WEDSTRIJDVERSLAGEN 2015-2016

 

Wedstrijdverslagen 2015-2016

Eindronde 2de wedstrijd : KFC Zwarte Leeuw - Spouwen-Mopertingen 0 - 3

Spouwen-Mopertingen promoveert naar tweede amateurliga

Spouwen-Mopertingen won overtuigend op het veld van Zwarte Leeuw en speelt volgend seizoen in de tweede amateurklasse. Een nieuw hoogtepunt in de veertienjarige geschiedenis van de fusieclub, die eerder dit seizoen de 1/16de finales van de Beker van België bereikte. “We hebben ons huiswerk al gemaakt. Ook op een hoger niveau moeten we ons mannetje kunnen staan”, zegt trainer Jan Schoefs.

Op 23 september van vorig jaar werd Spouwen-Mopertingen in het Constant Vanden Stockstadion tijdens de bekermatch tegen Anderlecht aangemoedigd door zo’n tweeduizend supporters. Een eenmalige uitschieter, want voor het promotieduel tegen Zwarte Leeuw verplaatste slechts een tweehonderdtal fans zich naar Rijkevorsel. 

Dat is ook het gemiddelde aantal toeschouwers voor een thuismatch. Daarmee ligt meteen de achilleshiel van de fusieclub bloot. Grote recettes zijn uitgesloten, wat betekent dat geel-blauw extra inkomstenbronnen moet blijven aanboren. De jaarlijkse Q-days (brunch, party, culinaire avond) brengen veel geld in het laatje. Bovendien zijn er in het bestuur enkele leden met een groot netwerk, zoals Luc Janssen (bouwbedrijf), Ed Somers (vastgoedmakelaar), Bruno Steegen (advocatenkantoor) en Patrick Vos (welfselproducent). Via hun netwerk brengen zij heel wat sponsors aan. “Door hun drukke beroepsactiviteiten kunnen zij er niet altijd zijn, maar zij leggen de lat hoog voor zichzelf en trekken die lijn door in de club. De promotie is daar het beste bewijs van”, benadrukt Jan Schoefs.

“Na de sterke bekercampagne lieten sommige jongens zich het hoofd gek maken. Zij speelden zich tegen Beerschot en Anderlecht in de kijker en verloren de pedalen door de belangstelling van andere ploegen. Diallo, bijvoorbeeld. Die jongen heeft een onwaarschijnlijk loopvermogen en een kast van een lichaam, maar liet het hangen. Op een bepaald ogenblik viel met hem niets meer aan te vangen. We hadden nochtans veel geduld met hem. Ook Van Oudenhove ging door een dip. Gelukkig herpakte hij zich op het einde.” 

Dat kan niet de enige verklaring zijn. 

 “Nee, we hadden ook ongewoon veel blessures. Tegen Lille geraakte ik door gemene overtredingen mijn twee spitsen kwijt. Diallo en Timmermans werden zo hard aangepakt, dat ze acht weken buiten strijd waren. Ook Berger en Dingenen lagen twee maanden in de lappenmand.”

“Voor Mombaerts en Voorjans duurde het een hele tijd om weer op niveau te komen na een langdurige inactiviteit. En dan was er nog het geval-Wang. Hij kan gemakkelijk twee reeksen hoger voetballen, maar opende vorig jaar een cocktailbar in Maastricht en heeft dat blijkbaar toch wat onderschat. Tel al die factoren op, en je hebt een verklaring voor die wisselvalligheid.”

“Wij zijn op zoek gegaan naar jongens die elders niet aan de bak kwamen. Andere spelers van enig niveau zijn voor ons niet haalbaar. Met Seppe Geerts, Michael Tambak, Mario Pruna, Thomas Creemers, Torben Janssen, Luca Morganti, Giovanni La Mantia, Bas Piette, Robin Gerits en Olivier Geurts hebben we ons in alle linies goed versterkt. Daar kan nog een middenvelder bijkomen, tenzij Thorsten Ubachs zich bewijst.”

Na het overlijden van zijn boezemvriend Norbert Beuls in 2014 kreeg hulptrainer Jan Schoefs (53) de sportieve leiding van Spouwen-Mopertingen. Hij loodste geel-blauw naar de redding en kreeg carte blanche om de ploeg uit te bouwen. ”Jan is niet alleen trainer, maar ook scout en onderhandelaar”, zegt voorzitter Luc Janssen. “Dat is geen voor de hand liggende situatie, want een club mag in principe niet afhankelijk zijn van één man. Hij is maniakaal met voetbal bezig is.” “Bovendien is hij een clubman in hart en nieren. En voor wie eraan mocht twijfelen: Jan beslist niet alleen over transfers. Daarover pleegt hij altijd overleg met de bestuursleden die zich bezighouden met het sportief beleid.”

Spouwen-Mopertingen opende na zeventien minuten de score met een geweldig doelpunt van Timmermans, die net als tegen Dikkelvenne de beste man op het veld was. Hij kapte zich knap vrij en knalde van ver in de kruising. Vijf minuten later verdubbelde Dingenen de voorsprong vanop de stip na een overtreding op Timmermans. Haenen zette de eindstand op het bord. Voor Zwarte Leeuw was het de eerste thuisnederlaag van het seizoen.


ZWARTE LEEUW: Hendrickx; Van Dyck, Vertommen, Lauryssen (46' Heylen), Schrauwen; Adriaensen (78' Wiegerink), Peeters, Cornelissen (66' Soffers), Daas; Meynendonckx, Vanderheyden

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk; Braeken, Haenen, Mombaerts, Berger; Voorjans, Winkels, Van Oudenhove (90' Pannemans), Dingenen; Didden (88' Ubachs), Timmermans (89' Diren)

DOELPUNTEN: 17' Tmmermans 0-1, 22' Dingenen 0-2, 35' Haenen 0-3

STRAFSCHOPPEN: 22' Dingenen (omgezet)

GELE KAARTEN: 21' Schrauwen, 35' Berger, 50' Dingenen, 60' Vanderheyden, 69' Timmermans

SCHEIDSRECHTER: Bensch

TOESCHOUWERS: 710

Eindronde 1ste wedstrijd : Spouwen-Mopertingen - SC Dikkelvenne 4 - 3

Met een zege in een fel betwiste match met drie rode en tien gele kaarten zette Spouwen-Mopertingen de deur naar de tweede amateurklasse open. Man van de match was de quasi ongrijpbare Timmermans, die een voet had in de vier goals. “Hopelijk kunnen we het volgende week afmaken tegen Zwarte Leeuw.”

Als de Haspengouwers volgend weekend winnen op het veld van Zwarte Leeuw, is de promotie een feit. Dat zij zich tegen het Oost-Vlaamse Dikkelvenne in die positie manoeuvreerden, is voor een groot deel te danken aan David Timmermans. De Luikenaar stond alleen in de spits, maar toch was hij met zijn snelheid en onvoorspelbare bewegingen een voortdurende gesel voor de bezoekende defensie. Met twee assists, een afgedwongen penalty en een doelpunt had hij een groot aandeel in de overwinning van de thuisploeg. Die kwam er niet zonder slag of stoot. Dikkelvenne speelde met veel power en schuwde de duels niet, maar de thuisploeg liet zich op dat vlak evenmin onbetuigd. Het gevolg was een bikkelharde partij, die net niet ontaardde.

“Het was inderdaad geen wedstrijd voor watjes”, zei trainer Jan Schoefs. “Na de uitsluiting van Curreri zag het er even niet goed uit, maar wij speelden met een groot hart en hadden het geluk dat Timmermans alweer in een begenadigde dag verkeerde. Bovendien gaf de inbreng van Didden als targetspits ons meer lucht. Hopelijk kunnen we het volgend weekend afmaken tegen Zwarte Leeuw. Dat zou een onverwachte bekroning zijn na een moeilijk seizoen.”


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk; Braeken, Haenen, Mombaerts (64’ Didden), Berger; Voorjans, Van Oudenhove, Winkels, Dingenen; Curreri, Timmermans

DIKKELVENNE: De Temmerman; Lauwereyns, Stassin (19’ Schollaert, 76’ Lycke), Pollet, Van Eecke; Kissi, De Guchteneire, Bouchaala, Delaruelle (67’ Vanderhaeghen); Kesteloot, Mertens

DOELPUNTEN: 10’ Winkels 1-0, 15’ Pollet 1-1, 33’ Dingenen (penalty) 2-1, 41’ Timmermans 3-1, 50’ Mertens 3-2, 65’ Dingenen 4-2, 86’ De Guchteneire 4-3

STRAFSCHOPPEN: 33’ Dingenen (omgezet), 82’ Vanderhaeghen (gemist),

GELE KAARTEN: 16’ Curreri, 17’ Stassin, 21’ Dingenen, 38’ Berger, 38’ Van Oudenhove, 48’ Voorjans, 55’ Curreri, 69’ Bouchaala, 72’ Pollet, 90’ De Guchteneire

RODE KAARTEN: 55’ Curreri (tweemaal geel), 77’ Kesteloot, 82’ Winkels

SCHEIDSRECHTER: Timmermans

TOESCHOUWERS: 300

30ste speeldag : Kesk Leopoldsburg - Spouwen-Mopertingen 2 - 0

Na de overtuigende zege van Leopoldsburg was het voor Spouwen-Mopertingen nog even bang afwachten op de andere uitslagen. De drie achtervolgers verloren allemaal, waardoor Spomo zeker is van de eindronde. ESK grijpt nipt naast een ticket voor de nacompetitie omwille van een slechter doelsaldo.

Geen vreugdedansjes na afloop bij de bezoekers. Enkel in de openingsfase was Spouwen-Mopertingen beter, maar na het uitvallen van Wang en Lortye (tijdens de opwarming) was ESK duidelijk baas. “Wij schoten daardoor duidelijk tekort op het middenveld”, zei trainer Jan Schoefs. “Nadien zijn we met twee spitsen gaan spelen en toen liep het beter. Zij scoren na een lichte strafschop. Als de scheidsrechter consequent fluit, hebben wij recht op 3 strafschoppen in één fase. Bij 2-0 trapt onze doelman in de voeten van Claes, al had dat wellicht te maken met zenuwen. Wij speelden een goede partij tegen een gedreven Leopoldsburg. Het leek wel of zij kampioen konden spelen."


LEOPOLDSBURG: Frederix (83’ Meuris), Dekkers, Grevendonck, Cools, Vankrunkelsven, Smeets, Güvenc, Del Freo (79’ Ulysoy), Molenberghs, , Berrevoets, Claes (86’ De Boer).

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk, Braeken (65’ Lortye), Mombaerts, Berger, Wang (9’ Didden), Dingenen,Timmermans, Winkels, Ubachs (69’ Velagic), Haenen, Curreri.

DOELPUNTEN: 53’ Claes 1-0, 79’ Claes 2-0.

STRAFSCHOP: 20’ Claes mist.

GELE KAARTEN: Molenberghs, Haenen, Lortye.

SCHEIDSRECHTER: Colebunders.

TOESCHOUWERS: 250.

29ste speeldag : Spouwen-Mopertingen - Bilzerse Waltwilder 2 - 1

In de derby tegen het reeds veroordeelde Bilzen-Waltwilder geraakte Spouwen-Mopertingen slechts met moeite aan de overwinning. De thuisploeg had het meeste balbezit en voetbalde niet onaardig, maar de afwerking was beneden peil.

“We begonnen goed, maar maakten het onszelf moeilijk”, zei linksachter Reindert Berger, die na een langdurige blessure weer helemaal op niveau is. “De match moest al in de eerste helft gespeeld zijn, maar we maakten de kansen niet af en lieten Bilzen-Waltwilder in de match komen. Het belangrijkste is dat we wonnen en dat we onze eindrondekansen in eigen handen hebben. Volgend weekend moeten we in Leopoldsburg de klus kunnen klaren.”

Spouwen-Mopertingen dwong een karrenvracht kansen af, maar had uiteindelijk een lullige owngoal en een penalty nodig. Rond het uur werd Moors gevloerd door een lange voorzet van Ubachs, gedevieerd door Bruggen. Enkele minuten later zette Voorjans een penalty om. Na de tegengoal van Staelens kreeg Boateng een geweldige kans op de gelijkmaker, maar zijn afwerking was ondermaats.


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk; Dingenen (13' Velagic), Van Oudenhove, Mombaerts, Berger; Voorjans, L'Ortye (80' Curreri), Wang, Ubachs (82' Zejnilovic); Didden, Timmermans.

BILZEN-WALTWILDER: Moors; Tits (67' Heleven), Nieskens, Geurts, Bruggen (86' Sagang); Schoubs, Swijngedouw, Staelens (78' Appermont), Otero Perez, Boateng; Mololi.

DOELPUNTEN: 59' Bruggen (owngoal) 1-0, 62' Voorjans (penalty) 20, 72' Staelens 2-1.

GELE KAARTEN: 50' Geurts, 64' Voorjans.

SCHEIDSRECHTER: Krieken.

TOESCHOUWERS: 300.

28ste speeldag : KFC Zwarte Leeuw - Spouwen-Mopertingen 1 - 1

Spouwen-Mopertingen pakte op het veld van Zwarte Leeuw het beoogde punt en houdt zijn kansen op een plaats in de eindronde gaaf. Toch was er achteraf ontevredenheid. ”De late tegengoal was een domper”, zegt Lance Voorjans.

Trainer Jan Schoefs stuurde nagenoeg dezelfde elf naar de aftrap als tegen Turnhout. Eén wijziging slechts: L'Ortye kwam terug uit schorsing en nam de plaats in van Berger. Dingenen opende halfweg de wedstrijd de score, maar in de slotfase kwam de thuisploeg langszij.

”Vooraf hadden we getekend voor dit resultaat”, zegt Voorjans. ”Nu kunnen we niet helemaal tevreden zijn, maar het belangrijkste is dat we alles nog in eigen handen hebben. Dat betekent wel dat we de derby tegen Bilzen-Waltwilder moeten winnen. Of zij zich na de degradatie nog volledig kunnen opladen, maakt weinig uit. Wij moeten en zullen er voor honderd procent voor gaan.”


ZW. LEEUW: Hendrickx, Vertommen, Lauryssen, Schrauwen, Adriaensen (65’ Heylen-Buelens), Peeters, Cornelissen, Daas, Wiegerink, Meynendonckx, Vanderheyden.

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk, Mombaerts, Braeken, Dingenen, Timmermans, Voorjans, Winkels, Lortye (74’ Berger), Ubachs (87’ Zejnilovic), Haenen, Curreri (70’ Didden).

DOELPUNTEN: 46’ Dingenen(strafschop) 0-1, 77’ Meynendonckx 1-1.

GELE KAARTEN: Curreri, Van Eijk, Wiegerink, Schrauwen, Braeken, Peeters, Winkels, Ubachs.

SCHEIDSRECHTER: Lucas.

27ste speeldag : Spouwen-Mopertingen - FC Turnhout 1 - 0

Timmermans was weer eens beslissend voor Spouwen-Mopertingen. De Luikenaar maakte even na het uur het enige doelpunt van de partij en bezeorgde zijn team daarmee drie belangrijke punten.

Spouwen-Mopertingen - Turnhout was geen match die de toeschouwers er negentig minuten van weerhield om het verloop van de Ronde Van Vlaanderen op hun smartphone te volgen. In beide rechthoeken gebeurde erg weinig. Een knal van Timmermans op de paal, aan de overzijde een gemiste kans van Owusu en na de pauze een mooie goal van diezelfde Timmermans, dat was het zowat. "Na het onverwachte verlies in Lyra waren we erop gebrand om de 3 punten thuis te houden", sprak Lance Voorjans. "Deze verdiende overwinning geeft ons een enorme boost. Als we verloren, hadden we ons lot niet meer in eigen handen. Nu mogen we het niet laten afweten tegen Zwarte Leeuw. We zijn dit seizoen geen voorbeeld van regelmaat, maar op 3 matchen van het einde mag dat eindrondeticket ons niet meer ontglippen."


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk, Braeken, Berger (68' Diallo), Curreri (60' Didden), Timmermans (75' Velagic), Dingenen, Voorjans, Winkels, Dingenen, Mombaerts, Haenen

TURNHOUT: Horsten, Eyeson, Michiels, Mohrman (88' Van Der Heyden), Hultermans, Kocak, Owusu, Van De Vreede, Van De Vel (88' Machielsen), Kamara, Versmissen ('76' Ven).

Doelpunten: 66' Timmermans

Scheidsrechter: Bongaerts

Toeschouwers: 250.

26ste speeldag : Lyra - Spouwen-Mopertingen 2 - 0

Spouwen-Mopertingen liet tegen Lyra een geweldige kans liggen om zijn plaats in de top 7 veilig te stellen. Trainer Schoefs kon nagenoeg zijn sterkste ploeg naar de aftrap sturen. Dingenen en Van Oudenhove keerden terug uit schoring. Voorjans was hersteld van een griepaanval. Ondanks dit selectiecomfort liep het toch mis voor Spouwen-Mopertingen.

"We hadden te weinig voetballend vermogen op het middenveld", gaf Jan Schoefs toe. "We zijn kunstgras gewoon, maar hadden problemen met de balcontrole. Als je dan ook eens 3 penalties tegenkrijgt, wordt het moeilijk". "Wij hadden ook recht op een strafschop. Timmermans werd gewoon ondersteboven gelopen, maar de ref gebaarde van krommenaas. Na de 1-0 gebruikten we teveel de lange bal en liepen we achter de feiten aan".


LYRA: Tanghe, Obbers, Janssens, Van Parys, Van Den Brande, Verberck, Kreydt (71' Kennes), Meeus, Van In, Van Den Brandt (90' Verdonck), Verbert (75’ Ploegaerts)

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk, Braeken, Van Oudenhove (21' Velagic), Timmermans , Dingenen, Voorjans, Winkels, Lortye (83' Zejnilovic), Wang (80' Mombaerts), Haenen, Diallo

Doelpunten: 60’ Janssens (strafschop), 93' Van In (strafschop)

Gele kaarten: Van den Brande, Wang, Obbers, L'Ortye, Braeken, Van Eijk

25ste speeldag : Spouwen-Mopertingen - RC Hades 0 - 1

Sogütcü liet nog maar eens zien hoe trefzeker hij is. Een kwartier voor en na de pauze rondde hij een gave aanval van een goed georganiseerd Hades telkens beheerst af. De thuisploeg kon daar weinig tegenoverstellen en schoot pas wakker na de aansluitingstreffer van de tot dan onzichtbare Diallo. De Luikenaar nam Gijbels tegenvoets te grazen. In een verwoed slotoffensief werd het enkele keren heet in het doelgebied van de bezoekers, maar de groen-witte defensie hield stand.


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk, Braeken, Velagic, Timmermans , Mombaerts (61' Voorjans), Winkels, Lortye, Wang, Haenen, Curreri (66’ Zejnilovic), Diallo

HADES: Gijbels, Wannes Claes, Wieto Claes, Choua (88' Baccarella), Sogütcü, Remans, Philipsen, Stefani, Ubachs (90' Sabbadini), Alexander Spitz (75' Derin), J. Spitz.

Doelpunten: 31’ Sogütcü, 60' Sogütcü, 78' Diallo

Gele kaarten: Ubachs

Scheidsrechter: Krieken

Toeschouwers: 300.

24ste speeldag : KVK Wellen - Spouwen-Mopertingen 0 - 1

Spouwen-Mopertingen had zondagnamiddag genoeg aan een perfecte vrijschop van Martijn Dingenen om de drie punten mee huiswaarts te nemen. De thuisploeg kon in een slaapverwekkende partij nooit een vuist maken en ziet de concurrentie naderen.

Alleen al het beeld van flessen champagne in de bezoekende kleedkamer zei meer dan duizend woorden. Deze zege was heel belangrijk voor Spouwen-Mopertingen. “We doen hier een uitstekende zaak,” lachte aanvoerder en matchwinnaar Dingenen met een zingende Van Oudenhoven in zijn nek. “Dankzij het gelijkspel van onze concurrenten en onze eigen driepunter ligt de weg naar de eindronde weer volledig open. Dit euforische gevoel moeten we koesteren en meenemen naar de komende wedstrijden. Dat dit een derby was, maakt het extra speciaal.”

Spouwen-Mopertingen domineerde de hele match, maar kwam in de eerste helft niet verder dan wat losse flodders. De Wellense organisatie gaf geen krimp. In minuut 68 buffelde Winkels een corner richting de kruising, maar Zevne stond paraat om het eerste echte gevaar weg te werken. Amper een minuut later was het dan wel prijs. Martijn Dingenen schilderde een vrije trap perfect in de onderhoek en bracht de bezoekers zo op 0-1. Wellen-doelman Crescente rukte in het slot van de wedstrijd nog mee op, maar dat leverde niks op.


WELLEN: Crescente, Lowet, Petronciana, Hendriks, Dumont, Zevne (79’ Godard), Borghs, Sleypen, Gerrits, Proesmans, Tambak

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk, Braeken, Dingenen, Timmermans (82’ Mombaerts), Voorjans, Winkels, Lortye, Ubachs (75’ Velagic), Haenen, Curreri (72’ Diallo), Van Oudenhoven

Doelpunt: 69’ Dingenen

Gele kaarten: Hendriks, Tambak, Dingenen, Van Oudenhoven

Scheidsrechter: Hilgers

Toeschouwers: 300.

23ste speeldag : Spouwen-Mopertingen - KFC Nijlen 2 - 1

Dankzij twee cadeaus van de defensie van Nijlen kon Spouwen-Mopertingen een achterstand in het laatste halfuur ombuigen in een overwinning. Door deze zege zijn de Haspengouwers weer in de running voor de top zeven.

Trainer Jan Schoefs kon zaterdagavond geen beroep doen op de geblesseerde Diallo. Hij koos daarom voor een vijfmansmiddenveld en de niet helemaal fitte Timmermans als enige spits. De bezoekers konden het zich permitteren om na een vrij vroeg doelpunt van Ooms op de counter te speculeren. Diezelfde Ooms was rond het uur de antiheld. Onnodig handspel in de zestien zorgde voor een penalty. Dingenen nam zijn verantwoordelijkheid en maakte gelijk. Tien minuten later onderschepte Timmermans een te korte terugspeelbal van Mariën en de aanvaller aarzelde niet: 2-1. “Een verdiende zege”, vond aanvoerder Dingenen. “Akkoord, we dwongen niet zoveel kansen af, maar we hadden wel het meeste balbezit en bleven erin geloven.”


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk; Braeken, Haenen, Mombaerts, Winkels; Currreri (57’ Voorjans), Van Oudenhove, L’Ortye (85’ Zejnilovic), Dingenen, Ubachs; Timmermans (88’ Velagic)

NIJLEN: Weyen; Mariën, Thys, Pinxten, Dirkx; Ooms, Haemels, Brouwers, Mellebeek (81’ Verschaeren), Luyten; Dyck

DOELPUNTEN: 18’ Ooms 1-0, 61’ Dingenen (penalty) 1-1, 70’ Timmermans 2-1

STRAFSCHOPPEN: 61’ Dingenen (omgezet)

GELE KAARTEN: 16’ L’Ortye, 75’ Dirkx, 79’ Mariën

SCHEIDSRECHTER: Germain

TOESCHOUWERS: 250.

22ste speeldag : KFC Lille - Spouwen-Mopertingen 4 - 0

Spouwen-Mopertingen ging tegen Lille voor de tweede keer op rij de boot in en ziet zijn kansen op een plaats in de top zeven slinken. “We speelden onder ons niveau”, zegt trainer Jan Schoefs.

Geel-blauw leed dit seizoen op verplaatsing al vaker een zware nederlaag, maar voor de aftrap hield niemand rekening met ruime verliescijfers tegen staartploeg Lille. “Dit komt zwaar aan”, zucht Schoefs. “We hadden de kans om op voorsprong te komen. Jammer genoeg ging een poging van Ubachs tegen de paal. In plaats van 0-1 werd het 1-0. Vanaf dat ogenblik liepen we achter de feiten aan.”

“We moesten het spel maken, maar dat lukte ons niet op het kleine en drassige veld omdat wij gewoon zijn op kunstgras te spelen. Niet dat ik dat als excuus wil inroepen. Enkele spelers weten al dat ze volgend seizoen niet meer bij ons voetballen. Van sommige anderen vraag ik me af of zij nog mee willen in ons verhaal.”


Lille: De Winter, S. Verwimp, Appeltans, De Cnaep, De Busser, Chida (81’ Ebobo), Ven (86’ Mombers), Van Oppens, Wall, Hertogs, Peeters (78’ Mertens).

Spouwen-Mopertingen: Coenen, Braeken, Mombaerts, Wang (26’ Ubachs), Dingenen, Timmermans, Voorjans, Lortye (63’ Diallo), Haenen, Curreri, Van Oudenhove (67’ Winkels).

Doelpunten: 33’ Chida 1-0, 64’ en 68’ Ven 2-0 en 3-0, 80’ Appeltans 4-0.

Gele kaarten: Mombaerts, S. Verwimp, Appeltans.

21ste speeldag : Thes Sport Tessenderlo - Spouwen-Mopertingen 2 - 1

THES hield na een tumultueus wedstrijdeinde de drie punten thuis tegen Spouwen-Mopertingen. De bezoekers kregen in de slotminuut dé kans om vanop de stip gelijk te maken, maar invallersdoelman Lennart Ghijsens stopte de penalty van Dingenen. Na de match waren er nog schermutselingen tussen spelers en 'supporters'.

Wouter Vrancken moest puzzelen in zijn verdediging, want door de afwezigheid van linksbacks Ponet (blessure) en Bodard (Londen) verhuisde rechtsback Meynen naar de overkant. De jongeling kreeg echter de tijd om te wennen aan zijn nieuwe positie, want voor de rust stelde de match weinig voor. "In de eerste helft zat het vast, met een Spouwen-Mopertingen dat vooral de duels zocht en de lange bal hanteerde", aldus Vrancken. "Maar over de 90 minuten is de zege verdiend. We kregen trouwens nog kansen om meer te scoren."

"We hebben met een groot hart gestreden, maar we moeten ons neerleggen bij deze nederlaag", aldus de bezoekende coach Jan Schoefs. "Er waren weinig kansen, maar de acties van Bennassar waren beslissend. Het is wel jammer dat de emoties zo hoog oplaaiden na de match."

Over de late penalty en rode kaart voor Maes zei Vrancken: "Blijkbaar heeft Maes nagetrapt, weliswaar nadat ze hem hadden neergeduwd. Maar die fout mag hij niet maken. Met Ghijsens wist ik dat we een goede keeper op de bank hadden, maar een penalty pakken is nog altijd wat anders. Die jongen verdient dit."

De match kwam pas na de rust op gang toen Bennassar Cammalleri de 1-0 aanbood. De bezoekers reageerden via Wang (op Maes) en Diallo (kopbal) en toen Van Oudenhove een vrijschop perfect aansneed, devieerde Voorjans knap in het zijnet: 1-1. Na een penaltyfout op Poell maakte Moutawakil er 2-1 van, in blessuretijd stopte invallersdoelman Ghijsens nog een strafschop van Dingenen.


THES: Maes, Bongaerts, Van Tilburg (33' Janssens), Moutawakil, Appeltans, Cammalleri (92' Ghijsens), Poell, Willems, Eyckmans, Meynen (72' Claes), Bennassar.

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk, Braeken, Mombaerts, Dingenen, Timmermans, Voorjans, Winkels (60' Wang), Lortye, Diallo, Haenen, Van Oudenhove.

DOELPUNTEN:52' Cammalleri 1-0, 71' Voorjans 1-1, 78' Moutawakil (strafschop) 2-1.

GELE KAARTEN: Winkels, Haenen, Van Eijk, Voorjans, Maes.

RODE KAART: 92' Maes.

SCHEIDSRECHTER: Lamberigts.

TOESCHOUWERS: 550.

20ste speeldag : Spouwen-Mopertingen - KFC St.-Lenaarts 2 - 1

Spouwen-Mopertingen pakte drie gouden punten in de strijd voor een plaats in de top zeven. Van Oudenhove en Timmermans zorgden voor de verdiende thuisoverwinning.

Van Oudenhove bracht zijn team al na vijf minuten op voorsprong met een heerlijke knal, maar in de laatste minuut van een aangename eerste helft kwamen de gasten met een even mooie goal van Jaspers langszij.

“We speelden geen grootse match, maar voetbalden wel met een groot hart”, aldus trainer Jan Schoefs. Enkele bepalende spelers bleven inderdaad onder hun niveau, maar een gevaarlijke spits als Timmermans kan een match altijd in een beslissende plooi leggen. Dat deed de Luikenaar ook gisteren. De match leek op een gelijkspel af te stevenen, maar tien minuten voor tijd knikte hij een hoekschop van Van Oudenhove in doel. “De jongens hebben ervoor geknokt en loon naar werken gekregen. We doen weer helemaal mee.”


SPOUWEN-MOPERTINGEN:Van Eijk; Braeken, L'Ortye, Haenen, Mombaerts; Wang (82' Ubachs), Van Oudenhove (80' Winkels), Voorjans, Dingenen; Timmermans, Diallo (85' Zejnilovic).

SINT-LENAARTS: Vermeylen; M. Verheyen, Verlinden, Van de Brul, Van Der Zyp; Jaspers, Fasseur, Wouters, Lambrechts; Bevers, Fariat (83' Zoubeir).

DOELPUNTEN: 5' Van Oudenhove 1-0, 45' Jaspers 1-1, 78' Timmermans 2-1.

GELE KAARTEN:L'Ortye, Mombaerts, Voorjans.

SCHEIDSRECHTER: Clerkx.

TOESCHOUWERS: 300.

19de speeldag : KVV Vosselaar - Spouwen-Mopertingen 0 - 2

Spouwen-Mopertingen pakte in Vosselaar de drie punten, maar zonder een uitstekende prestatie van doelman Van Eijk had het anders kunnen lopen.

In vergelijking met de thuismatch tegen City Pirates wijzigde trainer Jan Schoefs zijn ploeg op twee plaatsen. De geschorste L'Ortye werd centraal achterin vervangen door Mombaerts, op de rechtsachter kreeg Velagic de voorkeur op Curreri. De gastheren pakten de match meteen in handen en duwden Spouwen-Mopertingen terug op de eigen helft. Blauw-wit dwong ook een aantal uitstekende kansen af, maar doelman Collin van Eijk hield zijn team recht met enkele uitstekende reddingen. Onmiddellijk na de pauze brandde het alweer in het doelgebied van de Zuid-Limburgers, maar toch bracht de onvermijdelijke Diallo de stand op 0-1. Op aangeven van Timmermans ging hij twee man voorbij en liet hij doelman Du Pont kansloos. Spouwen-Mopertingen begon beter te voetballen en verdubbelde een kwartier voor tijd de voorsprong via aanvoerder Dingenen.


VOSSELAAR:Du Pont, Van Hove, Defossez, Engelen, Hannes (80' El Yazidi), Havermans, Nijs, Vaes (62' Jansen), Eyland (75' Julien), Van der Linden, Miljkovic.

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk, Velagic (55' Winkels), Haenen, Mombaerts, Braeken, Wang (78' Didden), Van Oudenhove, Voorjans, Dingenen, Timmermans, Diallo (85' Zejnilovic).

DOELPUNTEN: 48' Diallo 0-1, 75' Dingenen 0-2.

GELE KAARTEN:54' Velagic, 73' Winkels.

SCHEIDSRECHTER:Schepers.

TOESCHOUWERS: 250.

18de speeldag : Spouwen-Mopertingen - City Pirates Antwerpen 2 - 2

Spouwen-Mopertingen liet de kans liggen om in de rangschikking voorbij City Pirates te gaan. De Zuid-Limburgers hadden het meeste balbezit, maar kwamen twee keer op achterstand en sleepten pas in de slotminuten een gelijkspel uit de brand.

Met of zonder het duo Timmermans-Diallo, voor Spouwen-Mopertingen is dat een wereld van verschil. Gisteren stonden beide Luikenaars voor het eerst sinds geruime tijd weer samen aan de aftrap en dat was merkbaar. Ze scoorden beide en waren een voortdurende bedreiging voor de nochtans stugge defensie van de bezoekers.

“Jammer dat Timmermans in de derde minuut een geweldige kans liet liggen”, zei trainer Jan Schoefs. “Als we op voorsprong waren gekomen, had de match er helemaal anders kunnen uitzien. Nu waren we voortdurend op achtervolgen aangewezen.”

“Met het resultaat ben ik niet tevreden, maar wel met de prestatie van mijn ploeg. Ik ben trots dat ik met deze jongens mag werken. We staan weliswaar niet meer in de top zeven, maar van paniek is geen sprake. Nu vrijwel alle spelers weer beschikbaar zijn, ben ik ervan overtuigd dat we nog vaak gaan winnen. Acht of negen van de twaalf resterende matchen, durf ik te voorspellen.”

Schoefs zag zijn ploeg rond het kwartier op achterstand komen. Maar net voor de pauze knalde Timmermans door een bos van benen de gelijkmaker binnen. Op slag van rust kopte Delalieux de 1-2 op het bord. De thuisploeg voetbalde na de herneming constant op de helft van City Pirates, maar kreeg geen loon naar werk. Tot Wang een geniale ingeving kreeg en Diallo aan de tweede paal bediende: 2-2. Een volkomen verdiend punt.


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk; Curreri (46' Velagic), L'Ortye, Haenen, Braeken; Wang, Van Oudenhove, Voorjans, Dingenen; Timmermans, Diallo.

CITY PIRATES: Ledent; Cloetens, Gueroui, Seiffermann, Van Hove; Van Den Bogerd, Delalieux, Flebus (89' Nascimento), Kwik; Dermaut (25' Criel, 83' Van Zantvoort), El Jattari.

DOELPUNTEN: 14' El Jattari 0-1, 43' Timmermans 1-1, 45' Delalieux 1-2, 87' Diallo 2-2.

SCHEIDSRECHTER: Lamboray.

GELE KAARTEN: 20' Dingenen, 49' Delalieux, 52' Flebus, 57' Van Oudenhove, 59' L'Ortye, 79' Van Den Bogerd.

TOESCHOUWERS: 200.

17de speeldag : Esperanza Pelt - Spouwen-Mopertingen 4 - 2

Na mistasten in de thuisverdediging maakte Haenen er 0-1 van. Een opzittende Yildiz maakte tien minuten later gelijk en rondde op slag van rust een knappe aanval via Car af. Een kwartier voor tijd hing Dingenen op strafschop de bordjes weer gelijk, maar na een solo van Yildiz stond het snel 3-2. Invaller Kutlu vlamde de 4-2 met een droge knal voorbij Van Eijck

In het kamp van de bezoekers zag aanvoerder Martijn Dingenen zijn ploeg sneuvelen. ”Wij hebben hier naar mijn gevoel een goede match gespeeld, maar niets geoogst. In de tweede helft waren wij minstens de evenknie, misschien zelfs de betere ploeg. Op Pelt een punt pakken was mogelijk en daar geloofde ik na de gelijkmaker in. Daarna volgde al snel de 3-2 en die klap kregen wij niet meer verwerkt. We moeten deze week onze batterijen opladen en ons focussen op de wedstrijd tegen City Pirates”, besloot Dingenen.


ESP. PELT: Mertens, Hensen, Van Mierlo, Meeus, Yildiz (86’ Kutlu), Smolders, Rombouts, Frederix, Geijsels (89’ Vromans), Gerritsen (84’ Vanlommel), Car.

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk, Braeken, Wang, Dingenen, Timmermans (70’ Diallo), Voorjans, Winkels (66’ Velagic), Lortye (86’ Zejnilovic), Haenen, Curreri, Van Oudenhove.

DOELPUNTEN:: 13’ Haenen 0-1, 23’ Yildiz 1-1, 43’ Yildiz 2-1, 75’ Dingenen (strafschop) 2-2, 77’ Yildiz 3-2, 89’ Kutlu 4-2.

GELE KAARTEN: Van Mierlo, Yildiz, Curreri.

TOESCHOUWERS: 300.

16de speeldag : Spouwen-Mopertingen - Olympia Wijgmaal 2 - 3

In de slotminuut van een felbevochten wedstrijd leed Spouwen-Mopertingen een pijnlijke thuisnederlaag. Na een overtreding van Mombaerts maakte De Silva er vanop de stip 2-3 van. “Dit smaakt heel zuur”, stelt trainer Jan Schoefs.

Bij enkele spelers van Spouwen-Mopertingen kookten de potjes na de match over. “Ik had zuiver de bal”, brieste verdediger Mombaerts, die voor een zware tackle in de grote rechthoek werd bestraft met een penalty en een tweede gele kaart. De Silva zette de strafschop om en bezorgde Wijgmaal op de valreep de overwinning.

Het was zijn tweede penaltygoal van de avond. Al in de derde minuut trof hij raak vanop de stip na een onnodige charge van Van Eijk op de doorgebroken Stockx. Daarmee bracht hij zijn team langszij na een erg vroeg openingsdoelpunt van Timmermans.

De gelijkmaker van de gasten deed bij Spouwen-Mopertingen alle samenhang wegvallen. Na de pauze stond een ander team op het veld. De ingevallen Voorjans zorgde in de slotfase zelfs voor de verdiende gelijkmaker, maar het venijn zat in de staart. “Doodjammer dat we de kans lieten liggen om de aansluiting met de koplopers te behouden”, sprak trainer Jan Schoefs. “We voetbalden in de eerste periode niet goed genoeg. Blijkbaar was de drang om te winnen te groot. Toch vind ik dat we op basis van een betere tweede helft aanspraak konden maken op een gelijkspel.”


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk; Braeken, Winkels, Mombaerts, Berger; L'Ortye (66' Voorjans), Haenen, Wang, Dingenen; Curreri (56' Didden), Timmermans

WIJGMAAL: De Jonge; De Donder, Vanherberghen, De Keukeleere, Boogaerts; Nijs (79' Goedeweeck), Stockx, Poukens, Fannes; De Silva, Peeters

DOELPUNTEN: 1' Timmermans 1-0, 3' De Silva (penalty) 1-1, 15' Stockx 1-2, 68' Voorjans 2-2, 90' De Silva (penalty) 2-3

GELE KAARTEN: 3' Van Eijk, 6' Braeken, 46' Fannes, 47' Mombaerts, 89' Poukens, 90' Mombaerts

RODE KAART: 90' Mombaerts (tweemaal geel)

SCHEIDSRECHTER: Meys

TOESCHOUWERS: 250

15de speeldag : Spouwen-Mopertingen - KESK Leopoldsburg 1 - 0

Spouwen-Mopertingen won voor het eerst sinds 4 oktober voor eigen publiek. Met dank aan Ben L’Ortye, die in de eerste minuut van de tweede helft de enige treffer van een matige derby voor zijn rekening nam.

“We zitten hier op een paar kilometer van de landsgrens en kennen de Nederlandse bluf van Spouwen-Mopertingen. In het begin van iedere speelhelft gaan zij fel tekeer, maar meestal kennen zij ook een terugval. We wilden die storm laten overwaaien. Jammer genoeg liep het na de pauze door een onoplettendheid even mis”, sprak Tibor Balog na de match.

De coach van Leopoldsburg zei er niet bij dat zijn ploeg nauwelijks een bruikbare kans creëerde. Niet dat de thuisploeg zoveel gevaarlijker was, maar het team van Jan Schoefs had wel de verdienste om van de eerste tot de laatste minuut het doelgebied van de bezoekers op te zoeken. Dat resulteerde in een kopbalgoal van Ben L’Ortye, zijn tweede van het seizoen.

“Dit is een belangrijke zege”, sprak de 30-jarige Riemstenaar. “We slaan Leopoldsburg terug tot op zeven punten en blijven bovenin meedraaien. Als we volgende zaterdag ook thuis tegen Wijgmaal de drie punten pakken, kunnen we met een goed gevoel de winterstop in.”

“Het was geen gemakkelijke match omdat we door de afwezigheid van Diallo met slechts één spits speelden, maar dat had dan weer het voordeel dat we met een vijfmansmiddenveld hoger druk konden zetten. Fredje Curreri zorgde met zijn loopvermogen voor veel beweging. Het is ook positief dat we nog eens de nul hielden, ondanks de schorsing van Haenen. Hij werd centraal achterin goed vervangen door Van Oudenhove.”

Spouwen-Mopertingen, met Van Oudenhove centraal achterin, haalde het in een kansarme derby dankzij een doelpunt van L’Ortye vlak na rust. De schaarse toeschouwers moesten een halfuur wachten op het eerste gevaar. Een goed schot van Wang ging nipt naast. Vlak voor rust miste Timmermans de beste kans van de match. De bezoekers konden daar maar weinig tegenoverstellen. Na het doelpunt van L’Ortye toonden zij wat meer initiatief, maar Van Eijk werd slechts sporadisch bedreigd.


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk; Braeken, Mombaerts, Van Oudenhove, Berger; L’Ortye (71’ Voorjans), Winkels, Wang, Dingenen; Curreri (78’ Didden), Timmermans (90’ Zejnilovic)

LEOPOLDSBURG: Frederix; Grevendonck, Cools, Güvenç, Houben; Özpoyraz (78’ Illeri), Smeets, Van Geneugden (75’ Aydemir), Vankrunkelsven, Berrevoets (82’ Joris); Claes

DOELPUNTEN: 46’ L’Ortye 1-0

GELE KAARTEN: 58’ Vankrunkelsven, 60’ Dingenen

SCHEIDSRECHTER: Brams

TOESCHOUWERS: 200

14de speeldag : Spouwen-Mopertingen - KFC Zwarte Leeuw 1 - 1

Spouwen-Mopertingen liet een prima kans liggen om door te stoten naar de kopgroep. De thuisploeg had tegen Zwarte Leeuw wel veldoverwicht en dwong in de tweede helft ook kansen af, maar kwam rond het uur op achterstand en geraakte niet verder dan de gelijkmaker van Dingenen.

“We zijn te afhankelijk van Timmermans”, zei trainer Jan Schoefs enkele weken geleden. Dat bleek gisteren nog maar eens. Er stond niemand op om de rol van de Luikse aanvaller over te nemen. Hij had met zijn snelheid en wendbaarheid een wig kunnen drijven in de goed georganiseerde defensie van Zwarte Leeuw, maar moest geschorst toekijken.

Hij werd vervangen door Diallo, die vorige week op de bank zat omdat hij niet fit genoeg was. De atletische spits hield voortdurend twee verdedigers aan de praat, maar zijn vizier stond niet op scherp. In de slotfase verzuimde hij enkele keren het winnende doelpunt te maken.

“Heel jammer, want we verdienden de overwinning”, zei aanvoerder Martijn Dingenen, die zijn vierde goal van het seizoen maakte. “Ik denk dat we niet één punt wonnen, maar twee punten verloren. Jammer, want mits een overwinning deden we een uitstekende zaak.”

Spouwen bepaalde vanaf de eerste minuut de matchrichting, maar het was meteen duidelijk dat Zwarte Leeuw niet was gekomen om het spel vrank en vrij mee te spelen. De Antwerpenaars hielden alleen Biernaux in de spits en veel volk achter de bal. Spouwen slaagde er voor de pauze nauwelijks in een opening te vinden in de dubbele afweergordel. Daarin kwam verandering na het openingsdoelpunt van Adriaensen. De inbreng van Didden, Voorjans en Zejnilovic resulteerde in meer stootkracht, maar meer dan een heerlijke vrijschopgoal van Dingenen zat er niet in.


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk; Braeken, Mombaerts (76’ Zejnilovic), Haenen, Berger; L'Ortye (61’ Didden), Van Oudenhove, Wang, Dingenen; Curreri (69’ Voorjans), Diallo.

ZWARTE LEEUW: Hendrickx; Lauryssen, Wiegerink, Van Dyck, Meynendonckx; Adriaensen, Vanderheyden, Vertommen, Cornelissen, Daas; Biernaux (84’ Soffers).

DOELPUNTEN: 57’ Adriaensen 0-1, 77’ Dingenen 1-1.

RODE KAARTEN: 88’ Vanderheyden (tweemaal geel), 90’ Haenen (tweemaal geel).

GELE KAARTEN: 29’ Van Oudenhove, 65’ Haenen, 76’ Vanderheyden.

SCHEIDSRECHTER: Mollu.

TOESCHOUWERS: 350

13de speeldag : FC Turnhout - Spouwen-Mopertingen 0 - 2

beeldverslag

Spouwen-Mopertingen pakte verdiend de drie punten mee uit Turnhout. L’Ortye opende al na enkele minuten de score, Dingenen zette in de slotfase de eindstand op het bord.

Trainer Jan Schoefs had bij de aftrap enkele verrassingen in petto. De niet helemaal fitte Diallo nam samen met Voorjans en Didden plaats op de bank. Daardoor kwam in de basis een plaats vrij voor Van Oudenhove, L’Ortye en Curreri. Braeken startte voor de tweede keer op rij op de rechtsachter. De 32-jarige architect tekende pas eind augustus een overeenkomst bij de club van voorzitter Luc Janssen. “Ik had al afscheid genomen van het veldvoetbal”, verduidelijkt hij. “Ik engageerde me bij zaalvoetbalclub PIBO Hoeselt om in beweging te blijven, maar net voor het einde van de transferperiode vroeg Jan Schoefs me of ik interesse had om naar Spouwen-Mopertingen te komen. Het was een moeilijke keuze, want door mijn beroep heb ik heel weinig vrije tijd. Ik liet me overtuigen omdat ik door wijlen Nobert Beuls een speciale band heb met de club. Hij maakte van mij een rechtsachter.”


TURNHOUT: Horsten, Eyeson, Michiels, Hultermans, Kocak, Ven (62’ Kamara), Owusu, Van De Vreede, Van De Vel, Van Weert (75’ Mohrman), Versmissen.

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk, Braeken, Mombaerts, Berger, Wang, Dingenen, Timmermans (80’ Diallo), L’Ortye (67’ Voorjans), Haenen, Curreri (82’ Didden), Van Oudenhove.

DOELPUNTEN: 3’ L’Ortye 0-1, 78’ Dingenen 0-2.

GELE KAARTEN: Timmermans, L’Ortye, Owusu, Michiels.

SCHEIDSRECHTER: Van Uffelen.

TOESCHOUWERS: 250.

12de speeldag : Spouwen-Mopertingen - Lyra 1 - 1

Spouwen-Mopertingen geraakte tegen hekkensluiter Lyra niet verder dan een teleurstellend gelijkspel. Geel-blauw kwam snel op voorsprong, maar liet de bezoekers terug in de match komen en dwong daarna nauwelijks nog kansen af.

Na de derbyzege tegen Bilzen-Waltwilder leefde Spouwen-Mopertingen een week in euforie, maar gisteren volgde de ontnuchtering. Trainer Jan Schoefs kon nochtans een beroep doen op zijn volledige kern. Voor Coenen, Van Oudenhove, L’Ortye, Ubachs, Curreri en Zejnilovic was er niet eens een plaats op de bank.

“De wedstrijd kon voor ons niet beter beginnen”, gaf Jan Schoefs toe. “Jammer genoeg gaven we de voorsprong te snel uit handen. Collin van Eijk twijfelde even en betaalde die aarzeling met een tegengoal. Bij die fase zag je dat hij nog te weinig matchritme heeft. Hetzelfde geldt voor Diallo, die vier weken niet trainde. Hij zat heel moeilijk in de match. We zijn momenteel te afhankelijk van Timmermans. Als het van hem niet komt, komt het van niemand.”

“Lyra trok zich op aan de snelle gelijkmaker en voetbalde goed georganiseerd. Door de komst van Jonas De Roeck waait er een nieuwe wind door de club. Bovendien hebben ze door de terugkeer van Verbert een sterk aanspeelpunt voorin. Op basis van hun huidige mogelijkheden staan ze te laag geklasseerd.”

“Op het einde mochten we onze handjes kussen dat de ref niet naar de stip wees na een tussenkomst van Collin van Eijk. Wij moeten dringend weer ons normale niveau zien te vinden en een keer de nul proberen te houden. Ik denk dat de 7-1-nederlaag van twee weken geleden tegen Hades nog in de kopjes zit. De schrik voor een tegengoal zit er nog goed in.”

SpoMo leek na een vroeg penaltydoelpunt van aanvoerder Dingenen op rozen te zitten, maar een kwartier later stond het 1-1. De thuisploeg dwong daarna wel veldoverwicht af, maar dat leidde nauwelijks tot kansen. Na de rust zat er meer schwung in het aanvalsspel van geel-blauw. Meer dan een dikke kans voor Diallo zat er echter niet in.


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk; Braeken, Mombaerts, Haenen, Berger; Wang, Didden (75’ Asselio), Voorjans, Dingenen; Timmermans, Diallo

LYRA: Tanghe; Janssens, Ory (46’ W. Vos), Van Den Brande, Verberck (73’ Kreydt); Poelmans (82’ Ploegaerts), Meeus, Van In, Van Den Brandt, Van Parys; Verbert

DOELPUNTEN: 5’ Dingenen 1-0 (strafschop) , 17’ Poelmans 1-1

STRAFSCHOPPEN: 5’ Dingenen (omgezet)

RODE KAARTEN: geen

GELE KAARTEN: 85’ Meeus

SCHEIDSRECHTER: Lamberigts

TOESCHOUWERS: 150

11de speeldag : Bilzerse Waltwilder - Spouwen-Mopertingen 3 - 6

Het werd zaterdag een knotsgekke Bilzerse derby. Spouwen-Mopertingen leek na de onwaarschijnlijke 3-6 de schaapjes op het droge te hebben, maar mocht zijn Nederlandse doelman Van Eijk bedanken dat de tennisuitslag niet uitdraaide op een tiebreak-zege voor de thuisploeg.

In de eerste helft hield de lokale defensie opendeur met op kop doelman Ruben Lambrechts. Een mislukte vrije trap van Voorjans plukte de Bilzerse goalie al dan niet achter de doellijn. “Ik had de bal klem en viel achteruit. De lijnrechter was categoriek en ook de mensen aan de zijlijn bevestigden dat het een doelpunt was.” Met twee knappe reddingen leek de vervanger van De Boevere zich knap te herstellen, maar zes minuten later ging het 18-jarig sluitstuk opnieuw gruwelijk in de fout. “Voor dat tweede tegendoelpunt zijn er geen excuses. Ik zag de bal goed komen, zette een stap naar links en sloeg dan half naast de bal. Ik weet dat ik nog enkele goede reddingen heb gedaan, maar wat koop ik er voor. Die eerste twee hadden er nooit in mogen gaan.” Zijn coach nam in de doelmannenkwestie geen blad voor de mond. “De wedstrijd was na tien minuten over en out voor ons, zonder dat we een kans hadden weggegeven. Het is niet normaal dat ballen van dertig meter zo maar in doel vliegen,” aldus een ontgoochelde ex-doelman Mathieu Mertens. “Door de fouten die De Boevere bleef maken, heb ik Ruben vorige week moeten brengen, maar die jonge jongen is nog niet klaar voor het grote werk.” Aan de overzijde van de gang viel er ondanks de monsterzege geen wild feestgedruis te bespeuren. “We hebben wel gewonnen, maar beseffen dat de thuisploeg ons een handje heeft geholpen,” aldus coach Jan Schoefs. “Na de pauze kregen we problemen op ons middenveld. We konden onze voorspelers niet meer bereiken. Gelukkig heeft Van Eijk en de paal ons enkele keren rechtgehouden.”

Martijn Dingenen was na afloop nog niet bekomen van de emoties. “Na de mokerslag in Hades wilden we absoluut winnen. Maar zo een rare wedstrijd heb ik nog nooit gespeeld. In de eerste helft was praktisch elke bal tussen de palen een doelpunt. Na de 3-6 dacht ik dat de zege binnen was, maar uiteindelijk werd het nog billen knijpen.”


BILZEN-WALTWILDER: Lambrechts, Geurts, Bloemen, Staelens, Geebelen, Swijngedouw (46’ Lacroix), Tits (46’ Mololi), Schoubs (12’ Smit), Watson, Stieners, Boateng.

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk, Velagic, Beger, Wang, Dingenen (76’ Braeken), Timmermans (83’ Asselio), Voorjans, Winkels, Diallo, Didden (64’ Curreri), Haenen.

DOELPUNTEN: 2’ Voorjans 0-1, 8’ Diallo 0-2, 30’ Timmermans 0-3, 31’ Watson 1-3, 34’ Timmermans 1-4, 37’ Watson 2-4, 43’ Timmermans 2-5, 44’ Boateng 3-5, 53’ Diallo 3-6.

GELE KAARTEN: Bloemen, Watson, Stieners, Van Eijk.

SCHEIDSRECHTER: Hilgers.

TOESCHOUWERS: 800.

10de speeldag : RC Hades - Spouwen-Mopertingen 7 - 1

Het leek een leuke en spannende derby te kunnen worden maar een vlot combinerend Hades nam moeiteloos de maat van Spouwen-Mopertingen dat nochtans behoorlijk aan de wedstrijd begon. Ishan Sogutcu nam tegen zijn ex-club maar liefst vijf doelpunten voor zijn rekening.

“We begonnen nog redelijk goed aan de wedstrijd”, zuchtte trainer Jan Schoefs. ”Maar het werd uiteindelijk een zeer pijnlijke nederlaag. Hades scoorde voor de rust drie keer uit het niets. Dan probeer je aan de rust bij te sturen en zo terug in de match te komen. Ik wilde het tij doen keren met een extra aanvaller. Dat is niet gelukt en aan de overzijde maakte Ishan Sogutcu dankbaar gebruik van de vrijgekomen ruimte om ons een afstraffing te bezorgen. Voor de derde keer dit seizoen slikken wij zware cijfers. Onze defensieve problemen zijn zeker een werkpunt want we slikken te gemakkelijk doelpunten.” Ondanks de zware nederlaag was er ook een positieve wind voor Spouwen-Mopertingen want Diallo liet zien dat er weer op hem gerekend kan worden. “Hij heeft vooral tijdens het eerste half uur sterk gepresteerd maar ook hij heeft het tij niet kunnen keren. Nu werken we naar de volgende opdracht toe. Een aantal spelers komen terug uit blessure en gaan er weldra weer staan. De jonge gasten hebben zeker hun best gedaan maar moeten nog groeien.”

Een superfiere trainer Mirko Licata genoot van de ruime zege van zijn team. “Niet helemaal onverwacht”, klinkt het verrassend. “Ik had een goed gevoel de afgelopen week. Op training zag je het niveau stijgen en kon je voelen dat het geloof er terug was. We slagen er beter in om onze organisatie te houden en de laatste tijd hebben we ook gewerkt aan onze looplijnen voorin. Dat levert blijkbaar resultaat op. Na de 4-1 gingen de jongens bevrijd voetballen. Ik zou die vlotte combinaties echter ook willen zien bij een 0-0 stand.”

Ishan Sogutcu nam tegen zijn ex-club maar liefst vijf doelpunten voor zijn rekening, meteen een verdubbeling van zijn totaal. “Het werd tijd”, lachte de aanvaller. “Ik had al enkele weken de weg naar de netten niet meer gevonden. Tegen mijn ex-club was ik uiteraard extra geprikkeld. Ik vond trouwens dat Spouwen-Mopertingen voor de rust de betere ploeg was en het ons moeilijk maakte. Maar bij een 3-1 ruststand konden wij het op de counter afmaken.”

Hades klom op voorsprong via Sogutcu, maar aanvaller Diallo werd door de buitenspelval geloodst en maakte al snel gelijk. Nog voor het half uur zorgde Claes met een verrassend afstandschot voor de 2-1. Sogutcu diepte de score uit en en lukte in totaal vijf treffers tegen zijn ex-club. Ook Stefani pikte een doelpunt mee.


HADES: Gijbels, Wannes Claes, Wieto Claes (87' Vanvoorden), Choua, Sogutcu, Remans, Schoofs, Stefani, Philipsen, Sabbadini (80' Ubachs), Ziriouhi (76' Alexander Spitz).

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Coenen, Velagic, Mombaerts (46' Didden), Berger, Dingenen, Voorjans, Zejnilovic, Winkels, Diallo, Haenen, Van Oudenhove.

DOELPUNTEN: 12' Sogutcu 1-0, 14' Diallo 1-1, 29' Wieto Claes 2-1, 45' Sogutcu 3-1, 53' Sogutcu 4-1, 57' Sogutcu 5-1, 80' Stefani 6-1, 87' Sogutcu 7-1.

GELE KAART: Mombaerts.

SCHEIDSRECHTER: Clerkx.

TOESCHOUWERS: 250.

9de speeldag : Spouwen-Mopertingen - KVK Wellen 1 - 1

In een matige derby leek Wellen na een late goal op weg naar de overwinning, maar invaller Zlatko Zejnilovic zorgde in de slotminuten voor de gelijkmaker. “Ik hoop dat ik nog meer speelkansen krijg”, zegt de 21-jarige Nederlander.

In de bekercampagne en in de eerste competitieweken speelden Timmermans en Diallo bij Spouwen-Mopertingen de pannen van het dak, maar nu liggen ze al een tijdje in de ziekenboeg. Omdat ook Curreri, Didden en Asselio buiten strijd zijn, heeft trainer Jan Schoefs nauwelijks nog alternatieven.

Gisteren zag hij zich genoodzaakt om La Rosa in de aanval te gooien. De Maasmechelaar liep zich een ongeluk achter nauwelijks bruikbare ballen. Toen hij rond het uur geblesseerd uitviel, werd hij vervangen door Zejnilovic. Die zorgde meteen voor meer dreiging.

“De coach had me gevraagd om oorlog te maken in de zestien”, sprak de lange linkspoot. “Ik heb nog niet vaak in de spits gespeeld, maar er was weinig keuze omdat al onze aanvallers aan de kant staan.”

“Eind vorig seizoen kwam ik een keer of acht aan de aftrap, maar in de huidige competitie geraakte ik nog niet verder dan enkele korte invalbeurten. Dan kan je weinig laten zien. Vandaag kreeg ik een halfuur. Dat is al heel wat dankbaarder.”

Bij de bezoekers maakte trainer Peter Van Houdt zijn beklag over de kansen die zijn team in de aanvangsfase miste. “Als we die afmaken, is het na een kwartier over en out”, zei hij. “Dit was een uitgelezen gelegenheid om hier te komen winnen, want zij speelden quasi zonder aanvallers. Het had ook anders kunnen lopen als de ref in het begin een penalty had gefloten voor handspel van een verdediger van de thuisploeg en als hij Berger op het einde een tweede gele kaart had gegeven.”

Een snedig gestart Wellen kwam in de aanvangsfase twee keer dicht bij de openingstreffer, maar daarna viel er tot de pauze nauwelijks nog wat te beleven. Steriel spel, balverlies aan weerszijden, veel lijf-aan-lijfgevechten. Op slag van rust liet Haenen een geweldig grote kans liggen. Hetzelfde spelbeeld na de herneming, tot Dumont er op aangeven van Sleypen 0-1 van maakte. Plots brak de match open. De ingevallen Zejnilovic bracht de stand met een mooie krul in evenwicht.


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Coenen; Velagic (81’ Braeken), Mombaerts, Haenen, Berger (79’ Ubachs); Wang, Winkels, L'Ortye, Voorjans, Dingenen; La Rosa (62’ Zejnilovic)

WELLEN: Crescente; Ceunen, Lowet, Proesmans, Borghs; Godard, Zevne, Petronciana, Sleypen; Tambak (88’ Pruna), Dumont

DOELPUNTEN: 70’ Dumont 0-1, 83’ Zejnilovic 1-1

RODE KAARTEN: 90’ Wang (tweemaal geel)

GELE KAARTEN: 34’ Berger, 58’ Velagic, 59’ Mombaerts, 64’ Petronciana, 84’ Tambak, 85’ Wang, 90’ Proesmans

SCHEIDSRECHTER: Germain

TOESCHOUWERS: 300

8ste speeldag : K.F.C. Nijlen - Spouwen-Mopertingen 1 - 0

Spouwen-Mopertingen verloor bij Nijlen voor de derde keer buitenshuis en het liet zo de kans liggen om naar een knappe gedeelde tweede plaats in het klassement te wippen.

Trainer Jan Schoefs kon zaterdagavond niet beschikken over zijn spitsen Diallo en Timmermans, die allebei geblesseerd aan de kant stonden. Hun afwezigheid bleek een te zware handicap voor geel-blauw. “We hadden te veel spelers die bij voorkeur de bal aan de voet hebben,” aldus Schoefs. “Daardoor was er te weinig diepgang in ons spel. Ondanks dat zat er meer in. Wij dwongen vijf à zes halve kansen af, zij slechts één. Momenteel zitten we offensief in de problemen, want naast Diallo en Timmermans zijn ook Didden, Curreri en Asselio buiten strijd. Daardoor moesten Voorjans en Braeken voorin spelen. Bovendien kon ik achterin geen beroep doen op Haenen. Maar het heeft weinig zin om over de blessures te blijven klagen. Ondanks het verlies waren er twee lichtpunten: Winkels deed het goed als vervanger van Haenen en La Rosa viel prima in.”


NIJLEN: Weyen, Haemels, Pinxten, Luyten, Brouwers, Dijck (89’ Verstraeten), Van Bouwel (59’ Verschaeren), Thys, Ooms (90’ Van Caimere), Leysen, Mariën.

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Coenen, Velagic (80’ Haesen), Braeken (59’ Zejnilovic), Mombaerts, Berger, Wang, Dingenen, Voorjans, Winkels, Lortye (46’ La Rosa), Van Oudenhove.

DOELPUNTEN: 61’ Ooms 1-0.

GELE KAARTEN: Pinxten, Brouwers, Mombaerts, Van Oudenhove, Weyen, Van Caimere.

SCHEIDSRECHTER: Lucas.

TOESCHOUWERS: 300.

7de speeldag : Spouwen-Mopertingen - K.F.C Lille 2 - 1

In de openingsminuten kregen Diallo en L’Ortye mogelijkheden, maar keeper De Winter stond paraat. Op het kwartier mochten de bezoekers juichen. Junior Ebobo verlengde een voorzet van Mombers tegen de netten. Nog voor het half uur leverde een actie van Timmermans-Diallo de gelijkmaker op. Na de rust kon de thuisploeg op voorsprong klimmen. Een doelpunt van mooie makelij met Dingenen als aangever en Diallo die de netten deed trillen: 2-1. Keeper Coenen moest zich nog reppen op een poging van Ebobo die aan banden werd gelegd door de jonge Barend Winkels. Hij kwam in de ploeg voor de geblesseerde Didier Haenen.


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Coenen, Velagic, Mombaerts, Berger, Wang, Van Oudenhove, L’Ortye (71’ Voorjans), Dingenen, Timmermans (80’ Didden), Diallo (83’ La Rosa), Winkels.

LILLE: De Winter, Mertens, Peeters, Appeltans, Ven, Van Oppens, Wall, Rombouts, Ebobo, De Busser (65’ Shikayi), Mombers (65’ De Backer).

DOELPUNTEN: 16’ Ebobo 0-1, 24’ Diallo 1-1, 58’ Diallo 2-1.

GELE KAARTEN: Timmermans, L’Ortye, Mertens, Van Oppens, Peeters.

SCHEIDSRECHTER: Tom Lamberigts.

TOESCHOUWERS: 150.

6de speeldag : Spouwen-Mopertingen - VV Thes Sport Tessenderlo 4 - 1

beeldverslag

Spouwen-Mopertingen ondervond geen weerslag van de bekermatch tegen Anderlecht. Geel-blauw nam vlot de maat van een offensief onmondig THES. “We konden blijven doorgaan”, zei aanvoerder Martijn Dingenen.

Vorige week gaf Spouwen-Mopertingen tegen Sint-Lenaarts in de slotfase een 0-3-voorsprong uit handen. “Concentratieverlies”, klonk het achteraf. Geen spoor daarvan tegen THES. De thuisploeg voetbalde vanaf het eerste fluitsignaal erg geconcentreerd en met veel overtuiging.

“Zij speelden op het randje en soms erover. Wij kwamen nog niet eens aan het randje”, sprak de bezoekende trainer Wouter Vrancken, die geschorst naast de dug-out moest toekijken. “Bij ons zag ik te weinig agressie op de bal. In de duels werden we vaak afgetroefd en we hadden veel afval in ons spel omdat de inspeelbal niet altijd goed was. Uiteindelijk werden we genekt door individuele fouten van Maes en Moutawakil, die nochtans een goede match speelde.”

Martijn Dingenen kwam voor het eerst dit seizoen in een thuismatch aan de aftrap kwam. “Na de zware match van vorige woensdag in Anderlecht was het afwachten of de vermoeidheid niet zou toeslaan, maar conditioneel stonden we heel sterk. Ik denk wel dat we nu vertrokken zijn. De beker ligt achter ons, zodat we ons volledig kunnen concentreren op de competitie. Als we zondag ook Lille kloppen, begint het er goed uit te zien.”

Al vroeg legde Timmermans Van Oudenhove de openingstreffer op de voet en even na het uur scoorde de Luikenaar zelf met een slim opwippertje. Tussenin trof Wang de paal, aanvoerder Dingenen hernam succesvol. Invaller Voorjans maakte er 4-0 van met een enig mooi gekruist schot. De bezoekers telden daar maar weinig tegenover. Appeltans kon de eer nog redden.


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Coenen; Velagic, Haenen, Mombaerts, Berger; L’Ortye (65’ Didden), Wang, Van Oudenhove, Dingenen (73’ Voorjans); Timmermans (76’ Zejnilovic), Diallo.

THES: Maes; Willems, Janssens, Bongaerts, Bodard (46’ Convents); Moutawakil, Appeltans, Cammalleri (68’ Eyckmans), Poel (68’ Caliskan); Claes, Bennassar.

DOELPUNTEN: 12’ Van Oudenhove 1-0, 33’ Dingenen 2-0, 67’ Timmermans 3-0, 80’ Voorjans 4-0, 90’ Appeltans 4-1.

GELE KAART: 60’ Van Oudenhove.

SCHEIDSRECHTER: Marco Fabris.

TOESCHOUWERS: 600.

5de speeldag : St.-Lenaarts - Spouwen-Mopertingen 5 - 3

Hoe onwaarschijnlijk kan voetbal zijn? In welgeteld twintig minuten zag Spouwen-Mopertingen op het veld van Sint-Lenaarts een ogenschijnlijk geruststellende 0-3-voorsprong veranderen in een 5-3 nederlaag.

Het zag er al snel erg goed uit voor het team van Jan Schoefs. Onder het scoutende oog van de Anderlechtse assistent-coach Geert Emmerechts brachten Van Oudenhove en Timmermans hun ploeg op 0-2. Rond het uur dikte Diallo aan tot 0-3, maar in de slotfase werd Patrick Coenen nog vijf keer gepasseerd.

“Normaal verdedigen wij altijd vooruit”, zegt Schoefs. “Nu lieten we ons iets meer inzakken dan anders. Dat pakte slecht uit. Bovendien bleek op het kleine en zware veld dat sommige jongens momenteel niet in staat zijn om negentig minuten strijd te leveren. We werden gepakt op snelheid en duelkracht. Misschien heeft dat te maken met de zware voorbereiding en de bekercampagne, waarin we redelijk diep gingen. Al een maand wordt er gepraat over Anderlecht. Het is niet uitgesloten dat de concentratie daardoor wat is aangetast.”


ST.-LENAARTS: Vermeylen, Van De Brul, M. Verheyen, Fasseur, Jaspers, Duarte, Lansu, Fariat, Verlinden, J. Verheyen, Kubilslis (73’ Traizi).

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Coenen, Velagic, Mombaerts, Wang, La Rosa, Timmermans, Voorjans (68’ Dingenen), Lortye ( 80’ Winkels), Diallo, Haenen, Van Oudenhove (80’ Zejnilovic).

DOELPUNTEN: 7’ Van Oudenhove 0-1, 10’ Timmermans 0-2, 60’ Diallo 0-3, 69’ Lansu 1-3, 72’ J. Verheyen 2-3, 74’ Fariat 3-3, 79’ J. Verheyen 4-3, 89’ Fariat 5-3.

GELE KAART: Lansu.

SCHEIDRECHTER: Boon.

4de speeldag : Spouwen-Mopertingen - VV Vosselaar 1 - 0

Met een krappe zege herstelde Spouwen-Mopertingen zich van de zware nederlaag tegen City Pirates. De thuisploeg dwong in een evenwichtige match de zuiverste kansen af en haalde het niet onverdiend.

Verrassing voor de aftrap toen bleek dat Lance Voorjans aan de aftrap kwam. Vorige week werd vanuit de ziekenboeg nog gemeld dat de thuismatch tegen Vosselaar voor de 24-jarige Maastrichtenaar te vroeg kwam, maar gisteren maakte hij zonder problemen de negentig minuten vol.

“Ik was zelf ook een beetje verrast dat ik in de basis stond”, lacht hij. “Het ging wel goed op training, maar ik kon in de voorbereiding niet voluit gaan en had geen flauw idee of ik klaar was voor een volledige match. Op drie dagen na was het precies een jaar geleden dat ik in de uitwedstrijd tegen Lyra uitviel met een blessure aan de adductoren.”

“Een jaar lang heb ik gezwoegd om terug te komen. En ik geef het toe: soms zag ik het niet meer zitten. Ik heb echt heel diep gezeten. Ik ben uitermate blij dat ik eindelijk iets kon betekenen voor Spouwen-Mopertingen. Na mijn periode bij MVV en FC Uerdingen kwam ik naar België om mijn voetbalcarrière opnieuw op de sporen te zetten. Het is dan ook flink balen als je een volledig seizoen aan de kant moet staan.”

“Van mijn blessure had ik helemaal geen last meer en ook op conditioneel vlak liep het goed. Ik hoop dat ik die lijn volgend weekend kan doortrekken tegen Sint-Lenaarts. Iedereen praat hier al een maand over de bekermatch tegen Anderlecht, maar de competitie blijft het belangrijkste. Een plaats in de top drie, dat is onze eerste doelstelling.”

Voor Spouwen-Mopertingen volstond één flits van Timmermans om te winnen. De gevaarlijke Luikenaar zette in de slotfase na een geweldige kruispass van Wang met één kapbeweging twee tegenstanders in de wind en knalde van dichtbij binnen. Voordien trof Diallo twee keer de lat, Van Oudenhove mikte op de paal. In de slotminuut liet Julien een geweldige kans op de gelijkmaker liggen.


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Coenen; Velagic, Haenen, Mombaerts, La Rosa; L’Ortye (87’ Zejnilovic), Van Oudenhove (78’ Dingenen), Wang, Voorjans; Timmermans, Diallo

VOSSELAAR: Du Pont; Van Hove, Defossez, Engelen, Hannes; El Yazidi (70’ Julien), Havermans, Nijs, Vaes; Vos, Garlisi (76’ Janssen)

DOELPUNT: 74’ Timmermans 1-0

GELE KAARTEN: 69’ El Yazidi, 77’ Van Oudenhove

TOESCHOUWERS: 200.

SCHEIDSRECHTER: Clerkx.

3de speeldag : City Pirates Antwerpen - Spouwen-Mopertingen 5 - 0

Spouwen-Mopertingen ging op het veld van City Pirates met de billen bloot. De Haspengouwers werden met een forfaitnederlaag naar huis gestuurd.

De fusieclub deed het tot nog toe uitstekend in de beker en pakte in de competitie vier op zes tegen Pelt en Wijgmaal. Zaterdag volgde in Merksem de ontnuchtering. Trainer Jan Schoefs: “We hadden een collectieve offday. We speelden onze derde match in een week en waren misschien wat vermoeid. In het eerste halfuur liep het nochtans behoorlijk. We gaven achterin nauwelijks wat weg, tot de thuisploeg door een te korte terugspeelbal op voorsprong kwam. Toen we op slag van rust nog twee goals binnenkregen, was het over en out. Het positieve is dat we in de tweede helft bleven voetballen, zelfs toen het 5-0 was. Dat wijst op een goede mentaliteit. Ik wil van deze nederlaag dan ook geen drama maken.”


CITY PIRATES: Ledent, Cloetens, Gueroui (75’ Delalieux), Verbiest, Van Hove, Van Den Bogerd, Kwik, Van Zantvoort, Nesen, Criel (82’ Sallaets), El Jattari (74’ Dermaut)

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Coenen, Velagic, Haenen, Mombaerts, Berger (54’ Winkels), Lortye, Wang, Zejnilovic (49’ Asselio), Ubachs, Curreri, Timmermans

Doelpunten: 32’ Criel 1-0, 40’ Criel 2-0, 45’ El Jattari 3-0, 47’ Van Zantvoort 4-0, 69’ Van Zantvoort 5-0

Gele kaarten: Velagic, Van Den Bogerd

Scheidsrechter: Van Uffelen

2de speeldag : Olympia Wijgmaal - Spouwen-Mopertingen 0 - 1

Verrassing bij de aftrap: geel-blauw begon aan de partij met Curreri en Zejnilovic op het middenveld in plaats van Winkels en Ubachs. Die twee wijzigingen pakten goed uit. De bezoekers speelden een degelijke partij en kwamen rond het uur op voorsprong dankzij een goal van Timmermans, die de thuisdoelman met een mooie lob te grazen nam. “Een verdiende overwinning”, vond hulptrainer Benny Liebens. “Wijgmaal hield redelijk wat volk achter de bal en probeerde ons uit de tent te lokken, maar wij speelden heel gedisciplineerd en gaven vrij weinig weg. Ik moet wel zeggen dat Patrick Coenen alweer enkele moeilijke ballen pakte. De waarde van deze zege mag niet onderschat worden, want we speelden tegen een heel stevige ploeg. Het is natuurlijk nog veel te vroeg om te zeggen dat we bovenaan gaan meedraaien. Gelukkig hebben we een brede kern. Als je ziet dat we in Wijgmaal Winkels, Ubachs en Asselio konden inbrengen en dat routiniers als L’Ortye en Voorjans door blessures niet eens in de kern zaten, kan je alleen maar concluderen dat we een stevige kern hebben.”


WIJGMAAL: De Jonge, Vermeylen, Vanherberghen, Vandeput, De Keukeleere (84’ Boogaerts), De Donder, Stockx, De Silva, Nijs (67’ Peeters), Colson, Goedeweeck.

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Coenen, Velagic, Mombaerts, Berger, Wang, Timmermans, Zejnilovic (86’ Ubachs), Diallo (89’ Asselio), Haenen, Curreri, Van Oudenhove (81’ Winkels)

GELE KAARTEN: Wang, Goedeweeck, De Keukeleere

SCHEIDSRECHTER: Verschaeren

DOELPUNT: 63’ Timmermans 0-1

1ste speeldag : Spouwen-Mopertingen - Esperanza Pelt 2 - 2

In een aantrekkelijke derby domineerde de thuisploeg het matchbegin en kwam verdiend op voorsprong. Even voorbij het halfuur scoorde Pelt twee keer in drie minuten. Na de pauze regende het kansen aan beide kanten. Rond het uur zorgde Mombaerts met een kopbal voor de gelijkmaker.

Spouwen-Mopertingen – Esperanza Pelt had alles wat een match aangenaam maakt: goals, snel combinatievoetbal, spanning en sportiviteit. Het gelijkspel was een correcte weergave van het spel.

“Een propagandamatch”, vond de bezoekende coach Patrick Witters. “Je maakt het niet elke week mee dat beide ploegen er voluit voor willen gaan. In het eerste halfuur hadden wij het moeilijk met het systeem van de thuisploeg, die het gevaarlijkste spitsenduo van de reeks heeft. Daarna kwamen we in ons normale spel en dwongen we de beste kansen af. Zonder een aantal schitterende saves van hun keeper hadden we de drie punten.”

En inderdaad, Patrick Coenen keepte een geweldige match. De 27-jarige doelman uit As kwam in het tussenseizoen over van Woluwe-Zaventem als vervanger van Collin van Eijk. De Nederlander kreeg na de competitie te horen dat op hem niet meer werd gerekend, maar vorige dinsdag verscheen hij opnieuw op training. Trainer Jan Schoefs haalde hem terug om de concurrentie voor Patrick Coenen te verhogen.

“Daar is hij aardig in geslaagd”, lacht Coenen. “Ik geef toe dat ik de voorbije week scherper trainde en tegen Pelt geprikkeld aan de aftrap kwam. Collin is een geweldige keeper, wellicht de grootste concurrent die ik ooit heb gehad.”

“Dat schrikt me echter niet af. Ik speelde jaren in tweede nationale en wil terug naar dat niveau. Na een rotseizoen bij Woluwe-Zaventem – we kregen 81 goals binnen en degradeerden – ben ik blij dat ik bij een ambitieuze club als Spouwen-Mopertingen aan de slag kon.”

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Coenen; Velagic, Haenen, Mombaerts, Berger; Winkels, Van Oudenhove, Wang, Ubachs (60’ Zejnilovic); Timmermans, Diallo.

ESPERANZA PELT: Mertens; Vandebroek, Hensen, Thomassen, Car; Gerritsen, Van Mierlo, Rombouts, Meeus; Vanlommel, Yildiz (86’ Smolders).

DOELPUNTEN: 6’ Van Mierlo (own goal) 1-0, 31’ Meeus (penalty) 1-1, 34’ Gerritsen 1-2, 61’ Mombaerts 2-2.

GELE KAARTEN: 10’ Yildiz, 37’ Timmermans, 58’ Hensen, 69’ Rombouts, 73’ Vandebroek, 77’ Wang.

Scheidsrechter: Gilles Van Emelen

TOESCHOUWERS: 200

5de ronde Beker van België : Spouwen-Mopertingen - Oosterzonen 3 - 2 n.v.

Het bekeravontuur van Spouwen-Mopertingen blijft duren. De Haspengouwers schakelden voor de derde keer op rij een derdeklasser uit en mogen hopen op een duel tegen een eerstenationaler. Met dank aan Diallo en Timmermans, die in de verlengingen weer beslissend waren.

“Wat een weekend!” lachte Benny Liebens na een spannende namiddag. Vrijdagavond won de Mopertingenaar met STVV de derby tegen Genk, gisteren mocht hij met Spouwen-Mopertingen de kwalificatie voor de volgende bekerronde vieren. Als beide ploegen daarin tegen elkaar uitgeloot worden, dan heeft hij al een oplossing: “Ik zet gewoon een stoel tussen beide dug-outs.”

Net als de Kanaries wonnen Nicolas Mombaerts en zijn ploegmaats verdiend. Zij waren feller in de duels, dwongen de beste kansen af en verdedigden na de pauze zo goed vooruit, dat de bezoekers amper de kans kregen om druk te ontwikkelen.

“Zij probeerden het met lange ballen, maar dan merk je dat we in vergelijking met vorig seizoen over meer gestalte beschikken”, analyseerde Jan Schoefs. “Of ik een voorkeur heb voor de volgende ronde? Nee, we zien wel. Laat ons hier even van genieten. Daarna focussen we op de derby van volgende zaterdag tegen Pelt.”

De coach van de fusieclub zag zijn ploeg vrij snel op voorsprong komen via Van Oudenhove, die een afgeweerde bal vol op de slof nam. Spouwen-Mopertingen had de partij goed onder controle en gaf nauwelijks wat weg. Pas even voor de pauze was Oosterzonen voor het eerst gevaarlijk. Bastiaens zag zijn kopbal van de lijn geveegd door Haenen.

Na de herneming zakte het spelpeil. De thuisploeg begon slordiger te voetballen, maar toch slaagden de gasten er niet in druk te ontwikkelen. In de slotfase viel de gelijkmaker uit de lucht. Placca kreeg al te veel vrijheid en scoorde van dichtbij.

Diallo was in de tweede periode nauwelijks zichtbaar, maar in de verlengingen borstelde hij een vrije trap enig mooi voorbij doelman Verheyen. Even later zette hij Timmermans op weg naar 3-1. Placca scoorde nog tegen, maar daarna kwam de zege van Spomo niet meer in het gedrang.


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Coenen; Velagic, Haenen, Mombaerts, Berger; L’Ortye (46’ Zejnilovic), Van Oudenhove, Wang, Ubachs (84’ Curreri); Timmermans (120’ La Rosa), Diallo.

OOSTERZONEN: Verheyen; Schops, Van der Veken, Bastiaens, Engelen; Meseure (46’ Vervoort), Mennes, Janssen (82’ Van Veldhoven), Hoefnagels (61’ Benhamou); Vermeiren, Placca.

DOELPUNTEN: 16’ Van Oudenhove 1-0, 67’ Placca 1-1, 100’ Diallo 2-1, 108’ Timmermans 3-1, 110’ Placca 3-2.

GELE KAARTEN: 50’ Van Oudenhove.

TOESCHOUWERS: 300.

SCHEIDSRECHTER: Gijsen.

4de ronde Beker van België : Spouwen-Mopertingen - Diegem Sport 3 - 2

Vorige donderdag was Armand Schreurs samen met Johan Boskamp te gast bij de Haspengouwse fusieclub voor de ploegvoorstelling. Dat resulteerde in een uitnodiging voor de bekermatch tegen Diegem. “Ik heb geen spijt dat ik daarop ben ingegaan. Spouwen-Mopertingen verraste me in zeer aangename zin”, zei de Hasseltse poppenspeler, radiomaker en columnist na afloop.

En inderdaad, in het Norbert Beulsstadion was er op geen enkel moment sprake van een klassenverschil, integendeel. Trainer Jan Schoefs kon nochtans geen beroep doen op Velagic en Wang (allebei geschorst) en de geblesseerde Dingenen. Daardoor kwam in de basis een plaats vrij voor Winkels, Ubachs en Curreri.

Spouwen-Mopertingen ging offensief van start en verraste Diegem met snel bewegingsvoetbal. De Haspengouwers werden vroeg beloond met een doelpunt van Timmermans, die Van den Eynde met een knal kansloos liet. Even voor het halfuur kroop de Luikenaar in de rol van aangever voor de weer moeilijk af te stoppen Diallo. De Senegalees maakte er beheerst 2-0 van. “Dankzij Moussa is het voor mij makkelijker voetballen. Hij neemt het gewicht van de aanval op zijn schouders, waardoor ik meer vrijheid krijg”, zei Timmermans.

De thuisploeg begon met een op het eerste gezicht geruststellende bonus aan de tweede periode, maar bracht zichzelf in de problemen met een te korte terugspeelbal van Mombaerts. Eale Lutula weigerde het geschenk niet. De match leek te kantelen, maar de gasten slaagden er niet in zware druk te ontwikkelen. De ingevallen Zejnilovic zorgde met een gekruist schot voor de geruststellende 3-1, Sarr zette even voor het eindsignaal van de voortreffelijke (vrouwelijke) ref de eindstand op het bord.

“Ik vond dat we vooral in de eerste helft uitstekend speelden”, analyseerde Jan Schoefs. “Toch zag ik enkele onvolkomenheden. Na de pauze verdedigden we te weinig uit. Bovendien was de afstand tussen de linies te groot omdat de aanvallers te veel bleven hangen. Maar kom, de balans is uitermate positief. Vergeet niet dat we drie titularissen moesten missen en dat onder meer Mombaerts – hij was een jaar out – en Ubachs nog een conditionele achterstand hebben.”


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Coenen; Haenen, L’Ortye, Mombaerts, Berger; Winkels, Van Oudenhove, Curreri (66’ Asselio), Ubachs (58’ Zejnilovic); Timmermans, Diallo.

DIEGEM SPORT: Vanden Eynde; Ciza, Jacobs (88’ Frick), Spaey, Luyten; Marques Zuzi, Hakizimana (82’ Et Takny), Musasa, De Bouw (82’ Laklia); Eale Lutula, Sarr.

DOELPUNTEN: 3’ Timmermans 1-0, 26’ Diallo 2-0, 52’ Eale Lutula 2-1, 85’ Zejnilovic 3-1, 87’ Sarr 3-2.

GELE KAARTEN: 24’ Sarr, 70’ Musasa.

TOESCHOUWERS: 250.

SCHEIDSRECHTER: Virginie Derouaux.

3de ronde Beker van België : Beerschot-Wilrijk - Spouwen-Mopertingen 1 - 2

Beeldverslag

Spouwen-Mopertingen zorgde voor een bekerverrassing van formaat. Na een doelpunt van Vansimpsen even voor rust leek Beerschot-Wilrijk geruime tijd op weg naar de volgende ronde. Maar in de slotminuten sloeg Diallo hard toe. Met twee fraaie goals kegelde hij de Ratten uit de beker. In de volgende ronde neemt de Limburgse fusieclub het op tegen Doornik of Diegem.

“Wat zijn die Ratten stil”, zongen de schaarse supporters van Spouwen-Mopertingen in de slotfase. En inderdaad, de aanhangers van Beerschot-Wilrijk werden met verstomming geslagen. In de tweede helft leken de bezoekers niet bij machte om de 1-0 voorsprong in het gedrang te brengen, maar Diallo zorgde voor een ijskoude douche.

Omdat er in beide dorpskernen enkele evenementen plaatsvonden, reisden slechts een honderdtal supporters van Spouwen-Mopertingen mee naar ’t Kiel. Vocaal waren zij niet opgewassen tegen de aanhang van Beerschot-Wilrijk, maar op het veld waren de verhoudingen in de eerste periode helemaal in evenwicht. Trainer Jan Schoefs had aangekondigd dat hij de aanvallende kaart zou trekken en hield woord.

Hij had daarvoor een licht gewijzigde veldbezetting uitgetekend. In vergelijking met de bekermatch tegen Thes voerde hij slechts één wijziging door: Zejnilovic werd op de linksachter vervangen door Berger. Defensieve middenvelder L’Ortye speelde vrijwel op dezelfde hoogte als de centrale verdedigers, maar de flanken Velagic en Berger speelden hoger dan gewoonlijk.

Een en ander resulteerde al vroeg in enkele hete standjes in het doelgebied van de thuisploeg. Eerst knalde Diallo van dichtbij op Nkela, enkele minuten later schoot hij nipt naast. Beerschot-Wilrijk voelde dat het geen gezondheidswandeling zou worden en probeerde een tandje bij te steken, maar liep zich geregeld vast in de organisatie van de Haspengouwers.

Doelman Coenen moest pas rond het halfuur voor het eerst aan het werk om een poging van Geudens onschadelijk te maken. Tien minuten voordien had Spouwen-Mopertingen wel de pech dat aanvoerder en werkmier Dingenen het veld moest verlaten na een overtreding van De Beule, die daarvoor terecht geel kreeg.Onverwacht

Toen het erop begon te lijken dat er in de eerste helft niet zou gescoord worden, sloegen de gastheren onverwacht toe. Een vrije trap van Losada werd door Meeus teruggekopt tot bij Vansimpsen, die er met het hoofd 1-0 van maakte. Even later trof hij de lat en op slag van rust liet Verhoeven een niet te missen kans liggen na onoordeelkundig terugspelen van L’Ortye.

Na de onderbreking werd van Spouwen-Mopertingen een achtervolging verwacht, maar het was Beerschot-Wilrijk dat het initiatief nam en de wet dicteerde. Jan Schoefs greep in met twee wissels. Eerst verving hij de eerder ingevallen Zejnilovic door nieuwkomer Ubachs, even later L’Ortye door Asselio. Beide vervangingen zetten weinig zoden aan de dijk.

Geel-blauw kwam achterin nooit in zware problemen, maar slaagde er slechts moeizaam in een vuist te maken. Het venijn zat echter in de staart. In de slotminuten zorgde Diallo voor een verrassing die kon tellen. Eerst nam hij met een lage knal de gelijkmaker voor zijn rekening, drie minuten later poeierde hij het leer onhoudbaar voorbij Nkela.

KFCO Beerschot-Wilrijk: Nkela – Smet, Meeus, Portier, Santermans (86’ Schaessens) – De Beule, Pietermaat, Geudens, Losada (80’ Laureys) – Vansimpsen, Verhoeven (65’ Ventose).

Spouwen-Mopertingen: Coenen – Velagic, Haenen, L’Ortye (67’ Asselio), Mombaerts, Berger – Wang, Van Oudenhove, Dingenen (17’ Zejnilovic (51’ Ubachs)) – Diallo, Timmermans.

Doelpunten: 35’ Vansimpsen 1-0, 81’ en 84’ Diallo 1-1 en 1-2.

Gele kaarten: 12’ De Beule (gevaarlijk spel), 76’ Wang (haakfout), 77’ Mombaerts (protest), 90’ Coenen (tijd rekken), 93’ Velagic (duwfout).

Scheidsrechter: Gleton.

Toeschouwers: 2.300.