 moet er inderdaad al veel gebeuren om nog in de degradatiezorgen te komen, maar het behoud lijkt op dit ogenblik een wel erg minimalistische doelstelling. Geel-blauw dwong geen karrenvracht kansen af, maar hield ook vrij gemakkelijk de nul.

Grimbergen kwam na de pauze één keer dicht bij de gelijkmaker, maar het had net zo goed 0-2 kunnen worden. De weer alomtegenwoordige Timmermans trof de lat, de ingevallen Dingenen miste in de rebound.

“David scoorde deze keer niet, maar hij maakte nog maar eens duidelijk hoe belangrijk hij is voor ons”, sprak trainer Jan Schoefs, die gisteren 54 werd. “Ook Mombaerts speelde een sterke wedstrijd. Zijn doelpunt was de kers op de taart. Als hij dit niveau blijft aanhouden, kan hij gemakkelijk een reeks hoger.”

Schoefs gaf zijn spelers drie dagen vrijaf en trakteert hen morgenavond op een etentje. Over hogere ambities praat hij niet, al denkt hij al verder. Zaterdagavond ging hij kijken naar Bocholt-Hades, gisteren naar Berchem-Wijgmaal. “Voor de competitiestart was het behoud ons doel. Het zou misplaatst zijn om nu gekke ideeën te krijgen. Laat ons even genieten en daarna gewoon denken aan de volgende match”, tempert Schoefs.


GRIMBERGEN: Espeso, Vander Voorde, Oztürk, Vanhamel, Williot, Mabika, Naamane, Zenoun (46’ Ibricic), Carrez, Gabrielli; Bokila.

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk, Braecken, Mombaerts, Kerstenne, Haenen, L’Ortye (63’ Dingenen), Didden, Geerts (77’ Tambak), La Mantia (79’ Farssi), Geurts, Timmermans.

DOELPUNT: 31’ Mombaerts (0-1).

GELE KAARTEN: Vanhamel, Van Eijk, Didden, Williot.

SCHEIDSRECHTER: Toeback.


7de speeldag : Spouwen-Mopertingen - K.VK.Tienen   2 - 0


Na de dip tegen Cappellen won Spouwen-Mopertingen overtuigend tegen het offensief onmondige Tienen. Timmermans opende vroeg de score, Geurts zette rond het uur de eindstand op het bord.

Trainer Jan Schoefs kon net als tegen Cappellen geen beroep doen op Wang, Farssi, Berger, Voorjans en Dingenen. Bovendien moest Haenen tijdens de rust ziek naar de kant. Desondanks kostte het de thuisploeg weinig moeite om Tienen opzij te zetten en met 16 op 21 aan de leiding te blijven. “Als je dit ondanks de afwezigheid van zes titularissen kan brengen, kan ik mijn groep en in het bijzonder de vervangers alleen maar feliciteren”, sprak Schoefs. ”Vooral La Mantia speelde een sterke partij. Ei zo na zette hij de kers op de taart met een knappe lob, maar ook zonder doelpunt slaagde hij voor mij met grote onderscheiding. Didden deed het eveneens uitstekend en Tambak viel goed in op de rechtsachter, een positie die hij nochtans niet gewoon is. Het zou nog mooier geweest zijn mocht de 17-jarige Pannemans op het einde gescoord hebben. Jammer dat een tegenstander net zijn voet voor de bal stak.”

Volledig andere geluiden bij KVK Tienen, dat met vier punten in de kelder van de rangschikking blijft. ”We hebben te weinig stootkracht voorin”, zuchtte trainer Valère Billen. ”Tot aan de zestien gaat het goed, maar we doen te weinig met ons balbezit. De laatste schakel ontbreekt. Als je dan eens een kans krijgt, moet je die ook benutten.”


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk; Kerstenne, Mombaerts, Braeken; Haenen (46’ Tambak), Geurts, La Mantia (84’ Pannemans), Didden, L’Ortye; Geerts (73’ Duvan), Timmermans

TIENEN: Hannes; Willems, Singh, Vos, Renson; Grancea (68’ Tits), Carton, Eboigbe (29’ Dirix), Weeghmans, Wanyberg (46’ Freire); Blockx

DOELPUNTEN: 11' Timmermans 1-0, 57' Geurts 2-0.

GELE KAART: 55' Willems.

SCHEIDSRECHTER: Krieken.

TOESCHOUWERS: 350.


6de speeldag : R.Cappellen FC. - Spouwen-Mopertingen   4 - 1


Spouwen-Mopertingen leed op het veld van Cappellen zijn eerste nederlaag. Verrassend, want de thuisploeg stond voor deze speeldag voorlaatste met amper twee punten. Het team van Jan Schoefs kwam vroeg op achterstand en incasseerde vlak na de pauze nog eens twee goals.

De supporters van geel-blauw durfden voor de aftrap al luidop dromen van 16 op 18. De verplaatsing naar Cappellen, dat nog geen enkele keer won, leek een uitgelezen kans om de derde uitoverwinning te behalen. Maar het pakte anders uit. De thuisploeg opende al in de tiende minuut de score met een doelpunt van Van Hemert. Toen Van den Heuvel en Ben Ahmed de voorsprong direct na de herneming vergrootten tot 3-0 was het over en out voor Spouwen-Mopertingen. ”Twee tegengoals in één minuut, dat was er te veel aan”, zegt trainer Jan Schoefs. Tambak gaf de bezoekers even voor het uur nog een sprankeltje hoop, maar in de slotfase zette Mathyssen de zware 4-1-nederlaag op het bord. Zo kwam voor geel-blauw een einde aan een reeks van vijf ongeslagen wedstrijden.

Schoefs kon in het Jos Van Wellenstadion geen beroep doen op zijn basispionnen Voorjans, Farssi en Dingenen, die alle drie nog steeds in de lappenmand lagen. Bovendien begon Wang aan een schorsing van zes speeldagen en werd Berger (die last had van een knieblessure) uit voorzorg aan de kant gehouden. De afwezigheid van vijf titularissen bleek deze keer een te grote handicap. “Daar wil ik niet over praten”, zegt Schoefs. “Ik vind dat een te gemakkelijk excuus. Ook zonder hen hadden we iets kunnen rapen, maar helaas werden bepaalde taken niet uitgevoerd. Als je voor de aftrap duidelijke afspraken maakt over wat er moet gebeuren bij hoekschoppen, vrije trappen en andere fasen, dan moeten die nagekomen worden.”

”Iedereen kan een mindere match hebben, maar op het einde van de wedstrijd zag ik dat alleen jongens als Braeken en Mombaerts overeind bleven. Eén nederlaag is uiteraard geen ramp. Met 13 op 18 staan we nog steeds mooi bovenin, maar wij kunnen het ons niet permitteren om het even te laten hangen. Wij moeten iedere week het hoofd voor de bal leggen en gedisciplineerd voetballen. Zondag moet het beter tegen Tienen.”


CAPPELLEN: Maes, Vandebroek, Petersen, Kempeneers, Mathyssen (80’ Claessens), Ben Ahmed, Van Den Heuvel, Kil (84’ Volant), Deckers, Van Asch (79’ Kil), Van Hemert.

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk, Kerstenne, Braeken, Mombaerts, Tambak (75’ Duvan), Timmermans, Geerts, Lortye (65’ La Mantia), Didden, Geurts, Haenen.

DOELPUNTEN: 10’ Van Hemert (strafschop) 1-0, 46’ Van Den Heuvel 2-0, 47’ Ben Ahmed 3-0, 55’ Tambak 3-1, 80’ Mathyssen 4-1.

STRAFSCHOP: 10’ Van Hemert (omgezet).

GELE KAARTEN: Mombaerts, Kerstenne, Deckers, Kempeneers.

SCHEIDSRECHTER: Verlooy.


5de speeldag : Spouwen-Mopertingen - K.FC.Duffel   2 - 1


Spouwen-Mopertingen blijft verbazen. De Haspengouwers wonnen nu ook de topper tegen FC Duffel en staan met 13 op 15 onverwacht aan de leiding. “Het sprookje blijft duren. Zo hoog hebben we zelfs in vierde klasse nooit gestaan”, vertelde trainer Jan Schoefs na afloop.

Er was meer volk dan gewoonlijk in het Norbert Beulsstadion, waar ook heel wat neutrale kijkers opdaagden. De bijna 500 toeschouwers bleven helaas lange tijd op hun honger zitten. Beide teams wilden wel, maar het tempo lag te laag om er een meeslepend duel van te maken. Bij de thuisploeg kon de afwezigheid van de geblesseerde basispionnen Voorjans, Dingenen en Farssi als excuus ingeroepen worden.

Wang speelde zijn laatste match voor hij aan een schorsing van zes weken begint en had er duidelijk zin in. De Nederlander etaleerde een grote actieradius en recupereerde heel wat ballen. Ook de 19-jarige Kerstenne, in het tussenseizoen overgekomen van Seraing, deed het niet onaardig. Hij dichtte de gaten voor de defensie en opende de score met een mooie goal.

“Hij speelde bij zijn vorige clubs vaak in de mandekking, maar hij kan veel meer dan dat”, zegt Jan Schoefs. “Aan die jongen gaan we nog plezier beleven. Ik ben blij dat we hem achter de hand hebben, want we zitten nu toch alweer met een aantal geblesseerde spelers.”

“Het enige minpunt dit weekend is dat we de wedstrijd niet eerder afmaakten. Geerts en Wang lieten op het einde allebei een uitstekende kans liggen. Na de 2-0 zag ik concentratieverlies. Bij Braeken, bijvoorbeeld. Hij speelde een degelijke match, maar op het einde was hij even niet bij de les en kon Duffel terugkomen tot 2-1.”

“Een droom”

Doelman Van Eijk werd in vijf matchen nog maar vier keer gepasseerd. Opmerkelijk, want vorig seizoen werden met dezelfde verdediging geregeld veel goals geïncasseerd. “Ja, maar nu begint het te lonen dat we al een hele tijd samenspelen”, benadrukt de Nederlander. “Mombaerts, Haenen en Berger zijn reeds enkele seizoenen bij Spouwen-Mopertingen en Braeken kwam er vorig jaar bij.

Zij zijn nu beter op elkaar ingespeeld. Dat maakt het voor mij als keeper een stuk makkelijker. Het is alsof we in een droom leven, maar laten we niet gaan zweven. Volgend weekend moeten we bevestigen tegen Cappellen.”

De eerste helft werd één lange studieronde, waarin beide keepers nauwelijks aan het werk werden gezet. De rode kaart voor Asubonteng, die naar Kerstenne sloeg, was bepalend voor het vervolg van de partij. De bezoekers gingen met meer volk achter de bal spelen en lieten de thuisploeg komen. Dat brak zuur op, want op slag van rust opende Kerstenne de score met een fraai schot. Na de pauze trof Timmermans de lat en miste Geerts nog een kans. Een kwartier voor het einde verdubbelde Geurts de score. Match gespeeld, dacht iedereen, maar Mariën maakte het nog spannend met een schuin schot.


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk; Braeken, Haenen, Mombaerts, Berger; L'Ortye (65' La Mantia), Kerstenne, Geurts, Wang; Geerts (79' Didden), Timmermans (77' Tambak)

FC DUFFEL: Hofmans; Benali (64' Gloub), Van Den Brande (81' Luckermans), Vermeerbergen, Mariën; Omena, Van Den Buys, Meyers, Asubonteng, Rijmenants; Spreutels.

DOELPUNTEN: 44' Kerstenne 1-0, 75' Geurts 2-0, 88' Mariën 2-1

GELE KAARTEN: 22' Van Den Brande, 60' Timmermans, 73' Wang, 76' Kerstenne

RODE KAART: 27' Asubonteng

SCHEIDSRECHTER: Mollu

TOESCHOUWERS: 450


4de speeldag : K.FC.Zwarte Leeuw - Spouwen-Mopertingen    1 - 2


Spouwen-Mopertingen blijft verbazen. De Haspengouwers pakten ook op het veld van Zwarte Leeuw de zege en staan met 10 op 12 onverwacht aan de kop van het klassement. Matchwinnaar was invaller Ben Didden, die in blessuretijd scoorde.

“Mooier kun je het bijna niet dromen. Ik draag deze goal op aan mijn pa en opa, die me altijd steunden”, zegt de 25-jarige Opglabbekenaar, die een kwartier voor het einde inkwam voor Dingenen.

Iedereen leek zich te verzoenen met een gelijkspel, maar op de valreep rondde Ben Didden een fraaie actie van de ingevallen Geerts beheerst af.

De avond voordien scoorde hij vier keer voor de B-ploeg. “Daarmee verdiende ik mijn eerste selectie”, preciseert hij. “De drie voorgaande wedstrijden viel ik telkens naast de kern. Ik had het daar moeilijk mee, maar we hebben nu eenmaal een grote kern. Dan kan je maar één ding doen: de knop zo snel mogelijk omdraaien.”

Coach Jan Schoefs stuurde in Rijkevorsel dezelfde ploeg naar de aftrap als de week voordien tegen Londerzeel. De thuisploeg kwam rond het kwartier op voorsprong, maar nog voor het halfuur stond het na een owngoal weer gelijk. Bij de bezoekers wilde men vooraf tekenen voor dat resultaat. Didden zorgde ervoor dat het veel mooier werd.

Farssi werd tegen Zwarte Leeuw geblesseerd vervangen door Kerstenne. De middenvelder had last van de lies. Het is nog niet duidelijk of hij fit geraakt voor de thuismatch tegen Duffel. L’Ortye werd om tactische redenen vervangen. Met goed gevolg, want de ingekomen Geerts lag aan de basis van het winnende doelpunt van Didden. L’Ortye werd vorige week trouwens vader van een dochtertje, Eva.


ZWARTE LEEUW: Brughmans, Van Hoydonck, Huygen, Van Huffel (79’ Adriaensen), Peeters (70’ Bevers), Cornelissen, Lauryssen (55’ M. Meynendonckx), Jansen, R. Meynendonckx, Hofstede, Vanderheyden.

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk, Braeken, Mombaerts, Berger, Wang, Van Dingenen (75’ Didden), Timmermans, Lortye (65’ Geerts), Geurts, Haenen, Farssi (48’ Kerstenne).

DOELPUNTEN: 15’ Van Huffel 1-0, 25’ Van Hoydonck 1-1 (own goal), 90’ Didden 1-2.

GELE KAARTEN: 16’ Geurts, 56’ Van Hoydonck, 58’ Van Huffel, 73’ Vanderheyden, 85’ M. Meynendonckx.


3de speeldag : Spouwen-Mopertingen - K.Londerzeel SK.    1 - 1


Spouwen-Mopertingen pakte tegen medekoploper Londerzeel een punt en is ook na drie wedstrijden ongeslagen. In een geladen wedstrijd hielden de Haspengouwers na de uitsluiting van Wang een halfuur stand met tien. “Er was maar één ploeg die wilde voetballen en dat waren wij”, sakkerde de bezoekende coach Frédéric Van den Steen.

Na afloop raakten de gemoederen in de gang naar de kleedkamers oververhit. Bij de bezoekers vonden ze dat Spouwen-Mopertingen antivoetbal speelde en dat de scheidsrechter sneller had moeten ingrijpen. De partij verliep een uur lang nochtans vrij probleemloos. De duels waren weliswaar scherp, maar ref Gijsen moest tot dan slechts twee gele kaarten trekken. In de 62ste minuut gingen de poppen echter aan het dansen.

Wang, die een degelijke wedstrijd speelde, liet zich provoceren door Stoclet en reageerde met een kopstoot. Slechts één beslissing mogelijk: rood. Daarna werd er wat geduwd en geroepen. Het duurde vijf minuten eer er weer kon gevoetbald worden. De toeschouwers verwachtten daarna een stormloop van Londerzeel, maar de Vlaams-Brabanders beten hun tanden stuk op het verweer van Spouwen-Mopertingen.

“Er was maar één ploeg die wilde voetballen en dat waren wij”, zei de bezoekende coach Frédéric Van den Steen. “Door de vele overtredingen was het moeilijk om in ons spel te geraken. Het is te gek voor woorden wat hier gebeurde. Die kopstoot van Wang, dat houd je niet voor mogelijk.”

De match begon nochtans gunstig voor zijn team. Halfweg de eerste helft raapte de in het nauw gedreven Van Eijk een terugspeelbal van Braeken op, Dellevoet knalde de daaropvolgende vrije trap binnen. Op slag van rust werd Timmermans gehaakt door diezelfde Dellevoet. Dingenen scoorde vanop de stip. De bezoekers hadden het meeste balbezit, maar de thuisploeg hield met inzet stand.

“Ik geef toe dat Londerzeel overwicht had, maar is er iets mis mee om daar een goede organisatie tegenover te zetten?”, luidde de retorische vraag van de wederoptredende Martijn Dingenen. “Wij speelden vanuit het duel en deden dat met succes. Ik kan me voorstellen dat ze bij Londerzeel gefrustreerd zijn omdat ze niet wonnen, maar in de tweede helft kregen wij via Timmermans en Haenen de beste kansen. Dat neemt niet weg dat Londerzeel een sterke ploeg is. Die mannen eindigen in de top drie.”


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk; Braeken, Haenen, Mombaerts, Berger; L'Ortye, Geurts, Wang, Dingenen (68' Geerts); Farssi (65' Kerstenne), Timmermans (87' La Mantia)

LONDERZEEL: Sulmon; Van den Broeck (90' De Boeck), Snoeys, Dellevoet, De Groodt; Vangrunderbeek, Stoclet, Luyckx, Rijmenams; Van Eyk, Onwuekelu (82' Vits)

DOELPUNTEN: 22' Dellevoet 0-1, 43' Dingenen (penalty) 1-1

GELE KAARTEN: 23' Dingenen, 44' Berger, 62' Stoclet

RODE KAART: 62' Wang

TOESCHOUWERS: 300

SCHEIDSRECHTER: Gijsen


2de speeldag : KV.Woluwe-Zaventem - Spouwen-Mopertingen    1 - 2

Spouwen-Mopertingen heeft zijn debuut in de tweede amateurklasse niet gemist. Na de zege in de openingsmatch won geel-blauw ook de uitwedstrijd tegen Woluwe-Zaventem. Enig minpunt: er werden te veel kansen gemist.

Lance Voorjans moest gisteren afhaken wegens een liesblessure. Een streep door de rekening van trainer Jan Schoefs, maar van de afwezigheid van de Nederlander viel weinig te merken. Spouwen-Mopertingen domineerde vrijwel de hele wedstrijd.

Het begon nochtans slecht voor de bezoekers. De thuisploeg klom na enkele minuten op voorsprong, maar daarna verliep de partij in één richting. Dat leidde even voorbij het halfuur tot de gelijkmaker van Mombaerts, die op aangeven van Farssi heel mooi binnenkopte.

Na de pauze gingen de Haspengouwers door op hun elan. Invaller Timmermans werd in de rechthoek neergelegd. Farssi zette de penalty om. De spelmaker had minstens drie keer kunnen scoren, want hij daagde in iedere speelhelft alleen voor de doelman op. Telkens miste hij. Ook Wang liet een open kans onbenut. Hoe dan ook, bij Spouwen-Mopertingen zijn de vraagtekens voor een groot stuk weggevallen. “Uiteraard zijn wij tevreden, maar we mogen ons geen zand in de ogen laten strooien door die zes op zes”, benadrukt Jan Schoefs. “We hadden het veel eerder moeten afmaken. Bovendien waren we in defensief opzicht niet altijd scherp. Daardoor gaven we enkele kansen weg.”


WOLUWE-ZAVENTEM: Hrvoje, Diakhite, Mbenti Ngoumou, Maluka Bimbo, Godfroid, Muzembo, Yagan (46’ Necipoglu), Karagianis (60’ Gülsatar), Astorino, Nsingi Bibuangu, Javorina.

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk, Kerstenne, Braeken (31’ Timmermans), Mombaerts, Berger, Wang, Geerts (65’ Tambak), Lortye (85’ La Mantia), Geurts, Haenen, Farssi.

DOELPUNTEN: 6’ Karagianis (1-0), 33e Mombaerts (1-1), 60’ Farssi op straf. (1-2).

GELE KAARTEN: Berger, Jarovina, Tambak, La Mantia, Hrvoje.

RODE KAART: 63’ Astorino (2de g.).

SCHEIDSRECHTER: Vanlommel.

1ste speeldag : Spouwen-Mopertingen - K. Rupel-Boom FC   2 - 0

Spouwen-Mopertingen heeft zijn debuut in de tweede amateurklasse niet gemist. De Haspengouwers voetbalden tegen Rupel Boom erg gedisciplineerd en pakten verdiend de drie punten. “We hebben getoond dat we het niveau aankunnen”, benadrukte doelpuntenmaker Seppe Geerts.

Vooraf waren de vraagtekens behoorlijk groot bij de thuisploeg. Een reeks hoger met slechts drie nieuwkomers en een verdediging die vorig seizoen geregeld steken liet vallen, dat kon wel eens mislopen. De onheilsprofeten kregen ongelijk. Het team van Jan Schoefs legde een degelijke prestatie op het kunstgras, gaf met een vijfmansdefensie weinig weg en dwong de beste kansen af.

“Van Eijk-Rupel Boom: 2-0. De doelman van Spouwen-Mopertingen hield ons van verdiend puntenwinst”, zei de bezoekende coach Urbain Spaenhoven achteraf. Dat was iets te kort door de bocht. De Nederlandse keeper verrichtte enkele uitstekende reddingen, maar aan de overzijde moest Snyders minstens even vaak aan het werk.

Voor en na de pauze daagde Geerts alleen voor hem op, maar telkens verkleinde hij gevat de hoek. Even voor het halfuur moest hij zich toch gewonnen geven op een geweldig schot van Voorjans. Met een fraaie knal verdubbelde Geerts rond het uur de voorsprong op subtiel aangeven van Rachid Farssi.

“Ik miste voordien enkele kansen, maar ik zat daarmee niet in mijn hoofd”, zei de 25-jarige spits. “Ik zag aan de zijlijn dat mijn vader er wel mee in zijn maag zat, maar ik beloofde hem dat ik de volgende zou binnentrappen. De opluchting is natuurlijk groot, want we wisten niet precies wat we konden verwachten van de nieuwe reeks. Tegen een van de betere ploegen hebben we getoond dat we het niveau aankunnen.”


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk; Braeken, Haenen, L’Ortye, Mombaerts, Berger; Voorjans (70’ Tambak), Geurts, Wang, Farssi (80’ Kerstenne); Geerts (77’ Timmermans)

RUPEL BOOM: Snyders; Van den Driessche, De Paepe, Lodders, Spaenhoven; Hens (56’ Van Hoof, 78’ Felix), Trompet, Mees, Put, Laureys; Muñoz Herrera

DOELPUNTEN: 25’ Voorjans 1-0, 65’ Geerts 2-0

GELE KAARTEN: 32’ L’Ortye, 52’ Lodders, 63’ Mees, 90’ Mombaerts

SCHEIDSRECHTER: Boelen

TOESCHOUWERS: 400

4de ronde Beker van België : Spouwen-Mopertingen - RC Harelbeke   2 - 3

De thuisploeg zette een vroege achterstand om in een 2-1-voorsprong, kreeg in het vierde kwartier zelfs kansen om verder uit te lopen maar maakte die niet af. “Wang deed het heel goed tot aan de 2-1 en had pech toen hij op de paal knalde, maar begon dan te veel met de bal te lopen”, zuchtte trainer Jan Schoefs. “Didden kreeg rond het uur een kopkans die hij had moeten benutten. Toch een pluim voor de jonge Kerstenne, die weinig balverlies leed en heel secuur speelde”, aldus Schoefs.

Door de afwezigheid van Mombaerts, L'Ortye, Berger en Haenen moest de 53-jarige coach een nooddefensie in mekaar timmeren. Hij plaatste Geurts en Kerstenne in het centrum en Farssi op links. Geel-blauw nam meteen het initiatief, maar werd al in de derde minuut koud gepakt door een binnenwaaiende voorzet van Vanneste. Spouwen-Mopertingen was niet van slag en eiste de bal op. Het tempo lag echter te laag om het in blok verdedigende Harelbeke te verontrusten. Even voorbij het halfuur kwam de gelijkmaker er dan toch. Merlier schatte een schot van Voorjans volkomen verkeerd in en het stond 1-1. Vijf minuten na de pauze bracht Wang zijn team op voorsprong met een schuiver. Dat was het begin van een sterk kwartier. De bezoekers leken klaar voor het nekschot, maar onder anderen Wang, Didden en Tambak verzuimden de trekker over te halen. De gasten, tot dan offensief onmondig, hadden welgeteld drie minuten nodig om twee keer te scoren. De ingevallen Descheemaecker maakte na een degelijke actie gelijk en Vanneste duwde een door Van Eijk gelost schot van Vlieghe binnen.


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk, Braeken, Geurts, Kerstenne, Farssi, Dingenen (85’ La Mantia), Wang, Didden, Voorjans (89’ Diren), Geerts, Tambak (76’ Timmermans).

RC HARELBEKE: Merlier, Dessart, Doornaert, Van den Bergh, Vlieghe, Romont (58' Vercouter), Vanneste, Noppe, Maleon, Lebsir, Van De Wouwer (58' Descheemaecker).

DOELPUNTEN:3' Vanneste 0-1, 34' Voorjans 1-1, 50' Wang 2-1, 71' Descheemaecker 2-2, 74' Vanneste 2-3.

GELE KAARTEN:67' Noppe, 78' Kerstenne, 87' Descheemaecker.

SCHEIDSRECHTER: Bury. TOESCHOUWERS: 150.

3de ronde Beker van België : KFC Lille - Spouwen-Mopertingen   5 - 5 (pen. 4-5)

Na een spektakel- en doelpuntrijke wedstrijd plaatste Spouwen-Mopertingen zich via de strafschoppenserie voor de volgende ronde, thuis tegen Harelbeke. De Antwerpse eersteprovincialer Lille kwam snel op 1-0, maar nieuwkomer Geerts boog die achterstand met twee goals om in een voorsprong. Even later vergrootte Braeken de kloof. De thuisploeg was echter niet geïmponeerd door het klasseverschil. Even na de rust stond het 4-3.

Daarna scoorde aanwinst Farssi twee keer. Match gespeeld, dacht iedereen, maar op de valreep maakte Van Mierlo er 5-5 van. In de penaltyreeks toonde Spouwen-Mopertingen zich het meest onderlegd. Eind goed, al goed voor de Haspengouwers, maar toch heeft trainer Jan Schoefs zorgen. De vijf tegengoals zinden hem niet. De defensieve problemen lijken nog niet opgelost.


LILLE: De Winter, Tuteleers, D’Huyvetter, Oteng, Kocak, Owusu, De Busser (34’ Verwimp), Vets, Van Mierlo, Gerritsen, Verhoeven (75’ Delen)

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk, Braeken, Haenen (46’ Kerstenne), Mombaerts, Berger (64’ L’Ortye), Wang, Geurts, Voorjans, Farssi, Dingenen, Geerts (87’ Timmermans).

DOELPUNTEN: 16’ Vets 1-0, 21’ Geerts 1-1, 26’ Geerts 1-2, 39’ Braeken 1-3, 40’ Owusu 2-3, 51’ Oteng 3-3, 56’ Kocak 4-3, 70’ Farssi 4-4, 76’ Farssi 4-5, 90’ Van Mierlo 5-5.

GELE KAARTEN: 67’ Van Eijk, 67’ Mombaerts, 88’ L’Ortye, 90’ Farssi.

2de ronde Beker van België : V. Zwijndrecht - Spouwen-Mopertingen   1 - 2

Spouwen-Mopertingen (tweede amateurklasse) had het niet gemakkelijk om zich te kwalificeren tegen de Antwerpse eersteprovincialer Zwijndrecht. Van klasseverschil was nauwelijks sprake. De thuisploeg dwong een aantal goede kansen af, maar botste op de efficiëntie van de bezoekers. Nieuwkomer Farssi, na de rust ingekomen voor Didden, maakte snel duidelijk dat hij een meerwaarde kan betekenen. Rond het uur borstelde hij een vrije trap voorbij doelman Denissen. Even later verdubbelde Tambak de voorsprong na een mooi uitgesponnen actie. In de slotminuut zorgde Fond voor de aansluitingstreffer.

ZWIJNDRECHT: Denissen, Mvuezolo, Cuyt, Matheussen, Daems (46’ Amand), Fond, Berberovic, Bouwmeester, Ilegems, Verlinden, Matyn.

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk, Geurts, Haenen, Mombaerts (62’ Braeken), Berger, Voorjans, L’Ortye (72’ La Mantia), Didden (46’ Farssi), Dingenen, Geerts, Tambak.

DOELPUNTEN: 62’ Farssi 0-1, 78’ Tambak 0-2, 90’ Fond 1-2.