WEDSTRIJDVERSLAGEN 2014-2015

 

Wedstrijdverslagen 2014-2015

30ste speeldag SPM 3 - 4 Esperanza Pelt

Bijzonder weinig volk in het Norbert Beulsstadion, waar voor beide ploegen niets meer op het spel stond. Toch kregen de schaarse kijkers een aangename partij voorgeschoteld. Esperanza Pelt moest in het eerste halfuur de dominantie van de thuisploeg ondergaan en mocht blij zijn dat het rond het halfuur maar 2-0 was.

“We hadden problemen met hun lopende mensen, vooral met Wang en Dingenen”, gaf Patrick Witters toe. “De voorsprong van Spouwen-Mopertingen was verdiend. Gelukkig kwamen we net voor de pauze op 2-1. Dat maakte een wereld van verschil. Daarna hebben we laten zien dat er nog wel wat benzine in de tank zit.”

“We gaan van de eindronde iets moois maken. Promoveren moet niet, maar mag. Onze kern is klaar voor volgend seizoen. In vierde nationale kunnen we zeker weer een rol van betekenis spelen. Stel dat we naar derde gaan, dan zullen we wel zien of nog iets mogelijk is op de transfermarkt.”

De thuisploeg verloor voor de vijfde keer op rij. “Jammer”, zuchtte Stijn Haesen, die voor het eerst aan de aftrap kwam. “Als het 2-2 was gebleven, dan had ik het gevoel dat ik de ploeg met mijn goal en assist iets had bijgebracht.” De 19-jarige student orthopedagogie heeft net zijn derde jaar bij Spouwen-Mopertingen achter de rug. Voordien speelde hij bij Kesselt, Tongeren en Veldwezelt. “Volgend seizoen wil ik een stap dichter bij de A-ploeg komen”, benadrukt hij.

Spouwen-Mopertingen speelde een verdienstelijke partij en bouwde in de eerste periode via debutant Haesen en Timmermans (op een assist van Haesen) een 2-0-voorsprong uit, maar gaf die in de eerste minuut voor en na de pauze uit handen. Dumont scoorde twee keer. Eerst zette hij een penalty om na een onnodige fout van Haenen, daarna kopte hij mooi binnen op voorzet van Kelchtermans. Net na een dubbele wissel bij de thuisploeg klom Pelt op voorsprong dankzij een kopbal van Frederix. Daniels maakte er met een vrije trap 2-4 van, Timmermans scoorde nog tegen.


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Coyette; Velagic, L’Ortye, Haenen, Zejnilovic; Haesen (83’ Boelen), Karakoruk (67’ Mololi), Dingenen, Wang; Baidjoe (83’ Appeltans), Timmermans

ESPERANZA PELT: Mertens; Rombouts, Hensen, Goossens (73’ Grevendonck), Daniels; Kelchtermans, Vandebroek, Janssen, Frederix (90’ Van de Craen); Dumont, Meeus (83’ Vandebroek)

DOELPUNTEN: 18’ Haesen 1-0, 35’ Timmermans 2-0, 45’ Dumont 2-1 (penalty), 46’ Dumont 2-2, 84’ Frederix 2-3, 88’ Daniels 2-4, 90’ Timmermans 3-4

GELE KAARTEN: Haenen, Mertens, Zejnilovic

TOESCHOUWERS: 150

29ste speeldag Bilzerse Waltwilder 3 - 1 SPM

In een typische eindeseizoenswedstrijd vielen de doelpunten uit de lucht. Winkels devieerde onhandig een voorzet van Ubachs in eigen doel: 1-0. Tien minuten later kopte een vrijgelaten Geurts nummer twee tegen de netten. Pas na een uur zette Timmermans Maarten Dingenen serieus aan het werk. De ongelukkige Winkels trok Schoubs neer in het strafschopgebied. D’Ignazio kende geen genade vanop de stip: 3-0. Kort voor affluiten lukte Timmermans de bezoekende eerredder.


BILZEN-WALTWILDER: Maarten Dingenen, Theunissen, Schoubs, Tits, Branckaerts, Swijngedouw, Geurts, Ubachs (66’ Watson), Otero-Perez, D’Ignazio (83’ Palaia), Boateng (86’ Odekerken).

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Coyette, L’Otye, Wang (83’ Boelen), Baidjoe, Martijn Dingenen, Timmermans, Mololi (63’ Haesen), Winkels, Menkiawi (37’ Karakoruk), Haenen, Zejnilovic.

DOELPUNTEN: 26’ Winkels (own-doelpunt) 1-0, 35’ Geurts 2-0, 74’ D’Ignazio (strafschop) 3-0, 86’ Timmermans 3-1.

GELE KAARTEN: Winkels, Watson.

SCHEIDSRECHTER: Schepers.

TOESCHOUWERS: 450.

28ste speeldag St-Lenaarts 4 - 2 SPM

Spouwen-Mopertingen verloor op het veld van Sint-Lenaarts voor de derde opeenvolgende keer. “Het was een match die de laatste maanden weerspiegelde”, zegt Jan Schoefs, die zijn ongenoegen ventileert over bepaalde spelers.

“Nee, ik ga geen namen noemen.Enkele jongens beseffen niet dat voetballen in bevordering verplichtingen inhoudt. Komen trainen, bijvoorbeeld, of na een match even nablijven om een broodje te eten met de ploegmaats. Door de goede resultaten werden veel oneffenheden met de mantel der liefde bedekt.Dat geldt ook voor de entourage. Daarin tref ik nogal wat succesmensen aan. Je ziet ze alleen als het goed gaat, al wil ik me hoeden voor veralgemening. Hier lopen ook figuren zoals Luc Janssen, onze voorzitter. Hij is er in goede en slechte tijden.”

“Het is goed dat het seizoen er bijna opzit, want door de lange degradatiestrijd van vorig jaar zijn we nu al twaalf maanden bijna onafgebroken bezig. Onder meer door de langdurige afwezigheid van Mombaerts, Voorjans, Dingenen en Timmermans moest er voortdurend geschoven worden. Desondanks kunnen we terugblikken op een goed seizoen. We werden vaak de best voetballende ploeg van de reeks genoemd. Ik wil vooral dát onthouden.”


ST-LENAARTS: Vermeylen, Van de Brul, Verheyen, Wosky, Traizi, Fasseur (90’ Verheyen), Jaspers, Lansu, Lambrechts, Verlinden, Baert.

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk (19’ ), Velagic, Lortye, Baidjoe, Dingenen, Timmermans, Mololi, Menkiawi (80’ Haesen), Haenen, Curreri (76’ Karakoruk), Zejnilovic.

Doelpunten: 4’ Lansu 1-0, 7’ Curreri 1-1, 28’ Verlinden 2-1, 55' own-goal 2-2,69’ Baert 3-2, 79’ Lansu 4-2.

Gele kaarten: Curreri, Velagic, Jaspers.

27 ste speeldag SPM 1 - 2 KFC Zwarte Leeuw

“Jammer, maar laten we niet vergeten dat we kunnen terugblikken op een mooi seizoen", sprak Jan Schoefs na de nederlaag. "We begonnen aan de competitie met een kern die was bedoeld voor eerste provinciale. Chapeau voor wat de jongens hebben gepresteerd."

Tegen Zwarte Leeuw haalden zij lang niet hun beste niveau. Spouwen-Mopertingen probeerde wel dominant te voetballen, maar stapelde de slordigheden op. Vooral de eindpass kwam zelden aan. Op het middenveld speelde Berger op een voor hem ongewone positie een ongelukkige partij.

De bezoekers voetbalden doorgaans achter de bal en waren bijzonder snel in de omschakeling. Op een van die scherpe tegenstoten trof Daas even voor het uur raak. Enkele minuten later stond het 0-2. De sterke targetspits Ven legde de bal met het hoofd panklaar voor de voeten van Braspenninckx, die zijn eerste goal van het seizoen maakte.

Het had anders kunnen lopen als Timmermans al in de aanvangsminuten niet had gemist voor een leeg doel. "Ik neem die jongen niets kwalijk. Na zes weken afwezigheid is het normaal dat de scherpte voor doel ontbrak", zei Jan Schoefs vergoelijkend.


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk; Velagic, L’Ortye, Haenen, Baidjoe; Berger, Menkiawi (69’ Zejnilovic), Curreri, Dingenen; Mololi, Timmermans

ZWARTE LEEUW: Hendrickx; Lauryssen, Vertommen, Wiegerink, Daemen; Daas, J. Adriaensen, Cornelissen, Braspenninckx (85’ N. Adriaensen), Lanslots (82’ Van Beurden); Ven.

DOELPUNTEN: 56’ Daas 0-1, 60’ Braspenninckx 0-2, 71’ Mololi 1-2.

GELE KAARTEN: 30’ Hendrickx.

SCHEIDSRECHTER: Bollen.

TOESCHOUWERS: 300

26ste speeldag KESK Leopoldsburg 2 - 1 SPM

ESK boekte een verrassende 2-1-zege op Spouwen-Mopertingen. Door de 6 op 6 passeert ESK Vosselaar naar een velige plek in de rangschikking.

Het was Mololi die de score opende na slecht uitlopen van ESK-doelman Frederix. De thuisploeg was echter de betere ploeg en voerde de druk op. Druk die net voor het uur resulteerde in een treffer van Del Freo. Hij maakte zijn eerste competitiedoelpunt door een bos van spelers. Enkele minuten later zorgde Claes voor de 2-1-voorsprong.

“Jammer dat we verloren, maar met het oog op de eindronde is er nog niets aan de hand omdat ook de concurrentie punten liet liggen”, zegt Peter Bronzwaer, assistent-coach van Spouwen-Mopertingen. “Nu wordt de thuismatch van zaterdag over een week tegen Zwarte Leeuw wel cruciaal. Dat we tegen Leopoldsburg verloren, heeft veel te maken met de staat van het veld. Dat lag zo zwaar, dat het onmogelijk was om hetzelfde combinatievoetbal als tegen Duffel op de mat te leggen. Vlak voor rust kwamen we nochtans op voorsprong en even na de pauze lieten we de kans op 0-2 liggen. Toen het 1-1 werd, gingen we kopje onder. We hadden geen antwoord op de duelkracht van het fysiek sterke Leopoldsburg.”


LEOPOLDSBURG: Frederix, Dekkers, Delande, Del Freo (80’ Ileri),, Vankrunkelsven, Claes, Remans, Smeets, Berrevoets, Krouchi, Güvenc.

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk, Velagic, Lotrye, Berger, Wang, Baidjoe, Dingenen, Mololi, Menkiawi (65’ Zejnilovic), Haenen, Curreri.

Doelpunten: 41’ Mololi 0-1, 58’ Del Freo 1-1, 65’ Claes 2-1.

Rode kaarten: 85’ Berger.

25ste speeldag SPM 1 - 0 KFC Duffel

In de strijd voor een eindrondeticket deed Spouwen-Mopertingen een uitstekende zaak. De Haspengouwers pakten tegen directe concurrent Duffel drie punten dankzij een doelpunt van uitblinker Martijn Dingenen, die in de slotminuten raak trof.

In een evenwichtige, open en aantrekkelijke partij miste Shabi al in de derde minuut een grote kans om Duffel op voorsprong te brengen. Daarna waren de beste scoringsmogelijkheden voor de thuisploeg. Rond het halfuur ging een poging van Curreri nipt naast. Even later trof Dingenen de paal. Een kwartier voor het einde knalde de aanvoerder van Spouwen-Mopertingen voor de tweede keer tegen de staak. In de slotfase werd hij toch beloond. Hij nam een subtiele doorsteekbal van Wang behendig mee en trof beheerst raak.

“Hé Martijn, ga je volgend seizoen bij Waasland-Beveren voetballen?” De 26-jarige aanvoerder van Spouwen-Mopertingen hoefde zich niet lang af te vragen waarom zijn naam plots werd gelinkt aan de Oost-Vlaamse eerstenationaler. Guido Brepoels zat in de tribune en zag dat hij een uitstekende wedstrijd speelde.

De stap van vierde naar eerste klasse is voor Dingenen wellicht wat te hoog gegrepen, maar het zou verbazen mocht er de komende weken en maanden voor hem geen interesse zijn. Hij scoorde al dertien keer en is week na week bij de betere spelers. Tegen Duffel was hij bij vrijwel iedere aanval betrokken en trof hij twee keer de paal.

“Ik dacht al dat de bal behekst was”, lachte hij na afloop. “Gelukkig ging hij er op het einde toch nog in. Ik denk dat onze overwinning verdiend is. Dankzij een goede organisatie gaven we nauwelijks wat weg. Sinds enkele weken speelt Menkiawi voor de verdediging. Hij is stevig in de duels en sterk met het hoofd. Hij brengt meer evenwicht in de ploeg.”

“De eindronde is een stukje dichterbij, maar we zijn er nog lang niet. Volgend weekend moeten we bevestigen tegen Leopoldsburg. Een van onze troeven is de uitstekende groepssfeer. Er is bijna elke week iets te doen. Donderdag eten we friet-biefstuk omdat we vorige week wonnen tegen Wellen. Het zijn onder meer die extraatjes die het hier zo leuk maken. Ik zie dan ook geen reden om volgend seizoen elders te voetballen.”


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk; Velagic, Haenen, L’Ortye, Berger; Wang, Menkiawi, Curreri, Dingenen; Baidjoe (90’ Nijs), Mololi (88’ Zejnilovic) .

DUFFEL: Verschueren (85’ Hofmans); Moeyersons, Van den Brande, Verachtert, Vanderheyden; Huygen, Gloub, Rijmenams, Van Asten; Shabi (69’ Vets), Spreutels.

DOELPUNTEN: 84’ Dingenen 1-0.

GELE KAARTEN: 69’ Dingenen, 88’ Moeyersons.

TOESCHOUWERS: 350.

24ste speeldag KVK Wellen 1 - 5 SPM

Wat beloofde een spannende wedstrijd te worden, liep op de klippen in de 23ste minuut toen Crescente en Sogütcü vervroegd mochten gaan douchen. Spouwen-Mopertingen profiteerde optimaal van deze numerieke meerderheid en maakte er een doelpuntenkermis van.

In het begin van de partij leek er nochtans geen vuiltje aan de lucht. Het spel ging goed op en neer, beide teams creëerden kansen en de sfeer zat goed. Een derby zoals het hoorde. “We kwamen net goed in de match en toen ik zag dat de scheidsrechter rood in de lucht stak, zakte ik door de grond van verbijstering. Volgens mij was er niet meer aan de hand dan een ordinaire botsing,” treurde doelman Crescente, “Ook de woordenwisseling waarvoor Ishan (Sogütcü) rood kreeg, viel te vermijden. Het is echt jammer. Ik zou nooit arbiter willen worden,” lachte hij nog groen. Dingenen zette de daaropvolgende strafschop feilloos om en Spouwen-Mopertingen stond plotsklaps 0-1 voor tegen negen tegenstanders. De aanvoerder hield er een andere mening op na: “Crescente haalde mij onderuit en Mesanovic floot terecht penalty. Maar geel volstond voor mij. Ik begrijp het protest. Hij heeft met die twee rode kaarten de partij kapot gefloten. Toch ben ik uiteraard tevreden met de drie punten.”

Wellen verweerde zich hevig en hield verdienstelijk stand. Van Caubergh mikte nog op de lat en Spouwen kwam niet tot kansen. Uiteindelijk brak Baidjou op aangeven van Mololi toch de ban. Hij maakte zijn eerste doelpunt uit een reeks van drie. “Zij hebben zich niet ingegraven en zo viel er veel ruimte in de voorlinie, al liep het tegen negen stevige Wellenaars niet meteen van een leien dakje,” merkte Baidjou op. Aan de kant van de thuisploeg koesterde men zelfs even nog hoop toen Bieniek de 1-2 binnenprikte. Baidjou drukte die sprankel abrupt de kop in met nummers twee en drie: “Ik heb er lang op moeten wachten en dan voelt een hattrick natuurlijk fantastisch. Mijn aantal komt nu pas op vier, maar aan het einde tellen alle goals. Het is ook de verdienste van de ploeg, want we zijn niet in een zetel gaan zitten en hebben gevoetbald tot het einde.” Velagic strooide in de allerlaatste minuut nog wat zout in de wonde en haalde snoeihard uit. Daarmee legde de rechtsachter de 1-5 eindstand vast. Het wegwerpgebaar van Wellen-coach Van Hout bij het verlaten van de kleedkamers sprak boekdelen.


Wellen: Crescente, Droogmans, Clerinx, Van Caubergh (78’ Henderix), Sogütcü, Borghs, Meekers, Bieniek, Sleypen (23’ Ghijsens), Zevne, Missotten

Spouwen-Mopertingen: Van Eyck, Velagic, L’Ortye, Berger, Wang, Baidjoe (82’ Boelen), Dingenen, Zejnilovic, Mololi (80’Haesen), Menkiawi (38’ Nijs), Haenen

Doelpunten: 25’ Dingenen 0-1, 50’ Baidjoe 0-2, 60’ Bieniek 1-2, 65’ Baidjoe 1-3, 73’ Baidjoe 1-4, 90’ Velagic 1-5.

Gele kaarten: Menkiawi, Droogmans, Zevne, Clerinx, Van Caubergh, Bieniek, Velagic.

Rode kaarten: 23’ Crescente, 23’ Sogütcü (2x geel).

TOESCHOUWERS: 300.

23ste speeldag SPM 1 - 1 VC Herentals

In de strijd voor een eindrondeticket liet Spouwen-Mopertingen tegen hekkensluiter Herentals twee kostbare punten liggen. De gasten kwamen rond het uur op voorsprong dankzij een strafschopgoal van Van de Kerkhof, maar in de slotminuten maakte Haenen van dichtbij gelijk.

Na afloop werd gevloekt in de kleedkamer van de thuisploeg. Spouwen-Mopertingen bepaalde haast doorlopend de spelrichting en dwong ook de beste kansen af, maar doelman Doino van Herentals speelde een bijzonder sterke match. Bovendien kwamen Baidjoe en Mololi, de twee spitsen van geel-blauw, nauwelijks in het stuk voor.

"De match had al in de eerste helft gespeeld moeten zijn”, zuchtte trainer Jan Schoefs. “Karakoruk en Dingenen lieten allebei een geweldige kans liggen. Als zij hadden gescoord, konden de boeken bij de rust dicht. Nu mogen we nog blij zijn met een gelijkspel. Dat tegendoelpunt was overigens vermijdbaar. Maar kom, we zullen de overbodige penaltyfout van Karakoruk maar als een jeugdzonde beschouwen”, aldus Schoefs.


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk; Velagic, Haenen, Winkels, Berger (88’ Menkiawi); Dingenen, Wang, Curreri (64’ Zejnilovic), Karakoruk (66’ Haesen); Mololi, Baidjoe

HERENTALS: Doino; Verdonck, Thomassen, Van Doninck, Verberne; Dillen (90’ Hoefnagels), Van Leerdam, Mariën, De Swert; Vlaeymans (90’ Van Roosbroeck), Van de Kerkhof

DOELPUNTEN: 65’ Van de Kerkhof (penalty) 0-1, 83’ Haenen 1-1

GELE KAARTEN: 18’ Karakoruk, 39’ Verberne, 63’ Curreri, 79’ Velagic, 84’ Vlaeymans, 86’ Doino

TOESCHOUWERS: 200.

22ste speeldag RC Hades 0 - 1 SPM

Na de studieronde was de eerste kans voor de bezoekers. Dingenen zette Gijbels voor het eerst aan het werk. Het overwicht van de bezoekers leidde op het halfuur tot de enige goal. Karakoruk bediende Wang en die aarzelde niet. Hades reageerde met twee goede kansen. In de tweede helft voerde Hades het commando. Tweemaal Ubachs, Yildiz en Choua kregen de kansen maar telkens lag Van Eijk in de weg.

Spouwen-Mopertingen gaat verder op de ingeslagen weg. Het pakte tegen Hades zijn tweede opeenvolgende zege en doet weer helemaal mee met het achtervolgend peloton op Pelt en Beerschot. Hades slikte een tweede thuisnederlaag op korte tijd en verliest zijn derde plaats aan City Pirates.

Knappe zege van Spouwen-Mopertingen. Al was een draw een meer gerechtvaardigd resultaat geweest. Vooral op basis van een sterke tweede helft verdiende Hades een punt. Dat vond ook Andreas Ubachs, die in de tweede helft meermaals aan het kanon stond. “Hun keeper heeft vandaag de drie punten gepakt. We raakten gewoon niet voorbij die kerel na rust. De kleedkamer zit in zak en as. Als je dit kan brengen zonder Schoofs, Maes en Thys en Derin maar toch met lege handen achterblijft, doet dat extra pijn. Ik ben hier niet goed van”, besloot Ubachs.

De verantwoordelijke voor de frustratie bij Hades was doelman Collin van Eijk van Spouwen-Mopertingen. De Nederlander relativeerde zijn sterke prestatie. “Ik heb een paar balletjes moeten pakken in de tweede helft. Na een goede eerste helft van ons, was het te verwachten dat we na rust onder druk kwamen te staan. Een pluim voor mijn team dat we na het uitvallen van Timmermans en Menkiawi toch stand hielden. Voor mij is dit heerlijk, joh. 0-1 winnen, mooier kan toch niet voor een doelman”, besloot Van Eijk in een sappig Nederlands accent. Van Nederland gesproken. De winnende goal was ook van Hollandse makelij. Getekend, Edje Wang. “Vandaag was het vechten. We hebben net iets meer strijdlust getoond dan Hades en dan verdien je ook de zege”, vond Wang.


HADES: Gijbels, Derin (17’ Yildiz), J. Spitz, Philipsen, Vanvoorden, Bilican, Claes (74’ Choua), Baccarella, Ubachs, A. Spitz, Ven (44’ Cavus).

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk, Velagic, L’Ortye, Berger, Wang, Dingenen, Timmermans (24’ Snyders), Mololi Leta (71’ Baidjoe), Menkiawi (26’ Karakoruk), Haenen, Curreri.

Doelpunt: 30’ Wang 0-1.

Gele kaarten: Karakoruk, Baccarella, L’Ortye, Snyders.

TOESCHOUWERS: 250.

21ste speeldag SPM 2 - 0 KVV Vosselaar

Dankzij goals van Mololi en Baidjoe behaalde Spouwen-Mopertingen zijn eerste zege sinds 13 december. Vosselaar bood in de tweede periode een stevige repliek, maar geraakte niet voorbij doelman Van Eijk. De overwinning was zeker niet gestolen, al kon Vosselaar op basis van een sterke tweede helft aanspraak maken op een punt. De thuisploeg had voor de pauze wel veldoverwicht, maar de beste kans was aan de overzijde voor Nijs. De lange middenvelder miste onbegrijpelijk. Dat brak hem zuur op, want vlak voor de onderbreking opende Mololi op aangeven van Velagic de score.

Na de rust ging Vosselaar resoluut op zoek naar de gelijkmaker. Hendryckx was er twee keer dicht bij, maar de lat en doelman Van Eijk stonden in de weg. Enkele minuten voor het eindsignaal maakte Baidjoe er 2-0 van.


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk; Velagic, Haenen, L’Ortye, Berger; Wang, Menkiawi, Curreri (74’ Snyders), Dingenen; Baidjoe (89’ Winkels), Mololi (90’ Karakoruk).

VOSSELAAR: Vervoort; Sas, Defossez, Engelen, Thijs (64’ Krajisnik); Hendryckx, Vaes (88’ Julien), Havermans, Nijs; Thijssen, Jansen.

DOELPUNTEN: 45’ Mololi 1-0, 87’ Baidjoe 2-0.

GELE KAARTEN: 67’ Havermans, 69’ Menkiawi.

TOESCHOUWERS: 200.

20ste speeldag Witgoor Sport Dessel 2 - 1 SPM

Spouwen-Mopertingen wacht nog altijd op zijn eerste zege van 2015. Op het veld van het bedreigde Witgoor Sport verloren de Haspengouwers voor de derde keer op rij. “Als er één ploeg verdiende te winnen, dan waren wij het”, zegt Didier Haenen.

Het is al van 13 december 2014 geleden dat het team van Jan Schoefs nog eens de volle pot pakte. De puntenoogst na de winterstop bedraagt 1 op 12. Vooral scoren is een groot probleem. Gisteren kon de coach van geel-blauw weer een beroep doen op het aanvalsduo Curreri-Timmermans, maar dat mocht niet baten.

“We speelden nochtans geen slechte match”, zegt Haenen. “We hadden de eerste helft volledig in handen en dwongen ook kansen af, maar hun keeper speelde een wereldpartij. Hij haalde zeker vier onmogelijke ballen uit zijn doel. Toen zij na de rust twee keer scoorden, werd het moeilijk.”

“Het wordt lastig om nog een eindrondeticket te pakken, maar we moeten daar nu niet te hard op focussen en de situatie gewoon van match tot match bekijken. Onze eerstvolgende opdracht is de thuiswedstrijd tegen Vosselaar. Die moeten we winnen. We kunnen geen verstoppertje meer spelen.”


WITGOOR: Swinkels, Roos (87’ Huygens), Gielen, Claes, Coeckelberghs, Modubi, Geukens, Vanarwegen, Kayademir, Wijnen, Schijvenaars.

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eyck, Velagic, Lortye, Bergers, Wang, Baidjoe, Dingenen, Timmermans, Winkels (68’ Menkawi), Haenen, Curreri.GELE KAARTEN: Timmermans, Roos, Gielen, Claes, Schijvenaars.

DOELPUNTEN: 55’ en 70’ Schijvenaars 1-0 en 2-0, 85’ Dingenen 2-1 (pen)

19de speeldag : SPM 1 - 2 Lyra

Spouwen-Mopertingen leed tegen Lyra zijn eerste thuisnederlaag. Het team van Jan Schoefs speelde een degelijke eerste helft en kwam vlak voor de pauze verdiend op voorsprong, maar was onherkenbaar na de rust.

Jan Schoefs was zo verontwaardigd over het verlies, dat hij de persbabbel overliet aan Peter Bronzwaer. “In de tweede helft gingen we onnodig voor de bal lopen”, zei de assistent-coach van Spouwen-Mopertingen. “Bij de tweede tegengoal lag alles open. Doodjammer, deze nederlaag hebben we aan onszelf te wijten.”

Het begon nochtans goed voor de Haspengouwers, die in de eerste periode vrijwel doorlopend de spelrichting bepaalden. De openingsgoal bleef lang uit omdat een vrije trap van Dingenen op de lat belandde en Winkels een kopkans miste. Maar net voor de onderbreking was het toch raak. Tanghe loste een poging van Koubali, Mololi trof raak in de rebound. Verbert deed de match nog kantelen. Eerst maakte hij gelijk met een lage knal, twintig minuten later maakte hij na een fraaie dubbelpass met Schaessens zijn tweede van de avond.


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk; Velagic, L’Ortye, Winkels (66’ Snyders), Berger; Karakoruk, Haenen, Wang, Dingenen; Koubali (70’ Baidjoe), Mololi.

LYRA: Tanghe; Balbi, Van den Brande, Ory, Obbers; Janssens, Van Parijs, Oteng (46’ Kennes), Blommaerts; Verbert, Schaessens (76’ Vos).

GELE KAARTEN: 24’ Janssens, 30’ Wang, 49’ Van Parijs

TOESCHOUWERS: 250

18de speeldag Beerschot-Wilrijk 2 - 1 SPM

beeldverslag

Schoefs stuurde zijn team met aanvallende intenties het veld op. De thuisploeg was verrast door die aanpak en geraakte nog voor het kwartier op achterstand. Na een fout van Portier op Curreri trof Dingenen raak vanop de stip: 0-1. Rond het halfuur kwamen de gastheren langszij via Muñoz Herrera. Kort na de pauze kreeg ook Beerschot-Wilrijk een strafschop. L’Ortye haakte Dermaut, Daal miste niet. Timmermans kreeg nog rood voor een vermeende schwalbe.

Spouwen-Mopertingen leed tegen titelkandidaat Beerschot zijn tweede nederlaag, maar mocht het Kiel met opgeheven hoofd verlaten. “De onterechte uitsluiting van Timmermans was een kantelmoment”, zegt aanvoerder Martijn Dingenen.

In vergelijking met de thuismatch tegen Bree wijzigde trainer Jan Schoefs zijn team op maar liefst vijf plaatsen. Coyette, Karakoruk, Mololi en Nijs vielen naast de ploeg, Baidjoe was geschorst. Zij werden vervangen door het weer speelgerechtigde duo Van Eijk-L’Ortye, Winkels, Velagic en de debuterende Nederlandse aanwinst Koubali. Ondanks al die wijzigingen speelde Spouwen-Mopertingen een uitstekende wedstrijd.

“Wij waren de betere ploeg”, benadrukt Martijn Dingenen. “Bij de thuisploeg wisten ze soms niet wat ze moesten doen. Het gebeurde geregeld dat ze de bal zo maar wegtrapten. We konden minstens aanspraak maken op een punt, maar de scheidsrechter besliste er anders over.”

“De Smedt maakte een overduidelijke strafschopfout op Timmermans. Bij Beerschot gaven ze dat ook toe, maar de ref vond dat het een schwalbe was en stuurde David met een tweede gele kaart naar de kleedkamer. Als we een terechte penalty hadden gekregen en met elf waren gebleven, had ik het nog wel eens willen zien.”

“Trouwens, zelfs met tien man kwamen we nog enkele keren in de buurt van de gelijkmaker. Met één op zes doen we een slechte zaak in de strijd voor een eindrondeticket, maar toch zie ik het nog helemaal zitten. Wij spelen soms zo dwingend dat de tegenstander verplicht is zich te laten inzakken. Wij hebben nog geen enkel punt te veel gekregen. Hopelijk zit het volgend weekend tegen Lyra wél mee.”


BEERSCHOT-Wilrijk: Snyders; Snoeys, Meeus, Portier, Nicot; Schaessens (90’ Van der Linden), De Smedt, Baert (66’ Laevaert), Muñoz Herrera; Dermaut (75’ Nijs), Daal.

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk; Velagic, Haenen, Winkels (66’ Mololi), Berger; Koubali, L’Ortye, Wang, Dingenen; Curreri, Timmermans.

DOELPUNTEN: 12’ Dingenen (strafschop) 0-1, 34’ Muñoz Herrera 1-1, 54’ Daal (strafschop) 2-1.

GELE KAARTEN: Portier, Nicot, L’Ortye.

RODE KAART: 59’ Timmermans (2x geel).

TOESCHOUWERS: 5.650

17de speeldag SPM 1 - 1 KSK Bree

Hekkensluiter Bree pakte verdiend een punt bij koploper Spouwen-Mopertingen en nam daarmee gedeeltelijk revanche voor de 0-5-thuisnederlaag in de heenmatch. “Ik ben erg tevreden over de prestatie. Mijn ploeg toonde 100 procent organisatie en 200 procent inzet”, zei coach Patrick Creemers.

De thuisploeg bepaalde vrijwel doorlopend de spelrichting, maar de bezoekers speelden erg compact en schakelden snel om. Dat resulteerde in de openingsfase in een uitstekende kans voor Berben en een kopbal van Bauduin op de lat. Spouwen-Mopertingen repliceerde met een schot van Mololi op de dwarsligger. In de daaropvolgende fase trof Vandeberg raak met een vrije trap. Even voor het uur kwam de thuisploeg langszij via Mololi, die na een afgeweerd schot van de sterk spelende Timmermans in de rebound raak trof. Daarna zakte het spelniveau en was er nog slechts sporadisch gevaar.

Spouwen-Mopertingen grossiert in gelijke spelen. Al voor de negende keer dit seizoen geraakten de Haspengouwers niet verder dan een puntendeling. Veel meer zat er tegen Bree ook niet in. Te veel spelers bleven onder hun niveau. “Misschien hebben we tijdens de winterstop wat te intensief getraind”, sprak trainer Jan Schoefs. “We zaten niet echt fris. Bovendien is het na de jaarwisseling altijd even zoeken om weer in het ritme te komen. Achteraf kan je de vraag stellen of ik Dingenen na zijn langdurige blessure niet beter op de bank had gehouden, maar ik vond hem een vrij degelijke match spelen.”

“Een gelijkspel op eigen veld tegen de rode lantaarn is een teleurstellend resultaat, maar voor hetzelfde geld verloren we. Volgend weekend gaan we op bezoek bij Beerschot. Een lastige opdracht, maar mogelijk is onze Nederlandse aanwinst Koubali dan speelgerechtigd. Jammer genoeg kan ik geen beroep doen op Baidjoe, die zijn derde gele kaart kreeg.”


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Coyette; Nijs (78’ Velagic), Haenen, Berger, Baidjoe; Karakoruk, Wang, Curreri, Dingenen; Mololi, Timmermans

BREE: Forier; Janssen, Bauduin, M. Bloemen, Vandeberg; Berben (90’ Maes), Bo¬gaerts, Creyns, Daniels, G. Bloemen (84’ Bollen); Didden (75’ Thissen).

DOELPUNTEN: 31’ Vandeberg 0-1, 55’ Mololi 1-1.

GELE KAARTEN: Berben, Baidjoe, Forier, Bollen, Bogaerts

16de speeldag City Pirates Antwerpen 0 - 1 SPM

beeldverslag

Een vroeg doelpunt van Timmermans volstond voor Spouwen-Mopertingen om op het veld van City Pirates de drie punten mee te pakken. Een verrassende overwinning, want trainer Jan Schoefs moest achterin vier titularissen missen.

Bovenop de langdurige blessures van Snyders en Mombaerts kwam dit weekend de schorsing van het duo Berger-Haenen. Daardoor moest Jan Schoefs een noodverdediging in elkaar timmeren. De aanvallers Baidjoe en Nijs speelden op de flanken, Winkels en de net herstelde Velagic vormden het centrale duo, L’Ortye fungeerde als buffer voor de defensie. “Het klikte vanaf de eerste minuut”, preciseert Schoefs. “Ik moet een pluim geven aan jonge gasten als Winkels, Nijs, Velagic en Karakoruk, die je bijna wekelijks ziet groeien. Ook de meer ervaren L’Ortye deed het uitstekend.”

“Omdat we met 0-1 de rust ingingen, verwachtte ik een offensief van de thuisploeg. De stormloop bleef uit omdat bij ons alles goed zat. We zochten altijd naar de voetballende oplossing en dwongen nog vier à vijf kristalheldere kansen af. Ik kan dan alleen maar zeggen dat ik als een tevreden trainer de winterstop inga.”


CITY PIRATES: Ledent, Seiffermann, Budts, Van Dooren, Bossier, Delalieux (73’ Van Den Bogerd), Nesen (52’ Vissers), Flebus, El Marchouhi (67’ Van Hove), Sababti, El Jattari.

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk, Velagic, Lortye (87’ Bruggen), Winkels, Nijs, Baidjoe, Karakoruk, Wang, Curreri (89’ Haesen), Timmermans, Mololi Leta (84’ Menkiawi).

Doelpunten: 20’ Delalieux 0-1 (owngoal).

Gele kaarten: Seiffermann, Curreri, Sababti, Budts, Lortye.

15de speeldag Esperanza Pelt 3 - 1 SPM

beeldverslag

Pelt en Spouwen-Mopertingen maakten er zaterdag een leuke wedstrijd van. De bezoekers deden goed mee, maar in de tweede helft maakte Esperanza het verschil. Pelt kroont zich zo tot herfstkampioen.

Van Eijk had een wereldsave in huis op een knal van Niels Vandebroek. Aan de overzijde krulde L’Ortye een vrije trap mooi langs het muurtje (0-1), op slag van rust maakte Dumont gelijk. Daniels maakte er na een lange solo 2-1 van. Na rood voor Van Eijk nam Kelchtermans alle twijfels weg.

Wij groeien weer naar ons beste niveau”, zei smaakmaker Jan Smolders. Super hoe hij Mathias Kelchtermans de derde treffer aanreikte. Hij verdoezelde niet dat de 5-0 van Wellen nog wel eens oprispt. “Om dat weg te cijferen moet je resultaten neerzetten en in die zin is de overwinning tegen het ongeslagen Spouwen-Mopertingen een goede zaak. Wij hadden het in de eerste helft nochtans niet onder de markt. Wij kwamen achter, maar bleven erin geloven. Met lange ballen spelen, is niet ons spel. De tweede helft kreeg Spouwen het niet meer belopen en kwamen wij er voetballend uit. Op hun goal na kregen ze amper kansen. Als wij bij de les hadden gebleven, was de score hoger.” Jasper Daniels zat mee aan het feest. “Zeker verdiend. Die 3-1 geeft een goed gevoel. Nog eens kunnen scoren (het was al van tegen Bilzen geleden) deed mij goed. Met 24 op 24 in eigen huis staan wij terecht bovenaan, maar wij zijn er nog niet.”

Kapitein Didier Haenen van Spouwen-Mopertingen reageerde ontgoocheld: “Die gelijkmaker was een opdoffer. Dumont mag je zo’n kans niet geven. Maar voor de rust waren wij minstens de evenknie van Pelt. Ze hebben natuurlijk wel hun thuisreputatie, he.”

De uitsluiting van Collin Van Eijk was dom. Er was geen gevaar mee gemoeid. Wellicht was het de adrenaline. Maar wij moesten een kwartier verder met een man minder en onze derde keeper Bjarne Bellen moest in doel. Onze record-reeks van 23 ongeslagen wedstrijden is voor de statistieken.”


ESP. PELT: Mertens, Hensen, Houben, Meeus, Dumont , Smolders (88’ Janssen), N. Vandeboek (75’ Kelchtermans), Goossens, Rombouts, Daniels, Frederix.

SPOUWEN-MOPERTINGEN : Van Eijk, L’Ortye, Berger, Wang, Baidjoe, Timmermans, Curreri, Winkels (60’ Mololi Leta, 75’ Bellen), Karakoruk (65’ Velagic), Haenen, Nijs.

Doelpunten: 25’ L’Ortye 0-1, 44’ Dumont 1-1, 55’ Daniels 2-1, 80’ Kelchtermans 3-1.

Gele kaarten: Smolders, Berger, Timmermans, Curreri, Winkels, Haenen. RODE KAART: 75’ Van Eijk.

14de speeldag SPM 2 - 1 St.-Lenaarts

Met enkele minuten vertraging, want zijn installatie had even een zwak moment, kon stadionspeaker Theo Somers dan toch het doelpunt van Joel Mololi kenbaar maken. Een doelpunt dat velen niet meer verwachtten, maar op niet minder vreugde onthaald werd bij de thuisploeg.

Een fel genadicapte thuisploeg, met niet minder dan 7 titularissen in de ziekenboeg en dus in een onuitgegeven opstelling, wachtte geduldig op de eerste mogelijkheid. Sint Lenaarts, beducht voor de snelle prikken van de kleine jongens voorin, durfde ook al niet hoog te spelen en het werd dan ook een lange studieronde. Een zwaar schot van Abbou werd door Van Eijk uit de kruising getikt, een lange ren van Baidjoe en een acrobatische poging van Curreri, bleken tot halfweg de eerste doorgang de enige mogelijkheden. Tot dan Timmermans op links het gashendeltje opendraaide, zijn bewaker afschudde en het leer voor doel schoof, waar de inlopende Wang de bal kon binnenschuiven. Lang mocht de thuisploeg van die voorsprong evenwel niet genieten, want bij de eerstvolgende hoekschop en met de bezoekende torens allemaal in stelling, wezen de bordjes ook meteen 1-1. Na de rust bleef de studieronde aanhouden, tot Karakoruk met een slim pasje Mololi wegstuurde, die met links in de korte hoek binnenprikte.


SPOUWEN MOPERTINGEN: Van Eijk, Berger, Haenen, Baidjoe, Winkels, Timmermans (93' Bruggen), Nijs (84' Haesen), Mololi (88' Diren), Karakoruk, Curreri, Wang.

SINT LENAARTS: Vermeylen, Van de Brul, Michiel Verheyen, Van der Zyp, Traizi, Abbou (67' Baert), Jaspers, Lansu, Lambrechts, Verlinden, Jago Verheyen.

DOELPUNTEN: 23' Wang (1-0), 26' Van de Brul (1-1), 84' Mololi (2-1).

Gele kaarten: Timmermans, Van der Zyp, Michiel Verheyen, Lambrechts.

13de speeldag KFC Zwarte Leeuw 3 - 3 SPM

Spouwen-Mopertingen pakte op het veld van Zwarte Leeuw een gelijkspel en de teleurstelling was groot. Geel-blauw speelde tachtig minuten met tien man en incasseerde pas in blessuretijd de gelijkmaker.

“We hadden altijd moeten winnen”, aldus assistent-coach Peter Bronzwaer . “Als je eerst met 0-2 voorstaat en daarna met 1-3, verwacht je dat je met de drie punten naar huis gaat. Het was heel zuur om op de valreep nog een doelpunt binnen te krijgen. Een kwartier lang was het muisstil in de kleedkamer. Maar over het spelniveau en de inzet konden we alleen maar supertevreden zijn. De jongens verdienden tien op tien.”

“Na tien minuten moesten we al met tien man verder, maar op de rode kaart voor Winkels viel weinig aan te merken. Hij verkeek zich op een bal en trok de doorgebroken man neer. Helemaal op het einde werd ook L’Ortye uitgesloten met een tweede gele kaart. Dat betekent dat we hem zondag tegen Sint-Lenaarts moeten missen. Een streep door de rekening, want we zitten achteraan al heel krap.”


ZWARTE LEEUW: Hendrickx, Lauryssen, Schrauwen, Daemen, Mathieu (56’ Lanslots), Vertommen, Weyten (77’ Van den Putte), Adriaensen, Cornelissen (42’ Soffers), Daas, Ven.

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk, Winkels, Haenen, Berger, Baidjoe (90’ Mololi Leta), L’Ortye, Wang, Curreri, Karakoruk, Nijs, Timmermans.

Doelpunten: 19’ Timmermans 0-1, 31’ Haenen 0-2, 34’ Schrauwen 1-2, 52’ Lortye 1-3, 65’ Lanslots 2-3, 90’ Ven 3-3.

Gele kaarten: 35’ Schrauwen, 36’ Haenen, 40’ Curreri, 69’ Lanslots, 84’ Wang, 89’ Ven.

Rode kaarten: 9’ Winkels, 90’ L’Ortye (2x geel).

12de speeldag SPM 1 - 1 KESK Leopoldsburg

Spouwen-Mopertingen blijft ook na twaalf matchen ongeslagen, maar daarmee konden de Haspengouwers niet helemaal tevreden zijn. Zij dwongen genoeg kansen af om vlot te winnen, al moet gezegd dat rode lantaarn Leopoldsburg geen onaardige match speelde en ook enkele keren dreigend uithaalde.

In een genietbare derby kwam Leopoldsburg vroeg op voorsprong dankzij Remans. De thuisploeg leek van slag en ontwikkelde een te laag tempo om de gasten in de problemen te brengen. Nijs kreeg wel drie keer de kans om zijn ploeg langszij te brengen. Net voor de pauze lukte het dan toch via Karakoruk, die een gave voorzet van Berger in de hoek knikte. Na de rust waren de gastheren baas, met kansen voor Nijs en Appeltans. De bezoekers dreigden op de counter en troffen in blessuretijd de lat.

Hoofdzakelijk lachende gezichten bij Leopoldsburg, waar het gelijkspel op het veld van Spouwen-Mopertingen werd gevierd alsof het een overwinning was. “Jammer dat we in de slotminuut de lat troffen, anders hadden we voor de verrassing van het weekend gezorgd”, zei Tibor Balog, die vorige maand David Sannen opvolgde als hoofdcoach. “Ik moet mijn spelers feliciteren voor de manier waarop ze tot de laatste minuut bleven knokken.”

“Ik geef toe dat we wat geluk hadden, maar vergeet niet dat ik nog maar drie weken met deze groep aan het werken ben en dat we in feite nog in de voorbereidingsperiode zitten. Toen ik het roer overnam, hadden de spelers nul komma nul fysiek. Na dertig minuten waren de batterijen leeg. Daarom moeten we er eerst voor zorgen dat de conditionele basis goed is.”

“We scoren moeilijk, maar het is positief dat we voor gevaar zorgden”, zei Jan Schoefs, de coach van de thuisploeg. “Nijs liet enkele kansen liggen, maar toch deed die jongen het niet slecht als vervanger van Timmermans. Hij zorgde er telkens zelf voor dat hij in scoringspositie kwam. Ook chapeau voor Winkels, die het op de rechtsachter heel aardig deed.”

“Door het ontbreken van onder andere Mombaerts en Timmermans moest ik er weer enkele jongeren bijhalen. Het is positief dat we desondanks een behoorlijke partij speelden. Daarom ben ik optimistisch gestemd voor het vervolg van de competitie. Als na de jaarwisseling iedereen weer fit is en ik een beroep kan doen op nieuwkomer Seppe Geerts, moeten we in staat zijn om bovenin mee te blijven draaien.”


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk; Winkels, Haenen, L’Ortye, Berger; Karakoruk (71’ Appeltans), Wang, Curreri, Dingenen; Nijs (76’ Mololi), Baidjoe.

LEOPOLDSBURG: Frederix; Dekkers, Gueroui, Vaes, Polat; Ileri, Smeets, Vankrunkelsven, Berrevoets; Remans, Güvenc.

DOELPUNTEN: 12’ Remans 0-1, 43’ Karakoruk 1-1.

GELE KAARTEN: Ileri, Berrevoets, L’Ortye, Karakoruk, Güvenc.

TOESCHOUWERS: 200.

11de speeldag SPM 3 - 3 Bilzerse Waltwilder VV

De neutrale toeschouwers waren gisteren ongetwijfeld de grote verliezers in deze Bilzerse derby. Ondanks dat de uitslag anders doet vermoeden, was goed voetbal ver te zoeken. Aan het hoofd van de slappe show stond scheidsrechter Germain die met een onterechte rode kaart de wedstrijd al vroeg onthoofdde. Oh ja, één iemand wreef wel in zijn handen: de lokale kassier.

De strafschop van de thuisploeg was hét sleutelmoment. De doorgebroken David Timmermans ging tegen de grond na een tussenkomst van Bilzen-doelman Dingenen. “Ik heb hem in de verste verte niet aangeraakt”, brieste Maarten Dingenen die bij die actie tegen zijn tweede rode kaart van het seizoen aanliep. “Hij heeft mijn been wel geraakt”, schreeuwde slachtoffer Timmermans zijn onschuld uit. Verbazing alom, enkele ogenblikken later trokken Timmermans en Dingenen zij aan zij richting kleedkamer van de scheidsrechter. ”Timmermans heeft tegen de ref gezegd dat ik hem niet heb geraakt. Hopelijk kom ik er vanaf zonder schorsing”, verklaarde goalie Dingenen die vol lof was over zijn vervanger, de pas 17-jarige Ruben Lambrechts. Dat theatraal vallen kan nog beter, moet Marco D’Ignazio halverwege hebben gedacht. In zijn typische stijl slalomde het slangenmens voorbij twee verdedigers om dan als een dode zwaan in het strafschopgebied neer te storten. “Na die actie was ik echt doodmoe. Daarom liet ik mij gewoon vallen. Toen ik de ref hoorde fluiten, verwachtte ik mij aan een gele kaart voor mijn schwalbe. Tot mijn verbazing wees hij naar de stip.

D’Ignazio wees de ref aan als de grote boeman van de namiddag. “Ik heb al heel wat jaren op nationaal niveau gevoetbald, maar zo een slechte leiding heb ik nog nooit meegemaakt. Hij ging oeverloos in discussie met de spelers en dreigde constant te zwaaien met gele en rode kaarten. Werkelijk de slechtste ref ooit.” Resultaat: acht gele en één rode kaart in een nochtans sportieve derby. De laatste gele kaart voor David Timmermans was heel opmerkelijk. “Die boeking was heel bewust gezocht”, verraste de snelle Waalse aanvaller. “Volgende week spelen we immers tegen Leopoldsburg. Je kan beter tegen de rode lantaarn geschorst zijn dan tegen een andere ploeg.” Met twee assists en een doelpunt was Timmermans bijna dé man van de match. “Als er één ploeg had moeten winnen, waren wij het wel. Bilzen-Waltwilder is na de rust maar éénmaal over de middellijn geweest.” Een visie die Marco D’Ignazio niet deelde. “Als we met elf tegen elf waren gebleven, wil ik het hier nog wel eens zien. Zeventig minuten met een man minder, je moet het maar doen. We hebben hier een superprestatie neergezet tegen een goede ploeg.”

”De scheidsrechter heeft de wedstrijd kapot gemaakt,” was Bilzen-Waltwilder trainer Mathieu Mertens meedogenloos over de prestatie van de Waalse ref. “Veel volk, mooi weer, twee ploegen die wilden voetballen. Alle factoren waren aanwezig om er een leuke pot voetbal van te maken maar één man heeft er anders over beslist. “Na de strafschop van Spomo heeft hij continu liggen te compenseren. Martijn Dingenen had ook een tweede gele kaart moeten krijgen. Niettegenstaande de hele heisa ben ik heel tevreden met de wedstrijd van mijn jongens. Na de 3-2 hebben we heel volwassen gereageerd en de bal niet blind naar voor getrapt. Ons opzet was hun te dwingen met de lange bal te spelen en dan geduldig te wachten op die kansjes. Als we gingen jagen, hadden we gegarandeerd nog enkele doelpunten rond onze oren gekregen. Op het einde van de rit heeft het ons wel veel krachten gekost.” Bij Spouwen-Mopertingen sprak sportief verantwoordelijke Robbie Dello van een gemiste kans. “Zeventig minuten met een man meer moet je kunnen afmaken”, was zijn staalharde conclusie. “Tegen tien is natuurlijk niet altijd makkelijk maar we zijn te slordig omgesprongen met onze kansen. Bovendien hebben we de pech dat die effectbal tegen de uitgestoken arm van Berger aanbotst. Zonder die strafschop zag ik de bezoekers niet meer terugkomen.” De vlam sloeg ook langs de lijn niet in de pan volgens Dello. “In deze derby was er helemaal geen beleving op en naast het veld. Enkel op de bank zag ik wat animo.”


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk, Velagic (38’ Nijs, 74’ Mololi), L’Ortye, Berger, Wang, Baidjoe, Martijn Dingenen, Timmermans, Karakoruk, Haenen, Curreri.

BILZEN-WALTWILDER: Maarten Dingenen, Geurts, Branckaerts, Vos (21’ Lambrechts), Swijngedouw, D’Ignazio, Odekerken, Otero Perez, Schoubs, Ubachs (74’ Cosemans), Boateng (85’ M. Theunissen).

DOELPUNTEN: 2’ Odekerken 0-1, 6’ Timmermans 1-1, 22’ Martijn Dingenen (strafschop) 2-1, 29’ D’Ignazio (strafschop) 2-2, 43’ Martijn Dingenen 3-2, 64’ D’Ignazio (strafschop) 3-3

GELE KAARTEN: Martijn Dingenen, Timmermans, Berger, Mololi, M. Theunissen, Geurts, Swijngedouw, D’Ignazio.

RODE KAART: 20’ Maarten Dingenen.

TOESCHOUWERS: 1.250.

10de speeldag KFC Duffel 2 - 2 SPM

Al na elf minuten keek Spouwen-Mopertingen tegen een 2-0-achterstand aan. Toch slaagde het erin om de ongeslagen status te behouden. “We hadden zelfs nog moeten winnen”, vond Didier Haenen.

“We begonnen echt dramatisch. Twee keer werden we geklopt door een indraaiende vrije trap. Hoewel we op voorhand wisten dat zij gevaarlijk waren op stilstaande fases was dat een klap voor ons”, zegt Haenen. ‘We hadden toch een minuut of tien nodig om te bekomen. Daarna hebben we goed kunnen pressen. Na de penaltygoal van Dingenen hadden wij het heft helemaal in handen, maar konden we voor rust niet meer echt tot kansen komen.”

Na de thee bleef het spelbeeld ongewijzigd. Spouwen-Mopertingen had de bal, Duffel bleef verdedigen. De druk nam toe maar de thuisdefensie gaf geen krimp. Tot de kwieke Timmermans na een knap nummer verdiend gelijkstelde. “We hadden nog moeten winnen. Alleen speelden we onze kansen niet goed uit”, aldus de centrale verdediger.

Spouwen-Mopertingen blijft na tien speeldagen wel de enige ongeslagen ploeg van de reeks.


DUFFEL: Hofmans, Vanderheyden, Verachtert, Gloub, Van Asten (74’ Omena), Huygen, Rijmenams (80’ Sylla), Spreutels, Shabi, Moeyersons , Mariën

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk, Nijs (74’ Mololi), Lortye, Berger, Baidjoe, Dingenen, Timmermans, Karakoruk, Haenen, Curreri, Wang

DOELPUNTEN: 7’ Huygen 1-0, 11’ Rijmenams 2-0, 33’ Dingenen (pen.) 2-1, 75’ Timmermans 2-2.

GELE KAARTEN: Baidjoe, Verachtert, Van Asten, Omena, Spreutels.

9de speeldag SPM 4 - 0 KVK Wellen

Spouwen-Mopertingen won verdiend van KVK Wellen en blijft ook na negen wedstrijden ongeslagen. De thuisploeg stond al na zeven minuten op 2-0 en voetbalde na de uitsluiting van de doelman Crescente 83 minuten met elf tegen tien.

Al na zeven minuten was de match beslist. De thuisploeg ging snel van start en opende de score via L’Ortye. Twee minuten later verdubbelde Mombaerts de voorsprong. De bezoekende doelman Crescente ging verhaal halen bij de ref, raakte hem al dan niet opzettelijk en mocht gaan douchen. Met tien tegen elf stond Wellen voor een quasi onmogelijke opdracht. Het team van interim-coach Driesmans dreigde wel enkele keren, maar Spouwen-Mopertingen scoorde na de rust nog twee keer.

Bij Spouwen-Mopertingen werd in de kleedkamer een stevig feest gebouwd. Ze zijn al negen matchen ongeslagen en dat is opmerkelijk voor een ploeg die vorig seizoen letterlijk tot de laatste minuut voor het behoud vocht. Een van de smaakmakers is Martijn Dingenen, die zaterdag al zijn vierde penalty van het seizoen binnenschoot.

“Dat is vooral de verdienste van David Timmermans”, zei de 25-jarige aanvoerder. “Hij is zo snel, dat het moeilijk is om hem in de zestien correct af te stoppen. Hopelijk maken ze nog veel fouten op hem (lacht). Het is ongelooflijk wat we meemaken. Wie had dat durven denken na een seizoen degradatievoetbal?”


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk, Velagic (46’ Nijs), Haenen, Mombaerts (46’ Winkels), Berger, L’Ortye, Karakoruk, Curreri (75’ Mololi), Dingenen, Baidjoe, Timmermans.

KVK WELLEN: Crescente, Missotten, Vinken, Meekers, Theunissen (64’ Alaerts), Slechten, Frederickx (9’ Ghijsens), Van Caubergh, Clerinx, Borghs, Sleypen (64’ Henderix).

DOELPUNTEN: 5’ L’Ortye 1-0, 7’ Mombaerts 2-0, 58’ Dingenen 3-0 (strafschop), 77’ Karakoruk 4-0

Gele kaarten: 22’ Velagic, 71’ Winkels

Rode kaart: 8’ Crescente.

8ste speeldag VC Herentals 0 - 1 SPM

Voor Spouwen-Mopertingen volstond zondagmiddag één doelpunt om de volle buit mee te graaien bij VC Herentals. De Limburgers moesten daar zelfs nog niet eens echt goed voor spelen.

VC startte sterk onder impuls van een bedrijvige Van Leerdam, maar net voor het kwartier kantelde de wedstrijd. Vervoort moest met rood van het veld na een fout op Velagic en Dingenen mikte de vrije trap mooi in de winkelhaak. De thuisploeg was danig aangeslagen, maar ook Spouwen-Mopertingen kwam niet meer verder dan een kans voor Timmermans. Na de onderbreking vielen er wel weer meer kansen te noteren. Zo had Doino schitterende reddingen in huis op pogingen van Velagic, Baidjoe, Dingenen, Wang en Timmermans. Aan de overzijde mikte Dillen nog eens naast, terwijl Van De Kerkhof ook nog twee mooie kansen liet liggen

“Het bleef erg spannend tot het einde, maar eigenlijk hadden we de match al veel eerder kunnen beslissen.”, aldus Martijn Dingenen. “We hebben de kansen echter niet afgemaakt en zo bleef het oppassen geblazen. Er kon altijd nog een bal verkeerd vallen, maar gelukkig gebeurde dat niet. Natuurlijk heeft die uitsluiting ons een flink handje geholpen, maar op basis van het aantal kansen hebben wij hier vandaag zeker verdiend gewonnen. Ik vind trouwens eerlijk gezegd dat we het voor die rode kaart gemakkelijker hadden dan erna, want VC schakelde over op lange ballen en daar hadden wij het knap lastig mee.”


VC HERENTALS: Doino, Thomassen, Van Doninck, Vervoort, Van Leerdam, Vlaeymans, Dillen (71’ Van Roosbroeck), Van Der Schraelen, Mariën, Van De Kerkhof, Verdonck (86’ Hoefnagels).

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk, Velagic, Lortye, Berger, Wang, Baidjoe, Dingenen, Timmermans, Mololi (46’ Nijs), Karakoruk (66’ Vranken), Haenen.

Doelpunt: 13’ Dingenen 0-1.

Gele kaarten: Hoefnagels, Van Eijk, Wang, Timmermans.

Rode kaart: 13’ Vervoort.

7de speeldag SPM 0 - 0 RC Hades

Acht gele kaarten, een korf kansen aan beide zijden, stevige duels en een genietbare wedstrijd: Spouwen-Mopertingen – Hades mocht er wezen en eindigde terecht op een gelijkspel. Alleen de goals ontbraken. “De toeschouwers waren de winnaars”, zei Jan Schoefs na afloop.

Ondanks het verlies van twee punten was er geen spoor van ontevredenheid bij de coach van de thuisploeg, die ook na zeven wedstrijden ongeslagen blijft. De Haspengouwers bepaalden in de eerste periode de spelrichting, maar beten zich de tanden stuk op de organisatie van Hades: een laag blok voor de verdediging en veel ruimte tussen het middenveld en Bilican, die eenzaam in spits stond.

“Wij verplichtten Spouwen-Mopertingen om met de lange bal te spelen. Zij kwamen nooit in hun normale spel”, beweerde trainer Mirko Licata. En inderdaad, de gastheren zochten vooral in de eerste helft tevergeefs naar het combinatievoetbal waarmee zij de zes voorgaande matchen behoorlijk succesvol waren

Geel-blauw dwong wel veel vrije trappen af, maar deed daar niets mee. Voorin kreeg de bedrijvige Timmermans te weinig steun van Baidjoe, die een afwezige indruk gaf. Een en ander had voor gevolg dat doelman Gijbels niet vaak aan het werk werd gezet. Ook aan de overzijde gebeurde weinig. De beste kans was voor Ven, die op slag van rust een overwaaiende bal miste aan de tweede paal.

Na de pauze veranderde het spelbeeld. Hades ging hoger voetballen en dwong in het vierde kwartier drie geweldige kansen af, maar Bilican verkwanselde ze alle drie. “Dat was nochtans niet de reden waarom ik hem naar de kant haalde. Ik wilde Jochem Spitz na zijn blessure weer een speelkans geven”, verduidelijkte Licata.

Spouwen-Mopertingen was even van slag, maar herstelde zich en ging op zijn beurt in de aanval. Daardoor viel de partij in een vermakelijk evenwicht met heel wat prangende fasen in beide doelgebieden. Onder anderen Curreri, die net als Mombaerts zijn derde gele kaart kreeg, Baidjoe en L’Ortye kwamen dicht bij de openingstreffer.

“We hadden kunnen winnen, maar ik moet toegeven dat ook Hades een paar uitstekende kansen kreeg”, zei Jan Schoefs. “Iedereen heeft genoten van de wedstrijd en dat is toch nog altijd waar het in het voetbal om gaat, niet?”


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk; Velagic, Haenen, Mombaerts, Berger; L’Ortye, Wang, Curreri, Dingenen; Baidjoe, Timmermans

HADES: Gijbels; Derin, Philipsen, Schoofs, Vanvoorden; Maes, Ven (85’ A. Spitz), Ubachs (87’ Claes), Baccarella, Yildiz; Bilican (64’ J. Spitz)

GELE KAARTEN: Wang, Mombaerts, Bilican, Baccarella, Timmermans, Ubachs, Curreri, Velagic.

6de speeldag KVV Vosselaar 1 - 1 SPM

Spouwen-Mopertingen is op het veld van Vosselaar niet verder gekomen dan een 1-1-gelijkspel. De ploeg van trainer Jan Schoefs speelde het merendeel van de wedstrijd met tien man na de uitsluiting van Van Eijk. Spouwen-Mopertingen blijft zo samen met leider Pelt de enige nog ongeslagen ploeg van de reeks.

Beide ploegen begonnen aarzelend en halfweg de eerste helft moest Spouwen met tien verder, toen de Nederlandse doelman Collin Van Eijk aan de noodrem ging hangen en Jansen neerhaalde. Invallersdoelman Coyette redde echter de strafschop van Hendrickx. Na de pauze had Vosselaar het moeilijk om zijn numerieke meerderheid uit te buiten en halfweg werd de thuisploeg zowaar op achterstand gezet. Verschaeren zag ook een strafschop in een vermeende fout van Defossez op Baidjoe en Dingenen liet de kans niet liggen. Vosselaar perste er toch nog een slotoffensief uit en helemaal op het einde zorgde Krajisnic nog voor de gelijkmaker.


VOSSELAAR: Vervoort, Sas, Engelen, Defossez (75’ Verschueren), Thys, Julien, Llapashtica, Havermans, Hannes, Jansen, Hendryckx (60’ Krajisnic).

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk, Velagic, Lortye, Berger, Wang, Baidjoe (90’ Freire), Dingenen, Timmermans (76’ Nijs), Mololi (25’ Coyette), Karakoruk, Mombaerts.

DOELPUNTEN: 69’ Dingenen (penalty) 0-1, 90’ Krajisnic 1-1.

GELE KAARTEN: Mombaerts, Velagic, Defossez, Baidjoe.

RODE KAART: 25’ Van Eijk.

5de speeldag SPM 2 - 1 Witgoor Sport Dessel

Spouwen-Mopertingen pakte tegen Witgoor zijn eerste thuiszege en blijft ook na vijf wedstrijden ongeslagen. De Haspengouwers kwamen vroeg op achterstand, maar bogen die in vier minuten om in een voorsprong.

“Er is nog lang geen reden tot euforie. We bekijken het gewoon van week tot week”, zei trainer Jan Schoefs. Zijn team is aan een mooie reeks bezig en maakte alweer indruk met een sterk matcheinde. Het begon nochtans slecht voor geel-blauw. Al na enkele minuten kwamen de bezoekers op voorsprong dankzij een penalty van Schijvenaars na een fout van Baidjoe, die onmiddellijk daarna als derde spits naar de voorste rij doorschoof. Die ingreep leverde niet het gewenste resultaat op. Na de pauze ging Spouwen-Mopertingen nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, maar de atletische gasten gaven weinig ruimte weg. In de slotfase lukte het dan toch voor de thuisploeg. Na een fraaie actie L’Ortye-Berger bracht Timmermans zijn ploeg knap langszij. Even later miste Mensah aan de overzijde een grote kans. Dat brak Witgoor zuur op, want op aangeven van L’Ortye zette de ingevallen Mololi de eindstand op het bord.

“Als we dit niveau aanhouden, kan het voor ons een heel mooi seizoen worden”, zei L’Ortye.


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk; Baidjoe, Mombaerts, Haenen, Berger; Karakoruk (90’ Velagic), L’Ortye, Wang, Dingenen; Curreri (53’ Mololi), Timmermans (90’ Freire).

WITGOOR: Van den Oever; Hoeckx, Claes, Conderaerts, Gielen; Donkor, Verdonck (57’ Coeckelberghs), Vanarwegen (75’ Huygens), Joris, Schijvenaars, Mensah.

DOELPUNTEN: 4’ Schijvenaars (strafschop) 0-1, 66’ Timmermans 1-1, 70’ Mololi 2-1.

GELE KAARTEN: 32’ Haenen, 47’ Conderaerts

TOESCHOUWERS: 200

4de speeldag Lyra 0 - 2 SPM

beeldverslag

Een sterker Spouwen-Mopertingen moest niet eens tot het uiterste gaan om zijn tweede uitzege te hamsteren op bezoek bij rode lantaarn Lyra.

De snedigere bezoekers namen de match meteen in handen, zodat de 0-1 niet uit de lucht kwam vallen. Curreri zette zich randje buitenspel door, omzeilde doelman Tanghe en schotelde Timmermans de openingsgoal voor. Nadien waren de Limburgers immer dichter bij een tweede treffer dan Lyra bij de gelijkmaker, maar doelman Tanghe hield zijn team overeind op pogingen van Curreri, Timmermans en Dingenen. Lyra stelde daar enkel een schuchter schot van Verbruggen tegenover. Na de pauze knokte Lyra zich opnieuw in de match, maar Van Hove liet de gelijkmaker pijnlijk liggen. Aan de overzijde besliste Freire de partij na knap voorbereidend werk van Dingenen.

“We trokken de lijn van onze sterke prestatie tegen Beerschot-Wilrijk gewoon door”, reageerde Timmermans. “Het was misschien enkel jammer dat we de klus niet sneller klaarden. Daar kregen we toch de kansen voor. Niettemin zijn we met deze 8 op 12 goed van start gegaan en dat was de intentie. Met Witgoor en Vosselaar volgen bovendien tegenstanders die ons niveau halen.”


LYRA: Tanghe, Balbi, Van Parys, Blommaerts, Obbers (58’ Cremers), Schaessens (55’ Wouter Vos), Van Hove, Janssens, Verbruggen (72’ Kennes), Lambreghts, Verbert.

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk, Lortye, Berger (62’ Karakoruk), Wang, Baidjoe, Dingenen, Timmermans (46’ Velagic), Voorjans, Haenen, Curreri (74’ Freire), Mombaerts.

DOELPUNTEN: 19’ Timmermans 0-1, 78’ Freire 0-2.

GELE KAART: Janssens.

3de speeldag : SPM 3 - 3 FCO. Beerschot-Wilrijk

beeldverslag

Een pak doelkansen, een wisselend scoreverloop, mooie goals, twee ploegen die aanvallend dachten: Spouwen-Mopertingen - Beerschot was van de eerste tot de laatste seconde een spektakelstuk. Een tiental minuten voor het einde leek de thuisploeg op weg naar een verrassende zege, maar de bezoekers kwamen alsnog langszij via een discutabele penalty.

Na de rellen van de week voordien tijdens City Pirates-Beerschot werd in het Norbert Beulsstadion gevreesd voor ongeregeldheden, maar rond het veld verliep alles quasi vlekkeloos. Ook op het kunstgras was het allemaal dik in orde. “De toeschouwers waren de grote winnaars”, zei Jan Schoefs, de trainer van de Haspengouwers.

Hijzelf zat met een dubbel gevoel. Zijn team speelde een voortreffelijke wedstrijd, maar gaf een 3-2-voorsprong uit handen na een betwistbare strafschop. “Zuivere compensatie”, vond linksachter Reindert Berger, die voor een al dan niet vermeende overtreding in de rechthoek geel kreeg. Van Eijk pareerde knap de penalty van Muñoz Herrera, maar de ingevallen Ascension scoorde in de rebound.

Amper twee minuten voordien waren de gastheren op voorsprong gekomen via een terechte penalty. Doelman Snyders haalde Timmermans onderuit en had daarvoor rood moeten krijgen. Aanvoerder Dingenen trof raak vanop de stip. Een onverwachte wending, want Beerschot bepaalde geruime tijd de spelrichting. Al na twee minuten stond het 0-1, maar Voorjans bracht Spouwen-Mopertingen met een beauty langszij.

De Kielse Ratten waren nauwelijks geïmponeerd, duwden hun tegenstander op de eigen helft terug en kwamen rond het halfuur verdiend op 1-2 dankzij een goal van Ventôse. Jan Schoefs greep meteen in en haalde L’Ortye en Velagic naar de kant voor Karakoruk en de pas herstelde Baidjoe, die hij verrassend op de rechtsachter posteerde. Oorzakelijk verband of niet, de Haspengouwers kwamen na de pauze steeds beter in de match. Alweer was het Voorjans die voor de gelijkmaker zorgde. Het moet gezegd dat Beerschot op dat moment al enkele kansen vakkundig de nek had omgewrongen, maar op basis van de tweede helft mocht het gelijkspel van Spouwen-Mopertingen dik verdiend genoemd worden.


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk; Velagic (32’ Baidjoe), Haenen, Mombaerts, Berger; Voorjans, L’Ortye (33’ Karakoruk), Wang, Dingenen; Curreri, Timmermans (87’ Freire).

BEERSCHOT: Snyders; Laevaert (71’ Ascension), Meeus, Portier, Nicot (71’ De Beule); Nijs, Snoeys, Schaessens, De Smedt; Muñoz Herrera, Ventôse.

DOELPUNTEN: 2’ Snoeys 0-1, 10’ Voorjans 1-1, 29’ Ventôse 1-2, 62’ Voorjans 2-2, 78’ Dingenen 3-2 (strafschop), 80’ Ascension 3-3

GELE KAARTEN: 73’ Mombaerts, 74’ De Beule, 77’ Snyders, 79’ Berger, 80’ Curreri.

TOESCHOUWERS: 1425.

2de speeldag : KSK Bree 0 - 5 SPM

De Breese supporter waande zich gisteren ongetwijfeld in een Griekse tragedie. Met amper 3’ op de klok duwde doelman Forier een pakklare bal in de voeten van Curreri. De vinnige spits nam het geschenk met zijn rechter in dank aan. Bree bleef onzeker acteren en toen Grobben onbesuisd ingreep, mocht kapitein Dingenen vanop de stip zijn verantwoordelijkheid nemen. 0-2 meteen en SK in de touwen nog voor de partij goed en wel was begonnen.

Het verlies op het conto van een ongelukkige Breese start schuiven, zou afbreuk doen aan de bezoekende prestatie. Vooruitgestuwd door coach Schoefs troefde Spouwen-Mopertingen de groen-witten op elk vlak af. “Het was niet best”, zo steekt stopper Bauduin van wal, “we verloren bijna alle duels. Ook de snelheid van uitvoering was oneindig veel hoger bij de bezoekers. Eigenlijk schoten we in elke linie tekort. Op dit ogenblik zijn we niet goed genoeg. Klaar.”

Dat bleek eens te meer bij het derde doelpunt. De volkomen vrij gelaten Curreri schoof de bal aan de tweede paal binnen. Tegen al dat geweld kon enkel een hardwerkende Berben voor lokale dreiging zorgen. Met een knappe parade op een schot van Timmermans kreeg ook Forier de handen op elkaar. De spits zou nadien de eindcijfers vastleggen, nadat Voorjans op de counter de 0-4 had genet


BREE: Forier, Grobben, Bauduin, Igor Daniels, Janssen, Craeghs, Berben (75’ Cardeynaels), Bollen, Maes, Creyns (51’ Grossi), Vanhees (60’ Ramaekers).

SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk, L’ Ortye, Berger, Wang, Dingenen, Timmermans (82’ Mololi), Velagic (83’ Freire), Voorjans, Haenen, Curreri (79’ Karakoruk), Mombaerts.

DOELPUNTEN: 3’ Curreri 0-1, 7’ Dingenen (strafschop) 0-2, 32’ Curreri 0-3, 54’ Voorjans 0-4, 62’ Timmermans 0-5.

GELE KAART: Bollen.

1ste speeldag : SPM 1 - 1 City Pirates Antwerpen

Voor het kwartier verzuimde de thuisploeg om een ruimere voorsprong uit te bouwen nadat Wang voor blauw-geel met een strak schot de score had geopend. In de tweede helft strafte bezoeker Van Zandvoort een misverstand in de thuisdefensie cash af: 1-1. Na een uur voetballen zakte het tempo in de wedstrijd en moesten beide teams vrede nemen met een puntendeling


SPOUWEN-MOPERTINGEN: Van Eijk, L’Ortye, Berger, Wang, Karakoruk (89’ Menkiawi), Dingenen, Timmermans (77’ Mololi), Snijders (86’ Velagic), Haenen, Curreri, Mombaerts

CITY PIRATES: Ledent, Goossens, Verbiest, Van Dooren, Sababti, Van Den Bogerd (46’ Flebus), Vissers (72’ El Jattari), Van Zandvoort, Delalieux, Seiffermann (68’ Van Hove), Nesen.

Doelpunten: 21’ Wang 1-0, 59’ Van Zandvoort 1-1 .

Gele kaarten: Wang, Curreri, Nesen, L’Ortye, Van Zandvoort.